• Místnosti
  • Průvodce
  • Uncategorized
  • Zahrada a Balkon

aktualizováno

Skvělé nápady pro jarní design balkonů!

Když na tváři stále častěji cítíte teplé paprsky jarního slunce, je příjemné trávit čas venku. Tehdy se poprvé objeví pokušení uklidit balkon a připravit ho na novou sezónu. Proč se mu nepoddat? Prozkoumejte nápady na jarní úpravu balkonu a pak si vychutnejte první kávu ve svém oblíbeném prostředí!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jakým stylem se inspirovat při jarním zařizování balkonu??
  • Jaké druhy květin zvolit a jak ukázat jejich krásu?
  • Jak mohu osvětlit svůj balkon, abych ho mohl používat i večer?
  • Jaké doplňky a textilie vám zpříjemní chladné jarní večery na balkoně?

Boho a japonský styl na vašem balkoně!

Již v loňském roce se projevil trend ekologické šetrnosti a stylu blízkého přírodě. V roce 2022 je tento trend ještě výraznější! Na vašem balkoně by tedy neměly chybět prvky ve stylu boho, japonském a hygge. Jaké jsou jejich vlastnosti?

Boho je o velkých květinových vzorech, barvách přírody a nábytku z lehkých přírodních materiálů (jako je proutí nebo ratan). Japandi je kombinací skandinávského minimalismu a útulného interiéru pocházejícího z Japonska. Hygge je dánský koncept, v němž se přírodní prvky kombinují a vytvářejí útulný prostor pro relaxaci.

Jak tyto znalosti využijete při přípravě jarní výzdoby balkonu?

  • Na balkon umístěte světlý nábytek – nejlépe přírodní. Dobře však funguje i odolný nábytek z technorattanu.
  • Připravte si béžový nebo hnědý jutový koberec a položte ho na podlahu. Jen se ujistěte, že chráníte přírodní prvky před deštěm!
  • Na balkon zavěste květináče nebo koše z bambusu nebo proutí. Díky nim bude celá jarní výzdoba vašeho balkonu ještě zajímavější!

DOBRÉ VĚDĚT! Na balkoně se mohou objevit i dekorativní prvky, jako jsou vázy, které mohou být umístěny na stole. Vyberte si jednoduché keramické modely v béžové, zlaté nebo smetanové barvě. Můžete do nich vložit okrasné trávy nebo sezónní řezané květiny.

První květiny ve stylových květináčích

Ani na začátku jara neuděláte s rostlinami na balkoně chybu! Hyacinty, narcisy, krokusy, primulky, macešky a sedmikrásky jsou jen některé z květin, které kvetou v tomto ročním období! Květinovou výzdobu můžete připravit dvěma způsoby. Cibulky nebo řízky vybraných rostlin na podzim přesaďte do květináčů a na jaře začnou kvést! Ale pokud jste cibulky zapomněli na podzim zasadit do země, nic není ztraceno! Stačí zajít do zahradnictví, koupit pár kvetoucích cibulovin a vytvořit si na balkoně aranžmá svých snů.

Umístěte rostliny do velkých květináčů nebo sadbovačů. Vyberte si modely s proutěným nebo bambusovým potahem. Geometrické květináče s LED osvětlením jsou také krásné – a velmi funkční. Přes den se skvěle hodí do jakéhokoli stylu prostoru a večer s nimi bude jarní balkonová výzdoba vypadat opravdu velkolepě!

Osvětlení balkonu – nezbytný prvek jarní výzdoby aranżacji

Světlo z dekorativního květináče nestačí k tomu, abyste si na balkoně užili příjemný večer. Umístěte proto na balkon i další dekorativní světla. A nezapomeňte, že pokud to uděláte teď, světla a lucerny tam budou i v létě!

Čím byste tedy měli oživit jarní balkonovou úpravu? Lehké girlandy (např. v podobě koulí) jsou vždy dobrým nápadem. Pokud máte více místa, můžete si na balkon umístit také stojací lucerny. Vyberte si modely ze skla nebo keramiky.

Důležité! Při výběru osvětlení pro váš balkon berte v úvahu nejen estetické cítění, ale také bezpečnost. Vybrané lampy a svítilny budou přímo vystaveny vlhkosti, větru a prachu. Proto si před nákupem zkontrolujte třídu krytí IP uvedenou na obalu. Pokud bude svítidlo zcela pod stříškou, můžete zvolit svítidlo se stupněm krytí IP 23. Pokud však bude přesahovat okraj balkonu, zvolte svítidlo se stupněm krytí IP 44 nebo IP 57.

Teplé textilie pro chladné večery

Jarní sluníčko, ačkoli je velmi příjemné, příliš dlouho nehřeje. Pokud však chcete trávit večery na balkoně, existuje způsob, jak to udělat! Stačí si pořídit správné textilie. Především volte teplé přikrývky. Jsou vyrobeny z měkkých a na dotek příjemných látek a večer na balkoně se v nich stane opravdovým odpočinkem!

Hodit se budou i polštáře, které umístíte na pohovku a křesla. Nejenže zútulní jarní výzdobu vašeho balkonu, ale také vám večer ochrání záda. Dobrou volbou jsou polštáře s velurovými nebo měkkými plyšovými potahy v béžové, hnědé, zelené nebo žluté barvě. Tyto módní barvy se hodí ke každému stylu!

Mnoho lidí netrpělivě očekává okamžik, kdy budou moci začít s jarní výzdobou balkonu. Ale nemusíte to odkládat příliš dlouho! S výzdobou můžete přece začít hned s prvními slunečními paprsky. Šálek čaje nebo kávy na balkoně v březnu nebo dubnu bude chutnat stejně báječně jako šálek čaje nebo kávy uprostřed léta!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články