• Dětský pokoj
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Souboj produktů: palandy vs. rozkládací postele

Malé dětské pokoje jsou velkou výzvou. Pokud bydlíte v paneláku, určitě tento problém znáte a možná přemýšlíte, co je praktičtější: palanda nebo rozkládací postel? V tomto článku se tímto problémem budeme zabývat a ukážeme vám výhody a nevýhody jednotlivých řešení.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak si poradit se zařizováním malého pokoje?

Malý dětský pokoj – výzva pro interiérový design

Nemůžeme si vždy dovolit dát každému dítěti vlastní pokoj s vlastní postelí. To je problém zejména pro ty, kteří bydlí v paneláku o rozloze několika desítek metrů.
Otázka vybavení malého pokoje vyžaduje zvláštní pozornost. K této záležitosti je třeba přistupovat strategicky. Nejlépe se hodí modulární nábytek, skříně na míru a patrové nebo rozkládací postele. Hledáte odpověď na otázku, které řešení je v dětském pokoji lepší? Patrová postel nebo rozkládací postel? Každé z těchto řešení má své výhody a nevýhody. Při výběru postele však berte v úvahu individuální potřeby svých dětí. Poslechněte si, co říkají a jaké jsou jejich preference. Koneckonců to jsou oni, kdo tam budou trávit čas, a je na nich, aby se tam cítili pohodlně.
Co je lepší – patrová postel nebo rozkládací postel? Zveme vás na malý nábytkový souboj!
 

Patrové postele – výhody

Patrové postele jsou splněným snem našich dětí. A není divu – místo na spaní ve dvoumetrové výšce a úplně jiná perspektiva děti baví. To je zcela konkrétní argument pro výběr právě takové postele.
Patrová postel skvěle šetří místo v místnosti. Zabírá v podstatě prostor jedné postele o šířce 90 cm, takže je skvělým řešením pro malé místnosti. Pokud bydlíte v městském bytě se zvýšeným stropem, bude palanda vypadat o to lépe. Šplhání po vysokém nábytku ve vyšších než standardních prostorách působí velmi dobrým vizuálním dojmem.

Patrové postele mají ve spodní části často zásuvky, do kterých můžete uložit lůžkoviny nebo oblečení vašich dětí. Jedná se o prostor navíc, který ve skutečnosti nezabírá žádné místo navíc.

Patrové postele – nevýhody

Obvykle je horní část palandy dobře chráněna, ale žádné řešení vám nedá 100% záruku, že během spánku nemůže dojít k pádu z palandy. Děti mají různé projevy a jsou děti, které se během spánku hodně pohybují. Pády jsou vzácné, ale pokud uvažujete o koupi patrové postele pro své děti, rozhodně to berte v úvahu.

Děti tento model postele obvykle milují, ale bohužel někdy dochází k hádkám a bojům mezi sourozenci o to, kdo bude spát nahoře. Pokud máte pocit, že by se taková potyčka mohla zvrhnout v malou bratrskou válku, bylo by lepší se tohoto řešení vzdát.

 

Rozkládací dětská postel – výhody

Dalším řešením problému uspořádání malého dětského pokoje je postel s výsuvným patrem. Díky tomu, že spodní část tvoří výsuvná zásuvka s matrací na spaní, kterou přes den zasunete pod rám, nezabere takové lůžko mnoho místa. Kromě toho lze lůžko ve složeném stavu během dne použít jako pohodlnou pohovku, na kterou se snadno vejde několik osob.

Mnoho postelí s výsuvnými patry má v podstavci skrytou zásuvku na lůžkoviny navíc, takže se nemusíte obávat o úložný prostor. K dispozici jsou také dvoulůžkové rozkládací postele, na které se vejdou tři děti. To je praktické zejména v případě, že jsou vaše děti ještě malé a je pro ně mnohem snazší spát blízko sebe.

Rozkládací postel – nevýhoda

Žádné řešení není dokonalé a při plánování nákupu postele s výsuvným patrem berte v úvahu určité aspekty, které vám mohou dělat potíže. Především prostor! Vzhledem k tomu, že zařizujete malý dětský pokoj nebo pokoj pro mládež, musíte počítat s tím, že taková postel musí mít v rozloženém stavu dostatek prostoru. Pak zabírá šířku rozměrné manželské postele.
Ne všechny děti mají rády blízkost sourozenců při spánku a tento typ postele tuto blízkost nevyhnutelně zvyšuje. Zvažte, jaké jsou potřeby vašich dětí, a nejlépe se jich zeptejte na jejich názor.
Tyto problémy samozřejmě odpadají, pokud jako místo pro spaní hostů použijete postel s výsuvnou matrací.
 

Který typ postele je hezčí?

A pak jsou tu estetické otázky, ale jak všichni víme, je to velmi individuální záležitost, takže v této kategorii nebudeme přidělovat body žádné z možností. Současné designy postelí zaujmou svými tvary a formami. V současné době je na trhu tolik modelů postelí, že bez ohledu na styl, ve kterém plánujete zařídit pokoj, najdete ten správný model.
Dáváte přednost tradiční posteli s dřevěným rámem, nebo moderní posteli s kovovým rámem, která se hodí k modernějšímu interiéru? Nebo třeba patrová postel s rámem ve tvaru domečku? Nezáleží na tom, jaký styl hledáte, máme velký výběr patrových i rozkládacích postelí!

Podívejte se ZDE a vyberte si ideální postel pro své děti.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články