• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Stříbrná – jak tento odstín použít v interiéru?

Zajímá vás, jak použít stříbro v interiéru? Máme několik způsobů, jak toho dosáhnout, a v tomto článku vám o nich povíme. Podívejte se, jak používáme stříbro v obývacím pokoji, jídelně nebo ložnici, a využijte naše nápady i u vás doma.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak používáte stříbrnou barvu v interiéru?
  • Jak zařídit stříbrnou ložnici?
  • Jak vnést stříbro do obývacího pokoje?
  • Jak zařídit jídelnu ve stříbrné barvě?

Stříbrná barva v interiéru – hodí se ke mně?

Stříbrná barva je dobrou volbou pro ty, kteří si svůj byt nebo dům zařizují raději v chladných barvách. Stříbrná barva je nesmírně elegantní a skvěle se hodí do okouzlujících a moderně zařízených místností. Pokud je to vaše situace, vyberte si předměty v této barvě. Nezapomeňte, že stříbro má více názvů a nemusí mít nutně lesklou povrchovou úpravu. Mohou to být také imitace starého stříbra – matné a mírně nedokonalé. Pak můžete takové prvky úspěšně použít v místnosti v retro a vintage nebo eklektickém stylu. Spousta možností, že?

Stříbro v ložnici – spánek jako v královské rodině

Jak můžete použít stříbrnou barvu v interiéru ložnice? Zaměřte se na detaily a začněte s nejjednoduššími řešeními. Začněme lampami. Můžete si vybrat stínidla celá ve stříbrné barvě nebo střídmě pouze se stříbrnými akcenty. Pokud máte ložnici, nezapomeňte přidat večerní světlo v podobě noční lampičky. I zde můžete použít stříbrné akcenty.

Pokud chcete dodat své ložnici modernější ráz, vyberte si postel se stříbrnými chromovanými nohami. Pro dotvoření vzhledu vytvořte na jedné ze stěn malou galerii – například se suvenýrovými fotografiemi, kterou doplníte stříbrnými rámečky.

TIP: Dbejte na to, abyste na malém prostoru nekombinovali příliš mnoho struktur stříbrné. Pokud je vaše ložnice malá, zvolte jeden typ stříbrné povrchové úpravy – například s vysokým leskem. Kombinace stylů se lépe „snášejí“ ve větších prostorách.

Stříbro v obývacím pokoji

Stříbrná barva se nejlépe uplatní v doplňcích, které dodají každému interiéru charakter. Stříbrnou barvu můžete do obývacího pokoje zakomponovat několika způsoby:

  • Konferenční stolek podepřený stříbrnými nohami. Pokud bude váš interiér moderní, doporučujeme vám stůl se skleněnou deskou.
  • Stříbrná stojací lampa je výrazným akcentem, který se hodí do moderního i glamour interiéru – záleží na tom, pro jakou formu se rozhodnete.

Dalším nápadem na stříbro v interiéru jsou lustry a obaly na květináče. Pokud nechcete, aby se místnost stala příliš chladnou, zvolte retro styl – v matné stříbrné barvě, která vypadá jako vytržená z minulé éry. Chcete-li zdůraznit starý styl, kombinujte jej s dřevěným stylizovaným nábytkem. Stůl na zakřivených nohách? Proč ne!

  • Zrcadla ve stříbrných rámech. Co třeba zrcadlo do obývacího pokoje? Jedná se o zajímavou úpravu zejména pro menší prostory, protože zrcadlo opticky zvětší váš prostor. Pokud navíc zvolíte rám zrcadla ve stříbrné barvě s vysokým leskem, tento efekt znásobíte.
  • „Stříbrné“ textilie! Zdá se vám to neobvyklé? Koneckonců stříbrná barva v interiéru není jen o kovových předmětech, ale také o textilních doplňcích. Na trhu je mnoho tkanin ve stříbrné barvě nebo prokládaných stříbrnou nití. Použijte je pro návrh interiéru. Zkompletujte na pohovku sadu dekorativních polštářků ve stříbrné barvě – některé látky se stříbrem lesknou a třpytí. Pokud ne polštáře, co třeba „stříbrné“ závěsy, nebo možná obojí?

Při zařizování obývacího pokoje nebo jakéhokoli jiného interiéru nezapomeňte na to, že se nesmíte omezovat. Stříbrná barva v interiéru není jen o kovu. Vezměte to symbolicky a použijte předměty v odstínech šedé, které budou evokovat tento drahý kov. Design jídelny se stříbrným akcentem

Jídelna a stříbro – může to fungovat? Samozřejmě! Navrhněte ji ve skutečně královském stylu! Srdcem každé jídelny je samozřejmě stůl, u kterého začneme. Stříbro je důležité zejména v konstrukčních prvcích tohoto nábytku. Hledejte proto modely se stříbrnými nohami. Pokud bude mít vaše jídelna charakter art déco nebo glamour, zvolte dekorativnější, zakřivené tvary. Můžete však najít i zcela jednoduchá, geometrická řešení, která se lépe hodí k modernímu stylu.

Když stůl, tak i židle. Na trhu je poměrně hodně židlí se stříbrnou povrchovou úpravou a můžete si vybrat také z vysoce dekorativních židlí v královských tvarech – s látkovým čalouněním – nebo jednoduchých kovových či plastových. Je to asi jasné, ale nezapomeňte sladit židle se stolem, abyste zachovali jednotný styl. Tedy pokud nejste avantgardní a nebojíte se odvážných kombinací!

Co ještě do jídelny ve stříbrné barvě? Na stůl můžete umístit mísy a talíře v této barvě. Lze je použít jako každodenní dekoraci, a když k vám přijdou hosté, můžete do nich vložit nejrůznější pochoutky. Váza na čerstvé řezané květiny je nutností! Vyberte si samozřejmě stříbrnou!

Přímo nad jídelní stůl obvykle zavěšujeme další zdroj světla. To je další příležitost, jak propašovat stříbro do interiéru.

Nezapomeňte, že stříbro nejsou jen kovové předměty. Metoda textilií v této barvě bude fungovat i zde. Využijte této znalosti a položte na stůl běhoun nebo ubrus ve stříbrné barvě a pod talíře umístěte prostírání v tomto odstínu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články