• Průvodce

aktualizováno

Tipy pro výběr matrace pro seniory

Pro starší osoby a osoby, které mají problémy se spánkem nebo zdravotní problémy, se vyplatí vybírat matrace se speciálními vlastnostmi. To může mít skutečný vliv na zlepšení kvality spánku, kondice a dokonce i na podporu účinků rehabilitace. Postupem času se naše tělo mění a objevují se další požadavky a potřeby – také pokud jde o podmínky pro odpočinek. Dobré zdraví a každodenní pohoda závisí na mnoha aspektech, včetně dobré matrace. Při výběru matrace pro seniory je proto třeba zvážit několik věcí, které ovlivní efektivní spánek.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak vybrat správnou matraci pro seniora?
  • Jaké vlastnosti mají rehabilitační matrace?
  • Proč je dobrá matrace pro seniory důležitá?

Matrace pro seniory – komfort a pohodlí při spaní 

Mnoho starších lidí se potýká s problémy se spánkem – nespavostí, pocitem nepohody a „bolest“ po nočním spánku a častým probouzením. Odborníci poukazují na to, že již po 50. roce života si asi 20 % lidí stěžuje na zhoršení komfortu a účinnosti odpočinku a tyto hodnoty se s věkem zvyšují a postihují stále více seniorů. Situaci navíc zhoršují různé nemoci a onemocnění, které ovlivňují náš způsob odpočinku. Starší osoby nejčastěji trápí problémy s klouby, páteří, oběhovým systémem a revmatismem. Ty se mohou zhoršit, když se snažíte v noci odpočívat. V takových situacích je nejlepší zařídit ložnici tak, aby starší osoba mohla spát na pohodlné matraci podporující zlepšení zdravotního stavu. Dobře zvolená matrace starší osobě výrazně zvýší komfort spánku a může dokonce podpořit odstranění různých bolestivých stavů. 

materace do sypialni 

Ideální matrace pro starší osoby  

Každý člověk má samozřejmě individuální preference, pokud jde o výběr konkrétního typu matrace. Existují však modely, které kromě pohodlí mohou starším a nemocným lidem poskytnout podporu při efektivním odpočinku a dokonce pomoci při dosahování účinků rehabilitace. V tomto ohledu se nejvíce doporučují zdravotní matrace a tzv. rehabilitační matrace. Mají speciální certifikáty potvrzující jejich rehabilitační vlastnosti a podporující zdravý odpočinek během spánku. Především je velmi důležité, aby matrace pro seniory měla tuhost přiměřeně přizpůsobenou individuálním preferencím. Stupeň tvrdosti matrace závisí především na hmotnosti osoby, která ji bude používat. 

Při výběru matrace je vhodné věnovat pozornost pružnosti povrchu, aby optimálně podpírala celé tělo a tělo se do matrace příliš nezabořilo, ani ho netlačilo příliš tvrdým povrchem. To může vést k problémům s krevním oběhem, svalovému napětí a zhoršení celkového zdravotního stavu seniora. Pozornost by proto měla být věnována nejzranitelnějším místům těla, která jsou vystavena zvýšenému tlaku, tedy bokům, ramenům a svalům nohou. V tomto ohledu se doporučují termoelastické matrace, které se vyznačují tím, že se povrch vložky přizpůsobuje autonomnímu tvaru uživatele pomocí milionu jemných bublinek vyplňujících prostory pěny.  

materace dla saniora  

Zdravotní matrace a jejich výhody pro seniory 

·        Mají četná schválení získaná na základě několika omezujících testů 

·        Doporučujeme pro osoby trpící chronickými onemocněními 

·        Doporučujeme lidem, kteří chtějí preventivně pečovat o své zdraví

·        Zdravotní matrace proti proleženinám zabraňují vzniku bolestivých kožních vředů 

·        Podporují rehabilitační proces 

·        Zlepšují fungování pohybového aparátu 

·        Přizpůsobují se anatomické stavbě těla 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články