• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Typy osobnosti a barvy, které si vybíráte do interiéru

Výběr barev ve vašem bytě o vás hodně vypovídá. „Ukaž mi svůj byt a já ti řeknu, kdo jsi.“ Něco na tom bude, protože barvy, které si vyberete do interiéru, o vás hodně vypovídají. Podívejte se, jak barvy, které si vyberete do ložnice nebo obývacího pokoje, mohou být odrazem vaší duše.

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je to psychologie barev?
  • Osobnost a zvolené barvy v interiéru – jak to funguje?
  • Jak ovlivňuje osobnost výběr barev v interiéru?

Psychologie barev – co to vlastně je?

Možná si ani neuvědomujete, jak silně na vás barvy působí. Barvy, kterými se obklopujete, ovlivňují vaši náladu a pohodu, proto si barvy v interiéru pečlivě vybírejte. Barvy přizpůsobte individuálně nejen podle svého vkusu, ale také podle funkce, které bude místnost sloužit. V ložnici s jasně červenými, zářivě oranžovými nebo neonovými barvami byste se jen těžko uvolnili. Tam se lépe uplatní tlumené barvy, které jsou nejlepší společností, když chcete relaxovat.

Na druhou stranu v místě, kde probíhá každodenní život a kde potřebujete podněty k činnosti, zvolte spíše odstíny, které budou stimulovat vaše smysly. Pokud máte v domě nebo bytě koutek, kde pracujete, zvolte barvy, které psychologicky ovlivňují soustředění a vysokou úroveň koncentrace.

Tato pravidla samozřejmě neznamenají pevné rámce a nedotknutelné zásady. Také vaše osobnost a zvolené barvy v interiéru se mohou ukázat jako vzájemně závislé. Výběr barev na základě osobnosti je zajímavé téma a často podvědomě dáváme svým výběrem světu najevo, jací jsme. Podívejte se, které barvy si nejčastěji vybírá vybraný typ osobnosti.

Nenapravitelný snílek – modrá, jemná fialová a bílá

Zasněná duše má ráda jemné pastelové odstíny. Lidé s tímto typem osobnosti si potrpí na provensálský a idylický styl, kde vládne pastelově fialová, jemná modrá v kombinaci s bílou a přírodními tóny dřeva. V takových bytech často najdete dřevěný nábytek s bílou barvou, decentní a dekorativní doplňky, jako jsou krajky, ubrusy s provensálskými potisky levandulových polí.

Aktivista – sopka energie

Pracujete rádi na 200 %? Jste gejzírem nekonečné energie a máte tisíc nápadů za minutu? Vaše osobnost se pravděpodobně odrazí v designu interiéru a výběru barev. Lidé s tímto temperamentem se nebojí výrazných, odvážných odstínů, jako je červená, oranžová a výrazná zelená. Jejich domov je plný podnětů, které denně využívají k tomu, aby se ještě více stimulovali. Možná je v tom trochu chaosu a nadsázky, ale těmto lidem to rozhodně nevadí. Byt je přece prostor, kde se máte cítit dobře a kde se můžete projevit.

Pragmatický a organizovaný

Jedná se o typ osobnosti, který se na jedné straně podobá aktivistovi, o němž jsme psali výše. Jenže zde vystupuje do popředí vojenská organizace. To znamená, že lidé s tímto typem povahy volí spíše základní barvy – černou, bílou, hnědou, námořnickou modř – než někdy bláznivé kombinace výrazných odstínů. Pragmatici totiž mají rádi osvědčené, bezpečné a hlavně univerzální kombinace. Nesledují rychle se měnící trendy, ale spíše to, co je nadčasové a osvědčené. Jejich interiéry často připomínají katalogy – jsou jednoduché a mají dokonale zvolené barvy.

Minimalistický styl ZEN

Dalším typem osobnosti jsou minimalisté, kteří milují naprostou jednoduchost. Tito lidé se cítí dobře v interiérech, které je nerozptylují a umožňují jim soustředit se a podporovat dosažení duševní harmonie. Různé odstíny bílé, černé, zemité barvy – to jsou oblíbené barevné kombinace lidí s filozofií ZEN a minimalismem v duši. Nenajdete zde křiklavé a jasné barevné kombinace, které by mohly narušit harmonii a klid. Minimalismus se projevuje také ve volbě forem, které jsou jednoduché, geometrické a nekomplikované. Minimalisté jsou také pragmatici, protože minimalistický byt lze velmi snadno přestavět bez drastických zásahů.

Umělec-tvůrce

Je to skutečná jízda bez zábran! Jako u žádného jiného zmíněného typu osobnosti, tak silně rezonuje vyjádření osobnosti a zvolené barvy v interiéru. Obvykle stačí překročit práh domu umělecky založeného člověka a okamžitě pocítíte sílu umění a netradičních řešení – a to nejen barevných. Co tvůrčí umělci milují? Především nulové šablony a jednoduchá, banální řešení. Všimněte si, že umělci rádi míchají barvy sami, aby dosáhli neobvyklých odstínů barev, například pro malování stěn. V bytech umělců není nouze o neobvyklé, zdánlivě nesourodé barevné kombinace a hravost s texturami. Umělci vytvářejí své okolí podle svých vlastních podmínek. Pokud v sobě takového umělce máte, nebojte se ho uvolnit.

Rady pro vás

Pokud chcete najít svůj vlastní styl, který vás nejlépe vyjadřuje, zeptejte se nejprve sami sebe: jací jste? Co potřebujete denně? Jste plní všeho a neustále potřebujete vnější podněty, nebo se naopak cítíte nejlépe ve společnosti vlastních myšlenek, které vámi klidně plynou. Takováto vlastní analýza vám poskytne mnoho podkladů pro práci a napoví vám, jakým směrem byste se měli při zařizování svého domova vydat. Osobnost a barvy, které volíte ve svém interiéru, nejsou mýtus!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články