• Kancelář
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Uspořádejte si stůl v domácí kanceláři! Jednoduché a funkční metody!

Domácí kancelář je v současné době trendem, který nabírá na síle. Jedním z důvodů je, že stále více lidí přechází na práci na dálku v důsledku silného růstu elektronického obchodování. Proto je nutné vytvořit vhodné místo pro práci doma. Ústředním prvkem domácí kanceláře je samozřejmě funkční pracovní stůl. Způsob, jakým si organizujeme pracoviště, má významný vliv na naši produktivitu a efektivitu při plnění pracovních úkolů. Odborníci upozorňují, že klíčem k úspěchu v této oblasti je pořádek! Jaké jsou způsoby snadné organizace pracoviště? Dáme vám nápovědu!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak vybrat psací stůl do domácí kanceláře?
  • Co je to metoda úklidu „5S“?
  • Jak si doma intuitivně uspořádat pracovní prostor?

Dokonalý stůl do domácí kanceláře

Domácí kancelář se stále častěji stává také místem pro výkon povolání. Nejdůležitějším prvkem domácí kanceláře je samozřejmě kancelářský stůl. Jak si vybrat ten nejlepší? Pokud se pracovní plocha nachází v jedné z užitkových místností, je vhodné zvolit model, který bude vizuálně ladit se současným uspořádáním interiéru. Na druhou stranu v případě studijního stolu umístěného v samostatné místnosti máte naprostou volnost, pokud jde o design.

Velký význam má velikost pracovního stolu, který se řídí typem vykonávané práce a dostupným prostorem. Výška kusu nábytku by měla být přizpůsobena výšce uživatele nebo kusu nábytku s tímto nastavitelným parametrem. Pokud se jedná pouze o notebook, postačí i 100 cm plochy stolu. Pokud však vedle ní má být umístěno další příslušenství nebo kancelářské vybavení, je lepší zvolit větší rozměr – např. 140 nebo dokonce 180 cm.

Jakmile víte, jak vybrat pracovní stůl do domácí kanceláře z hlediska jeho funkčních parametrů, je čas přemýšlet o tom, jak jej uspořádat, abyste v něm mohli snadno udržovat pořádek.

Uklizený kancelářský stůl – proč na tom záleží?

Asi jste už slyšeli rčení, že uklizený stůl znamená uklizenou hlavu. Dobře uspořádaný stůl bude mít pozitivní vliv nejen na vaši produktivitu v práci, ale také na vaši pohodu, která je při plnění pracovních povinností nesmírně důležitá. Psychologové poukazují na to, že pobytem v uklizeném prostoru s organizovaným pořádkem a čistotou se podvědomě cítíme lépe a získáváme větší schopnost soustředit pozornost. Dobrá organizace na pracovišti navíc výrazně usnadňuje plnění jednotlivých úkolů. Nikdo z nás nerad spěchá, aby našel potřebný dokument nebo tužku, aby si něco poznamenal.

Udržování pořádku na pracovním stole pomocí metody 5S

Při organizaci pracoviště je nejlepší vzít si příklad z Japonců. Stále častěji se jimi propagované zásady zavádějí i v českých domácnostech. Jednou z těchto metod je metoda 5S, jejíž název pochází z prvních písmen názvů označujících postupné fáze jejího provádění:

Výběr (select) – úklid kancelářského stolu se vyplatí začít výběrem všech věcí, které se na něm nacházejí. Chcete-li to udělat efektivně, uložte předměty odstraněné ze stolu na jedno místo. Vyprázdněte všechny skříně a zásuvky. Poté rozdělte všechny položky do 3 skupin:

  • kancelářské potřeby – praktické kancelářské potřeby, tedy pera, tužky, kancelářské sponky, poznámky, notebook
  • potřebné věci – odborné knihy, dokumenty, poznámky. Tyto věci jsou bezpochyby užitečné při práci, ale spíše příležitostně, takže nemusí být na pracovní desce
  • nepotřebné doplňky (vyhoďte je a nebuďte sentimentální!)

Systematika – zahrnuje přiřazení každé položky vhodnému místu pro uložení. To znamená, že každý předmět, který je na stole nebo na pracovní desce, se musí vždy vrátit do svého určeného boxu, krabice nebo zásuvky. S organizací pomohou různé výrobky určené k ukládání, jako jsou zásuvky, organizéry, držáky na tužky atd.. Pokud máte hodně příslušenství, které potřebujete mít na dosah, bude se vám hodit podstavec.

Pořádek – třetí fáze metody 5S. To znamená, že svůj pracovní stůl můžete udržovat uklizený pouze tehdy, pokud tento prostor pravidelně uklízíte. Je dobré si vypěstovat zvyk ukládat všechny předměty na správná místa pokaždé, když dokončíte práci. Japonci mají produktivní pravidlo, že neodcházejí z práce, dokud neopustí svůj stůl v dokonalém pořádku. To jim usnadní a zpříjemní začátek dalšího dne.

Standardizace – Japonci jsou hrdí na svou disciplínu. Podle nich je kancelářský stůl pracovním prostorem, kde má panovat pořádek, který podporuje produktivitu a soustředění. Jde o to, abyste si osvojili určité návyky, které vám pomohou udržovat pořádek na pracovním stole, například intuitivní odkládání použitého zvýrazňovače do stojanu namísto jeho odkládání na desku stolu. Kdykoli vyjmete nějaké dokumenty, odložte je, jakmile je již nebudete potřebovat.

Sebedisciplína – jedná se o poslední fázi metody 5S, která zahrnuje udržování a zlepšování zavedených pravidel. Sledujte, jak se cítíte a jak jste při práci výkonní, a zkuste zjistit, co ještě můžete zlepšit, abyste zvýšili úroveň svého pohodlí.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články