• Průvodce

aktualizováno

Způsoby ochlazení domácnosti bez klimatizace

Plné léto není jen příležitostí užít si bezstarostné chvíle u moře nebo na horách. Ve městech se často čelí horku – venku i v bytě. Pokud však nemáte kontrolu nad počasím, můžete teplotu v obývacím pokoji snížit! Jak to můžete udělat? Navrhujeme účinné způsoby, jak ochladit váš byt. A to bez použití klimatizace!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou nejoblíbenější způsoby chlazení bytu?
  • Proč je dobré přes den zatahovat závěsy na oknech?
  • Jaké další metody můžete vyzkoušet?
  • Jak důležité je noční větrání?

Nejznámější způsoby ochlazování domácnosti

Když přemýšlíte, jak snížit teplotu ve svém bytě a přežít nejteplejší letní dny, jistě vás jako jeden z prvních způsobů napadne použít ventilátor. A je to tak správně! Ventilátor správného výkonu a velikosti vám pomůže účinně ochladit vzduch ve vybrané místnosti. Použití takového zařízení je velmi pohodlné a jednoduché. Stačí jej postavit na požadované místo a zapojit! Další výhodou ventilátoru je jeho mobilita – zařízení můžete snadno přenést z obývacího pokoje do ložnice nebo kuchyně!

Dalším oblíbeným způsobem, jak ochladit domácnost, je změnit návyky při vaření. Pokud jste vařili přes den, je v horkých dnech lepší odložit pečení a smažení na večer. Tato metoda se osvědčuje zejména v malých bytech, kde horký vzduch z kuchyně rychle ohřívá ostatní místnosti.

Pokud však nutně potřebujete něco uvařit uprostřed dne, zapněte odsavač par a snažte se neotevírat okna příliš dlouho. Pokud tak učiníte, do domu se dostane ohřátý horký vzduch zvenčí.

Využijte závěsy a žaluzie!

Použití závěsů, žaluzií a rolet jsou dalšími skvělými způsoby, jak ochladit váš domov!

  • Pokud si do oken dáváte závěsy, volte v létě světlé závěsy ze silné látky. Proč? Světlá barva nesoustřeďuje sluneční paprsky tolik jako tmavé barvy. Naopak je odráží, takže teplota v místnosti nestoupá tak prudce. Další výhodou je, že světlé závěsy příliš nezatemňují interiér, takže se místnosti netopí v přítmí po celý den.

Klíčem k úspěchu této metody je zakrýt okna ráno a nechat je zakrytá až do večera.

  • Nainstalovali jste si do oken žaluzie? Pak postupujte stejně, jako kdybyste v nich měli záclony. Ráno zatáhněte žaluzie a přes den je neroztahujte! Je velká pravděpodobnost, že budou fungovat ještě účinněji než závěsy, protože obvykle těsněji zakrývají okenní skla.
  • Použití rolet je považováno za nejefektivnější způsob zakrytí oken. Dobře fungují vnitřní, pokojové i venkovní rolety. I v jejich případě věnujte pozornost materiálu. Čím lehčí a silnější, tím lepší!

DOBRÉ VĚDĚT! Pokud se teprve chystáte koupit závěsy, věnujte pozornost tzv. zatemňovacím závěsům. Vyznačují se tím, že udržují vzduch přímo u okna a vůbec nepropouštějí světlo. V létě tedy budete muset v bytě přes den rozsvítit – ale v místnostech bude také chladněji. Zatemňovací závěsy využijete i v zimě – pomohou udržet teplo v interiéru.

Na dobré vlhkosti vzduchu záleží!

Věděli jste, že správná vlhkost vzduchu také pomáhá udržet v místnostech chladnější vzduch během horkého počasí? Jak toho dosáhnete? Zvlhčovač vzduchu si můžete umístit do vybrané místnosti! Pára vycházející ze zařízení účinně sníží teplotu ve vaší domácnosti. Kromě toho zabraňuje vznášení pylů, prachu a alergenů ve vzduchu. Pokud tedy některý z členů vaší domácnosti trpí alergií, budete z toho mít dvojnásobný užitek.

Pokud si chcete tuto metodu vyzkoušet, rozložte před výběrem a objednáním zvlhčovače vzduchu mokré ručníky na radiátory, židle nebo sušák na prádlo. Fungují úplně stejně jako profesionální zvlhčovače vzduchu!

DOBRÉ VĚDĚT! Některé rostliny – zejména tzv. půdopokryvné rostliny – mohou také pomoci čistit vzduch a trochu ochladit váš domov. Patří mezi ně např. břečťan, kapradiny a pěnišník.

Spěte s otevřeným oknem!

Po horkém dni je dobré svůj domov dobře vyvětrat. Příliv chladnějšího a čerstvého vzduchu vám umožní nejen ochladit vyhřátý interiér a odpočinout si od horka. Také se vám bude lépe usínat a váš spánek bude hlubší a efektivnější. Proto je dobré nechávat v noci okna minimálně pootevřená, nebo ještě lépe otevřená dokořán.

Bojíte se, že vám otevření oken přivede do bytu nezvané hosty (komáry, moly, mouchy a jinou havěť)? Než na noc nadobro otevřete okna, namontujte sítě proti komárům! Na trhu je mnoho modelů: od moskytiér na míru se zesílenými oky až po jednoduché moskytiéry, které se lepí na okno. Kterákoli z nich vám poskytne dostatečnou ochranu, abyste si doma mohli užívat chladnější noci alespoň jednu sezónu!

Účinné způsoby, jak v létě ochladit domácnost, nevyžadují hned instalaci drahých spotřebičů a klimatizace. Můžete to dělat úplně jinak! Vyzkoušejte naše metody a přesvědčíte se. Díky tomu budou horké dny ve městě méně únavné.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články