• Styly

aktualizováno

Móda v průmyslovém stylu? Je stále aktuální!

Průmyslový styl se těší neutuchající popularitě již několik let. Je zajímavé, že se zdá, že se tato situace nemění ani v nadcházejících obdobích trendů v oblasti interiérového designu. Samozřejmě prochází určitými úpravami a je podroben zajímavým interpretacím z hlediska designu a estetiky, ale průmyslová základna je stále mimořádně módní a těší se zájmu. Co je to industriální styl a jaký nábytek se k němu hodí?

Průmyslový styl – nápad pro nadčasový interiér

Průmyslový styl vznikl v New Yorku v polovině dvacátého století, kdy se opuštěné postindustriální budovy a staré sklady začaly přeměňovat na obytné domy a umělecká studia. Byl to začátek tzv. loftů, to znamená interiéry charakterizované velkou prostorností, jednoduchou dekorativností a použití prvků a povrchových úprav získaných z bývalých továren a skladů. Dnes je průmyslový styl stále populární a funguje dobře nejen ve velkých loftech, ale také v panelových domech, studiích nebo interiérech rodinných domů. Dnes není důležitá ani tak velká plocha, ale snaha zdůraznit efekt prostornosti pomocí surovin a minimalistický přístup k počtu prvků interiérového designu. V takových interiérech vypadají skvěle nábytkové sestavy se surovou dekorativností i funkčním charakterem. Prostor by měl být konzistentní. Z tohoto důvodu omezujeme počet zařízení a vybavení na minimum. Dekorace má být ve formě nábytku, povrchových úprav stěn a podlah. 

meble industrialne  

Nábytek v průmyslovém stylu 

Vzhledem k tomu, že průmyslový styl miluje jednoduchost a minimalismus, pokud jde o estetiku uspořádání, odpovídá nábytek také těmto standardům. Nábytek v průmyslovém stylu je obvykle vyroben ze dřeva nebo kovu. Na druhou stranu kolekce kombinující tyto materiály vytvářejí zajímavé tvary s designovým charakterem. Průmyslový styl je navíc stále častěji kombinován s moderní estetikou, díky níž aranžmá získává eklektický výraz. Kolekce nábytku ze dřeva doplněného kovovými vložkami, které byly navíc obohaceny o LED osvětlení nebo skleněné vitríny, vypadají krásně. V interiérech v průmyslovém stylu vypadají skvěle také jednotlivé kusy nábytku, které byly získány recyklací nebo vyrobeny nezávisle na regenerovaných nebo renovovaných materiálech. Tímto způsobem uspořádání často zahrnuje stolky vyrobené z palet, kovové lampy z nádob a kbelíků atd. 

Meble w stylu industrialnym 

Vlastnosti průmyslového stylu v kostce: 

– minimalistická dekorativnost 

– materiály: dřevo, kámen, cihla, kov 

– kovové lampy se stínítky inspirované vybavením továrních hal 

– nábytek vyrobený z kovu a / nebo dřeva 

– žádné dekorace 

– vybavení interiéru pouze nezbytným nábytkem a doplňky 

– surová estetika 

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články