• Průvodce

aktualizováno

Jak uspořádat garsonku?

Jak urządzić kawalerkę?

Garsonky jsou velice populární především ve velkých městech mezi studenty, single a mladými manželstvími. Jednopokojový byt má četné výhody, ačkoliv také i jednou špatnou stranu – je obtížný pokud jde o funkční uspořádání takovým způsobem, aby všechno mělo své místo a nezabíralo celý prostor. Pokoj v garsonce musí plnit funkci ložnice, obývacího pokoje, a občas také i dětského pokoje a domácí kanceláře. Jak uspořádat garsonku? Připravili jsme pro Vás několik tipů a nabídek nábytku ideálního do malých interiérů.

 

Jednoduchost je vrcholem rafinovanosti

V menších garsonkách nejlepším stylem bude minimalismus a jednoduchost, protože právě takový design nám umožní získat efektní vzhled celé kompozice a vyhýbat se vizuálního přesycení. To znamená především dodržování jedné klíčové zásady během vybírání nábytku a příslušenství do garsonky – všechno musí být užitečné, musí mít konkrétní funkci a mít své místo. Každý prvek vybavení by měl být vybrán záměrně a s pečlivostí, protože v garsonkách není místo na chyby pokud jde o uspořádání, nebo zbytečný nábytek. Díky výběru jasného, jednoduchého nábytku interiér bude opticky větší a prostornější. Musíme také udržovat pořádek, což je dost těžké když bydlíme na několika čtverečných metrech. Řešením bude víceúčelový nábytek a nábytek, který se vyznačuje velkým množstvím úkrytů a polic usnadňujících třídění předmětů.

 

Nábytek vybírejte záměrně

V malých a těsných garsonkách v udržení pořádku nám jistě pomůže posuvná skříň, která pojme jak oblečení a sezonní doplňky, tak i takové předměty jako jsou vysavač nebo žehlicí prkno. Dobře je také vybrat skříň se zrcadlovými dveřmi, díky kterým pokoj bude opticky větší, a velký nábytek nebude zabírat hodně prostoru. Ideální budou tady také skříně s bílými dveřmi v lesku.

 

  

Nejlépe je vybírat víceúčelový nábytek, protože díky němu efektně ušetříme cenný prostor. Nezbytným nábytkem v každém bytě je postel. Do garsonky se bude ideálně hodit pohovka se spací funkcí. V noci bude sloužit plochou ideální pro odpočinek, a během dne umožní pohodlné sezení. Zatímco místo tradičních židlí, které zabírají hodně místa, vyberte taburety, které budou sloužit jako úkryty na drobné předměty. Barové židle jsou také dobrou alternativou pro židle, protože nezabírají hodně místa, a jestli máte pokoj spojený s kuchyní, stanou se efektní hranicí těch dvou zón.

 

 

Světlo je velmi důležité

Správné osvětlení má zvláštní význam v menších interiérech. Nevhodně vybrané může vést k neatraktivnímu zdůraznění nedostatků pokoje, a také ho bude opticky zmenšovat. Ideálním nápadem je použití několika zdrojů světla místo jednoho centrálně zavěšeného pod stropem. Na stěnách můžete namontovat nástěnná světla, a nad deskami a stolem lampičky, které dávají bodový zdroj světla. Díky velkému množství zdrojů místnost bude opticky světlejší a prostornější. Zatímco naproti okna dobře je pověsit zrcadlo. Bude odrážet sluneční světlo, takže dodatečně osvětlí místnost a zároveň zvětší interiér.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články