• Ložnice
  • Průvodce

aktualizováno

Je zrcadlo v ložnici dobrý nápad?

Zrcadlo v ložnici je to velmi praktické řešení! Povrch zrcadla opticky zvětší a prosvětlí prostor a také usnadní ranní výběr jednotlivých prvků outfitu. Navzdory tomu je tvrzení, že zrcadla by neměla být instalována v ložnici, stále populární. Zkontrolujte, jaké jsou argumenty „pro“ a „proti“ zrcadlům v ložnici. Zjistěte, kam se v interiéru vyplatí umístit zrcadlo!

V tomto článku se dozvíte:

  • Zda zrcadlo v ložnici je pro Vás dobrý nápad?
  • Na jaká místa se zrcadla v ložnicích instalují nejčastěji?
  • Jak docílit toho, aby ložnice vypadala originálně a moderně pomocí zrcadla?

Výhody a nevýhody instalace zrcadla v ložnici

Je objektivně možné najít nějaké nevýhody, které vylučují instalaci zrcadla v ložnici? V podstatě ne. Naopak – díky tomu, že sklo zrcadla krásně odráží světlo a zvětšuje prostor, se zrcadla v úpravě ložnice používají stále častěji. Ložnice je totiž velmi často malá místnost s pouze postelí, nočními lampičkami a šatníkem. Takový interiér, prosvětlený a opticky zvětšený, získává nový, zajímavý charakter.

Jaké jsou tedy argumenty odpůrců zavedení zrcadla do ložnice? Nejčastěji se jedná o hluboce zakořeněné staré přesvědčení a pověry nebo dodržování zásad feng shui při zařizování domova.

Kdysi se věřilo, že zrcadlo v ložnici vysává životodárnou energii spáčů. V noci v něm byl vidět i odraz zesnulých příbuzných, který zvěstoval, že se další člen rodiny brzy rozloučí se životem.

Podle feng shui je zrcadlo umístěno naproti posteli nebo nad hlavou spáčů narušuje rytmus spánku. Pověšením na stěnu ztrácejí členové domácnosti užívající ložnici svou životní energii. Když se spolu spící pár odráží v zrcadle, může to vést k podvádění ve vztahu!

DOBRÉ VĚDĚT!

Pokud sníte o zrcadle v ložnici, ale trochu se bojíte jeho negativního dopadu, zvažte zakrytí zrcadlového skla na noc ručníkem, dekou nebo speciálně připraveným závěsem. Možná díky takovému řešení budete moci využívat moderní trendy a zároveň si zachovat vnitřní klid.

Kam umístit zrcadlo? Praktické nápady

Nyní, když jste se rozhodli, že budete mít ve své ložnici zrcadlo, je čas najít pro něj to nejlepší místo.

Jedním z praktičtějších řešení je umístit zrcadlo do ložnice na dveře šatní skříně nebo si pořídit kus nábytku se zrcadlovými dveřmi. Díky tomu opticky zvětšíte prostor ložnice. Také pro Vás bude ráno snazší se rozhodnout, co si vzít na sebe – hned v zrcadle zkontrolujete, jak k sobě vybrané oděvy ladí. Zrcadlo, které je součástí šatní skříně, Vám navíc nezabere další místo.

Stejně často se zrcadlo jednoduše umístí na stěnu ložnice. Toto řešení Vám dává další možnosti uspořádání! Můžete si nasadit jedno velké zrcadlo v ložnici nebo kompozici z několika malých zrcadlových dlaždic.

DOBRÉ VĚDĚT!

Rám je stejně důležitý jako povrch zrcadla. To on do značné míry určuje charakter zrcadlového uspořádání. Velký zlacený rám podtrhne glamour styl převládající v ložnici. Jednoduchý a dřevěný zase skvěle doplní skandinávské interiéry.

Originální uspořádání ložnice se zrcadlem

Pokud Vám nevyhovuje zrcadlo v ložnici, které je také součástí šatní skříně nebo namontované na stěně, zvolte originálnější řešení:

  • Zrcadlo můžete umístit v ložnici na … strop! Efektu dosáhnete několika způsoby. Nejdražší, ale také nejpozoruhodnější možností je zrcadlová tabule, která pokrývá celý povrch stropu. Montáž takového zrcadla, především kvůli jeho hmotnosti, však bude poměrně náročná na provedení. Určitě budete potřebovat pomoc zkušeného sklenáře! Dalším řešením je vybrat menší zrcadlo – např. s rozměry Vaší postele.

Velmi se Vám líbí nápad umístit zrcadlo na strop, ale náklady jsou nad Váš rozpočet? V tom případě nainstalujte na strop místo jednoho skla mozaiku složenou z několika menších zrcadel. Můžete použít i zrcadlovou fólii nebo plexi zrcadlo.

  • Zařizujete velkou ložnici? Pak se možná rozhodnete umístit do něj stojící zrcadlo! Pokud ano, pamatujte v tomto případě na základní pravidlo: čím více, tím lépe! Vyberte si vysoké zrcadlo, ve kterém se bude snadno odrážet celá Vaše silueta. Kam je umístit? V rohu pokoje, před postelí nebo za toaletním stolkem. Nezapomeňte také vybrat rám zrcadla ke stylu Vaší ložnice.
  • Dalším nápadem, jak použít zrcadlo v ložnici, je jeho instalace po celé ploše jedné vybrané stěny! Takové uspořádání prostor ložnice nejen zvětší a prosvětlí, ale je také mimořádně efektní. Opět máte několik možností. Můžete si vybrat instalaci jednoho velkého zrcadlového panelu nebo zvolit větší počet zrcadlových panelů.

Velmi zajímavě bude vypadat i uspořádání ze zrcadel s okenními příčkami. Takové řešení nepochybně vytvoří v ložnici luxusní charakter v retro atmosféře.

http://Zrcadlo Zrcadlo Maleza – DUB ARTISAN

1385.00 Kč 1385.00 Kč

http://Zrcadlo Zrcadlo Maleza – Bílý

1385.00 Kč 1385.00 Kč

http://Zrcadlo Zrcadlo Secco

3572.00 Kč 3572.00 Kč

Vyplatí se nainstalovat zrcadlo do ložnice? Pokud nejste pověrčiví a nechcete uplatňovat zásady feng shui, tak samozřejmě! Díky povrchu zrcadla vytvoříte zajímavé uspořádání, které změnit dokonce i nejklasičtěji zařízenou ložnici v zvláštní interiér. Místnost také opticky zvětšíte a prosvětlíte. A to vše zpříjemní pobyt v ložnici i během dne.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 2 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články