• Místnosti
  • Průvodce
  • Zahrada a Balkon

aktualizováno

Balkón, který vám budou závidět sousedé

Balkon je speciální místo. Je to vaše oáza zeleně, malý koutek, kde se můžete nadechnout a odpočinout si po dlouhém dni v práci. Tak ať vypadá opravdu výjimečně! K tomu stačí zvolit správnou výzdobu balkonu. Jakou? Inspirujte se námi!

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Jaké rostliny se vyplatí mít na balkoně
  • Jaký nábytek zvolit pro pohodlný šálek kávy a přivítání hostů
  • Které doplňky vám pomohou vytvořit speciální výzdobu balkonu

Květiny, které zkrášlí váš balkon

Rostliny jsou na jarním nebo letním balkoně nezbytností! Nejkrásnější jsou samozřejmě barevné kvetoucí květiny. Které si vybrat? Hodně záleží na tom, na jakou stranu je váš balkon otočen. Je otočen na sluneční stranu, nebo je naopak příjemně stinný? Důležitý je také váš denní rozvrh. Máte čas se o rostliny starat, nebo dáváte přednost odolným druhům, které stačí zalévat jednou za několik dní?

Ať už je vaše odpověď jakákoli, můžete si vsadit na klasiku. Pelargonie a surfinie, které už léta kralují čekým balkonům, si poradí v jakýchkoli podmínkách! Tyto krásně kvetoucí, odolné rostliny dodají kouzlo každému balkonu. Vybírejte kaskádové nebo anglické odrůdy, které bohatě kvetou.

Hledáte méně známé druhy rostlin? Možná se vám líbí krásná modrá lobelka? Vložte ji do závěsného květináče a získejte krásnou živou dekoraci! Chcete-li balkonovou dekoraci, která zaujme v létě i na podzim, zvolte scaevola! Tato rostlina s modrými, žlutými, růžovými nebo fialovými květy kvete až do konce října!

DOBRÉ VĚDĚT! Krásně kvetoucími balkonovými květinami jsou také fuchsie, nemesie, mulleiny, verbenky a begonie. Vyplatí se vybrat několik odrůd nebo různých druhů a vytvořit zajímavé, barevné kompozice v květináčích! Dbejte však na to, aby některé druhy mohly být vysazeny vedle sebe.

Krásný a pohodlný balkonový nábytek

Druhým prvkem vašeho vysněného balkonu je samozřejmě nábytek! Na malém balkoně stačí malý stolek a skládací židle. Mohou být také velmi stylové! Nejmódnější budou ty z přírodních materiálů, jako je dřevo, bambus nebo proutí (nebo jejich imitace). Díky nim získá výzdoba balkonu módní a ekologický rozměr. Koneckonců balkony v boho nebo japonském stylu jsou populární již několik sezón.

Máte více místa? Pak si na balkoně vytvořte skutečné posezení! Doplňte je nízkým konferenčním stolkem a rohovou sedačkou z proutí nebo ratanu. Pod stůl položte jutový koberec a do rohu dejte polštáře a deky v zemitých barvách! Obklopte se rostlinami ve velkých květináčích a máte hotovo! Tento koutek bude vypadat velmi módně a zapůsobí na všechny vaše hosty!

DOBRÉ VĚDĚT! Nezapomeňte, že nábytek a balkonové ozdoby z přírodních materiálů sice vypadají krásně, ale nejsou odolné vůči povětrnostním vlivům. Chraňte je proto před deštěm a ostrým slunečním světlem. Tak vydrží mnohem déle. Nemáte na to trpělivost? Pak se rozhodněte pro mnohem pevnější nábytek z plastu nebo umělého ratanu, který imituje přírodu.

Kouzlo detailu aneb zdobení balkonu stylovými doplňky

Design balkonu doplňuje vhodně zvolená dekorace. Například je dobré přidat do prostoru další osvětlení! Malé světelné girlandy se vejdou na každý, i ten nejmenší balkon. Navlékněte je kolem zábradlí nebo ozdobných květináčů.

Pokud chcete, aby váš balkon působil po setmění ještě útulněji, zvolte světla s teplým žlutým odstínem. Pro modernější atmosféru zvolte chladná modrá světla.

Na stylovém balkoně by neměly chybět ani pohodlné doplňky. Patří mezi ně přikrývky a polštáře! Pro romantický, přírodní efekt přidejte zemité barvy (béžovou, hnědou, zelenou, modrou a tlumenou žlutou).

Pokud naopak chcete, aby váš balkon vypadal moderně a originálně, zvolte doplňky v živých, energických barvách. Může to být neonově zelená, fuchsiová, amarantová, kobaltová nebo kanárkově a citronově žlutá.

Originální dekorace pro velké a malé balkony

Máte rádi neobvyklá řešení? Pak si můžete balkon vyzdobit sami! Umístěte například bylinky a malé rostliny do barevných květináčů, které jste natřeli a připevnili na jednu ze stěn. Umístěte stůl a židle přímo pod dekoraci a užijte si efekt!

Na velkém balkoně si můžete vytvořit také relaxační zónu přímo z vaší vysněné dovolené! Místo židlí umístěte pohodlná lehátka v přírodní barvě. Položte na ně měkké polštáře a vedle nich postavte stolek, na který můžete položit knihu nebo sklenici studeného nápoje. Vzhled doplníte rostlinami ve velkých květináčích. Pokud chcete, můžete přidat také stylový slunečník – nejlépe proutěný! Tato originální balkonová dekorace jistě upoutá pozornost sousedů i hostů!

Teplé jarní a letní dny je nejlepší trávit venku! Po práci se váš balkon může stát místem relaxace. Vyberte si správnou výzdobu a užívejte si teplých slunečních paprsků!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články