• Styly

aktualizováno

Čalouněný nábytek ve skandinávském stylu

Skandinávský styl se těší neustálé popularitě již několik let a zdá se, že se to jen tak brzy nezmění. Zájem o tento styl vyplývá především z jeho nadčasové a univerzální povahy a také z praktického rozměru. V dnešní době se tento styl využívá pro zařízení moderního obývacího pokoje. Zjistěte, jak zařídit obývací pokoj ve skandinávském stylu.


Skandinávský styl v kostce


Skandinávský styl má výjimečně univerzální charakter, díky čemuž je ideální pro různé typy interiérů. Účinnost tohoto stylu nejlépe zdůrazníte v obývacím pokoji.  Skandinávský styl se vyznačuje jednoduchostí, která se projevuje minimalistickým přístupem jak k množství vybavení interiéru, tak k formám jednotlivých elementů. Obývací pokoj ve skandinávském stylu má jednoduché formy, které díky svému přirozenému výrazu vypadají mimořádně efektivně – vizuálně dává interiéru prostornost. Často se zde kombinují neutrální odstíny bílé a šedé s materiály inspirovanými přírodou. Zejména zde převládá přírodní kámen a dřevo. S přírodou úzce souvisí i barevné kompozice, díky nimž interiér pomáhá uklidnit smysly a umožňuje vám odpočinout si. Skandinávský styl je také synonymem pohodlí a funkčnosti. Čalouněný nábytek ve skandinávském stylu by měl poskytovat maximální pohodlí a zároveň mít praktické funkce.

Kanapa w stylu scandi 


Relaxační zóna ve skandinávském stylu


Relaxační zóna je nejdůležitější oblastí v každém obývacím pokoji. Skládá se převážně z čalouněného nábytku, ale ve většině případů jsou do ní zahrnuty také televizní skříňky a audiovizuální techniky. Při uspořádání této zóny v souladu se skandinávským stylem musíte samozřejmě pamatovat na designový minimalismus, který se promítá především do ekonomické dekorativnosti. Zatímco u nábytkových sestav do obývacího pokoje převládají neutrální barvy a klidné tóny, čalouněný nábytek může být ve výrazném odstínu. Ve skandinávském stylu převládají pohovky a rohové sedací soupravy v barvách kanárkově nebo hořčicově žluté, láhvově zelené, modré nebo pastelové odstíny růžové. Křesla a taburety v tmavých barvách jako je grafitová nebo námořnická modrá jsou stále populárnější.

fotel relax w stylu scandi 


Charakteristickým rysem čalouněného nábytku navrženého v souladu se skandinávským stylem, je jeho vizuálně lehká forma. Klíčovými faktory jsou jemná dekorativnost, jednotný povrch čalounění a jednoduché formy. Optickou lehkost čalouněného nábytku obvykle zvyšují vysoké dřevěné nohy.


Vlastnosti skandinávského stylu:

  • praktický rozměr

  • jednoduché formy

  • nadčasový design

  • prostorný efekt v interiérech

  • funkční povaha vybavení interiéru

  • minimalismus

  • minimální dekorativnost

  • neutrální barvy jako základ

  • přírodní materiály: dřevo, kámen, bavlna, len

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články