• Ložnice
  • Místnosti
  • Styly

aktualizováno

Feng-shui – splňuje vaše ložnice kritéria této praktiky plánování prostoru?

Mnohé starověké koncepty jsou použitelné i dnes. To platí i pro uspořádání domácího prostoru. Většina z nás se jistě setkala s konceptem východní filozofie známým jako feng-shui. Tato starobylá čínská praxe definuje zásady plánování rozmístění budov, místností a také způsob jejich uspořádání. Zvláštní zájem v této oblasti se týká uspořádání ložnic. Protože je to místo, kde bychom si měli účinně odpočinout a cítit se uvolněně. K tomu má pomoci zavedení konceptu feng-shui. Zjistěte podrobnosti o tom, jak si zařídit ložnici podle čínské filozofie feng-shui.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou charakteristiky filozofie feng-shui v kontextu interiérového designu?
  • Jaké jsou nejdůležitější zásady feng-shui?
  • Jak zařídit ložnici podle čínského konceptu feng-shui?

Feng shui – co to znamená?

Feng shui je soubor zásad a čínská praxe plánování prostoru v souladu s přírodou. Používá se od starověku v domácnostech a kdysi dokonce v celých plánech budov ve velkých městech na Východě. Podle staré čínské filozofie ovlivňují principy feng-shui všechny aspekty života od práce, rodiny a zdraví až po štěstí, štěstí ve vztazích a získávání bohatství. Pokud je domov zařízen podle zásad feng-shui, má na tyto aspekty života pozitivní vliv, a pokud ne, můžeme se potýkat s problémy v různých oblastech.

Podle feng-shui, pokud je něco v nepořádku v některém aspektu našeho každodenního života, měli bychom se zaměřit na zlepšení oblasti v našem domě, která je za to zodpovědná. Podle této filozofie prostředí, ve kterém denně žijeme, ovlivňuje náš život, náladu, energii, ale i zdraví nebo úspěch. Správná změna v určitém prostoru nám v dané oblasti prospěje. Ložnice jako místo odpočinku a regenerace má proto v tomto pojetí klíčový význam.

Jaké jsou principy feng-shui?

Feng-shui je starobylá čínská tradice, která pomáhá lidem dosáhnout harmonie tím, že plánují a uspořádávají své domácí prostory podle zásad odkazujících na přírodu, svět rostlin a živočichů. V doslovném překladu znamená název „vítr a voda“. Účelem uplatňování feng-shui je umožnit správné proudění energie – chi – v prostoru, který každý den obýváme. Podle čínské filozofie má energie chi silný vliv na kvalitu našeho života. Proto je feng-shui od pradávna považováno za univerzální životní sílu.

Feng shui – proč v ložnici?

Ložnice je v souladu s pravidly feng-shui ideálním místem k odpočinku. Právě při zařizování tohoto interiéru uplatňují vyznavači čínské filozofie v maximální možné míře zásady feng-shui. Ačkoli je obtížné splnit všechna čínská přikázání, stává se populární realizovat alespoň ta nejdůležitější. Cílem je vytvořit atmosféru podporující účinný odpočinek, relaxaci a zklidnění smyslů.

Nejdůležitější pravidla feng-shui v ložnici

Řád a harmonie

Jedním z klíčových pravidel feng-shui je, že prostor, ve kterém se nacházíte, by měl být uklizený a soudržný. Pouze v ložnici s dokonalým pořádkem a čistotou bude náš odpočinek co nejúčinnější a atmosféra bude příznivá pro uklidnění našich smyslů. Každý předmět by měl mít své místo. Nemůžeme si dovolit chaos nebo přemíru vybavení. To má přímý vliv na náš harmonický život. Měli bychom se také vyhnout ostrým hranám, protože ty narušují rotaci energie.

Minimalismus

Minimalismus, pojem, který je nám již mnoho sezón stále bližší a jeho vliv na trendy v interiéru je jasně patrný. Minimalismus, tj. mít méně věcí, také pozitivně ovlivní snížení podvědomého stresu a podpoří relaxaci, nebude rozptylovat vaši pozornost a smysly. Chcete-li ložnici zařídit v souladu s pravidly feng-shui, představte pouze nezbytné prvky interiérového designu – postel, noční stolky a komodu. V tomto případě méně znamená více. Omezte počet dekorací, drobností a vzorovaných ozdob.

Obklopte se přírodními materiály

Základem zařizování ložnice v duchu feng-šuej je zdůraznění blízkosti a spojení s přírodou. Využíváme k tomu přírodní materiály a suroviny. Proto by v ložnici neměl chybět nábytek ze dřeva, bambusových prvků, přírodního kamene, ale ani bavlněné nebo lněné tkaniny. Především živé rostliny a květiny jsou nepostradatelnou dekorací. Nejlépe harmonizují a zklidňují naše okolí. Jak je známo, nejlepší odpočinek pro člověka je pobyt v lůně přírody. Flora z nás odvádí špatnou energii a umožňuje nám uklidnit se. Vyberte si rostliny, které mají schopnost čistit vzduch od toxinů. Kromě toho se vyplatí používat ekologické předměty každodenní potřeby.

Další pravidla feng-shui v ložnici:

  • Pod postelí nechte volný prostor, který usnadní tok dobré energie
  • Postel umístěte tak, abyste k ní měli přístup z obou stran
  • Odstraňte zrcadlo – podle čínské víry odráží špatnou energii vyzařovanou během spánku
  • Nepoužívejte skládací pohovky a gauče, protože symbolizují dočasnost, spěch a nedostatek stability
  • Nespěte s nohama otočenýma ke dveřím
  • Zakryjte okna, aby energie neunikala
  • Neobklopujte se fotografiemi, protože podvědomí nám říká, že nás někdo sleduje, což je při odpočinku stresující
  • Nevěšte nad postel světla ani jiné předměty, protože vyvolávají úzkost
  • Zbavte se elektroniky v ložnici
  • Vyberte si pastelové odstíny

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články