• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Fenomén čalouněných panelů

Čalouněné panely jsou stále oblíbenější díky svému všestrannému využití, funkčnosti a výhodám plynoucím z dekorativního aspektu. Není divu, že se staly praktickou dekorací, která se stále častěji objevuje v nejrůznějších interiérech, od ložnic až po předsíně. Lze z nich skládat různé vzory a díky tomu, že jsou k dispozici v mnoha tvarech, ze kterých si můžeme vybírat, máme širokou škálu možností, jak s jejich pomocí vytvářet designové efekty v interiéru. Co je fenomén čalouněných panelů a jak je lze využít ve vašem interiéru?

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Jaké jsou výhody čalouněných panelů?
  • Jaké jsou vlastnosti čalouněných panelů na stěny?
  • Jak lze čalouněné panely použít v interiéru?

Čalouněné panely na stěny – proč jsou dobrou volbou?

V posledních letech se odkláníme od interiérového designu, kterému dominuje extrémní minimalismus a efekt syrovosti. Stále více se přikláníme nejen k přírodním řešením interiéru, ale také k efektu útulnosti. To nám umožňuje cítit se v našich domácích prostorách příjemně a uvolněně. Není tedy divu, že se čalouněné panely staly tak oblíbenými. Mohou sloužit jako mimořádně originální interiérová dekorace, která zatepluje jednotlivé prostory, ale také jako funkční a praktické řešení, které zvyšuje komfort užívání místností.

Významnou výhodou čalouněných panelů je také snadná a rychlá montáž. K jejich upevnění stačí montážní lepidlo nebo samolepicí suchý zip. V rámci jedné kolekce můžete také libovolně kombinovat prvky a vytvářet individuální aranžmá, a přizpůsobit tak charakter místnosti. Díky jejich použití nebude nutné přidávat příliš mnoho dalších dekorací, protože jsou výrazným dekorativním prvkem.

Čalouněné panely a jejich univerzální charakter

Velkou výhodou čalouněných panelů na stěnu je možnost zakomponovat je do různých interiérů. Díky univerzálnosti použití a designu se panely hodí do různých stylů interiérů. Lze je úspěšně začlenit do aranžmá v moderním, glamour, klasickém, ale i vintage nebo přírodním stylu. To je dáno tím, že jsou k dispozici v mnoha designových a barevných variantách a díky své univerzálnosti je lze umístit do ložnice, předsíně, obývacího nebo dětského pokoje. Jednou z praktických funkcí, které čalouněné panely plní, je navíc zvuková izolace a ochrana před chladnými stěnami, kterých bylo dosaženo položením silné vrstvy výplně a čalouněné vrstvy.

Vizuální stránka je neméně důležitá. Čalouněné panely jsou k dispozici s potahem z látky příjemné na dotek, především veluru, nebo ekokůže, což jim dodává nejen sofistikovaný estetický charakter, ale také určitou dekorativní hodnotu. Klíčovou roli z hlediska vizuální stránky hrají také formy panelů, z nichž můžeme vytvářet originální designové kompozice.

Mezi nimi můžeme rozlišit:

  • obdélníky
  • čtverce
  • šestiúhelníky
  • diamanty
  • koseočtverce
  • kostky lego
  • kruhy
  • trojúhelníky
  • panely 3D

Čalouněné panely – jak je použít v různých interiérech?

1. Čalouněné čelo postele

Nejoblíbenějším využitím čalouněných panelů je na čelo postele. Toto řešení dodává místnosti jedinečný styl a poskytuje pozoruhodný komfort při odpočinku. Čalouněný podhlavník je měkký a příjemný na dotek a teplejší než prázdná stěna, takže se o něj pohodlně opřete při večerní relaxaci.

2. Obložení stěn u dětské postele

Čalouněné panely lze s úspěchem použít i v dětském pokoji. M.žete je připevnit na stěně vedle dětské postýlky, slouží jako měkký kryt a vytvářejí útulný prostor pro spaní. Navíc chrání před chladem stěny, ale také chrání dítě před možným zraněním v podobě nárazu na tvrdý povrch. Lze je také instalovat do dětského koutku, aby byl prostor teplejší, útulnější a bezpečnější.

3. Opěradlo

Čalouněné panely lze použít jako opěradla pro různé typy sedadel. To je ideální pro chodby. Pro zatraktivnění předsíně a zvýšení její funkčnosti stačí stěnu nad botníkem nebo sedákem obložit nástěnnými panely. Panely lze navíc použít ve veřejných prostorách, jako jsou restaurace nebo kanceláře. Instalované na stěně vedle lavice budou zajímavou ozdobou interiéru.

4. Obrázek nebo 3D dekorace

Už víte, že čalouněné panely jsou interiérovým doplňkem, který používáme ke zvýšení funkčnosti a pohodlí v jednotlivých obytných prostorech, ale také dekorativním prvkem, který dodává uspořádání útulný efekt. Stěnové panely však mohou sloužit také pouze jako dekorace prostoru, např. v obývacím pokoji nebo ložnici. Nejvhodnější pro tento účel jsou panely ve 3D provedení. Lze z nich vytvářet kompozice libovolného tvaru, a tím zatraktivnit domácí prostory.

Čalouněné panely na stěny lze použít mnoha různými způsoby a v jakémkoli typu domácího interiéru a nejen v něm. Jejich dekorativní potenciál je tak bohatý, že umožňují zcela změnit tón aranžmá a dodat mu útulný a zároveň elegantní estetický charakter. Zpestří každý styl a vylepší každý interiér. Stačí si vybrat preferovaný tvar a barevné provedení a pak už si jen užívat mimořádně útulný a pohodlný interiér.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články