• Průvodce

aktualizováno

Jak čistit čalouněný nábytek?

Čalouněný nábytek je jedním z nejdůležitějších prvků vybavení obývacího pokoje. Relaxační zóna v obývacím pokoji přitahuje pozornost nejen pro svoji klíčovou funkci v interiéru, ale také díky své estetické hodnotě. Každodenní používání čalouněného nábytku však vyžaduje péči o něj a údržbu, aby si čalouněný nábytek zachoval svůj pěkný vzhled. Zjistěte, jak čistit čalouněný nábytek z různých druhů materiálů.

Péče o potahové materiály


Současný čalouněný nábytek je pokryt čalounickými materiály, které jsou obvykle nejen krásné, ale také odolné. Jakýkoli materiál však bude po určité době používání potřebovat vyčistit. Mikrovlákna nové generace zajišťují odolnost materiálu a umožňují jeho relativně snadné čištění. Čalouněný nábytek však i přesto vyžaduje pravidelnou péči. Pokud se objedví skvrny na čalounění, nečekejte s jejich odstraněním a vyčistěte je co nejdříve, abyste nemuseli řešit obtížně odstranitelné nečistot, které se již absorbovaly do materiálu nebo zaschly. Nábytek, jako jsou křesla nebo pohovky, by měl být vysáván nejméně jednou za měsíc a jeho důkladnější čištění by mělo být prováděno v souladu s pokyny výrobce.

 meble tapicerowane


Jak čistit bavlněný čalouněný nábytek?


Nábytek čalouněný bavlněnými látkami se snadno čistí, protože obvykle postačuje použití speciální pěny určené k obnovení čalounění. Před prvním praním novým výrobkem se ujistěte, že materiál na něj dobře reaguje. Za tímto účelem provedeme počáteční pokus čištění na malé ploše nebo na malém fragmentu umístěného na nejméně viditelném místě – například ze zadní části pohovky. Prvním krokem by mělo být vysát pohovku pomocí vysavače s jemnou násadou, která nepoškodí bavlněnou strukturu. Poté nastříkejte povrch pěnou a počkejte několik minut, aby měl prostředek čas působit. Poté jej odstraňte jasným hadříkem, dokud se nepřestane špinit.

wersalka tapicerowana 


Čištění sametu a veluru


Čalouněný nábytek potažený sametovým čalouněním vypadá mimořádně efektivně, ale je třeba si také uvědomit, že se jedná o relativně choulostivý materiál, a proto vyžaduje při čištění delikátní přístup. Samet vždy očistěte ve směru linie vlasů roztokem litru studené vody se 2 lžícemi čpavku. Směs jemně vtírejte do sametu a nechejte ji několik minut působit. Poté materiál jednoduše otřete měkkým kartáčem nebo houbičkou. Slepené vlasky sametu jemně osušte fénem.


Jak čistit velurové čalounění? Velurové pohovky nebo rohové sedací soupravy se nejlépe čistí přípravky speciálně navrženými pro tento účel. Po vysávání čalounění naneste čisticí prostředek podle pokynů výrobce a počkejte, až se absorbuje. Pak velur otřete do sucha.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články