• Průvodce
  • Styly
  • Uncategorized

aktualizováno

Jak si zařídit obývací pokoj v italském stylu?

Co si vybíráte při zařizování obývacího pokoje? Módní doplňky? Kvalitní povrchové úpravy? Harmonie a elegance? Všechny tyto vlastnosti můžete zkombinovat a přidat k nim nádech smyslnosti! Tak vznikne jedinečně řešený interiér: obývací pokoj v italském stylu

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Jaké druhy italského stylu jsou nejoblíbenější?
  • Jaký nábytek a barvy jsou ideální pro elegantní a zároveň smyslný obývací pokoj?
  • Jaké doplňky byste měli zvolit v italském stylu?
  • Jak vybrat světla do atmosférického italského interiéru?

Různé aspekty italského stylu

S čím si spojujete italský styl? Je to elegance a šik Milána nebo idylická krása Toskánska? Oba názory jsou správné! Dva italské interiéry budou vypadat zcela odlišně v závislosti na zvoleném nábytku a doplňcích. Jak vytvořit italský obývací pokoj?
  • Klasický italský styl se vyznačuje dokonalou harmonií a elegancí. Interiér je vybaven pečlivě vybranými doplňky s jedinečnými tvary, které jsou zdůrazněny efektním osvětlením. Obývací pokoj zařízený v tomto stylu vypadá luxusně, ale zároveň zůstává moderní a sofistikovaný.
  • Toskánský styl je zase inspirován idylickým venkovským životem. Světlé barvy, dřevěný nábytek a ručně vyráběné doplňky z přírodních materiálů jsou nezbytností.
  • Nebo vás inspiruje benátský styl? Klasicky elegantní a odkazující na tradici? Pokud máte rádi masivní, tmavý nábytek, tradiční vzory a výrazné, odvážné barvy (například tmavě červenou a hnědou), je tento styl určen právě vám!
  • Obývací pokoj v italském stylu může být lehký a vzdušný, připomínající uvolněnou prázdninovou náladu. Jedná se o středomořský styl, který kombinuje italské vlivy se španělskými a francouzskými. Při zařizování takového interiéru vsaďte na pohodlný nábytek a přímořské barvy (béžová, pískově žlutá a modrá).
ideaDOBRÉ VĚDĚT!

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli stylový směr, nezapomeňte, že v každém interiéru v italském stylu dominují kvalitní materiály a pečlivě zpracovaný nábytek a detaily.

Základ italského stylu: kvalitní nábytek a správné barvy

Jak už víte, bez ohledu na to, které variantě italského stylu dáváte přednost, jde především o kvalitu. V tomto ohledu je italský styl velmi podobný v současnosti hojně propagovanému minimalismu. Podle jejích zásad je lepší zvolit masivní nábytek a doplňky vysoké kvality, které vydrží déle, než každou sezónu radikálně měnit vzhled obývacího pokoje. Který nábytek se tedy vyplatí vybrat? Pokud se inspirujete klasickým italským stylem nebo jeho benátskou variantou, hledejte dřevěný nábytek v přírodních barvách. Máte raději lehčí toskánskou nebo středomořskou atmosféru? Vyberte si nábytek v bílé nebo béžové barvě.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli typ nábytku, ujistěte se, že je pohodlný a pečlivě vyrobený. Každý typ italského nábytku, jako jsou pohovky a křesla, by měl být pohodlný, abyste se mohli pohodlně usadit a relaxovat.

Jaké doplňky zvolit do obývacího pokoje?

Obývací pokoj v italském stylu potřebuje decentní doplňky. Jejich hlavním úkolem je doplňovat celé uspořádání, nikoliv vystupovat do popředí a dominovat mu. Proto zvolte měkký koberec neutrální barvy a vhodné závěsy. Měly by být dlouhé a měkce spadat na zem. A co dekorace na zeď? Vyberte si italskou krajinu nebo stylovou moderní grafiku.

ideaDOBRÉ VĚDĚT!

Při výběru vhodné krajiny nebo grafiky dbejte na to, aby ladila se zbytkem interiéru. Nenechte se od něj odříznout barvou, formou ani tématem. Krajiny jsou vhodnější pro italský styl v toskánském nebo středomořském vydání. Interiéry v klasickém a benátském stylu lépe doplňuje neokázalá grafika.

Jak osvětlit obývací pokoj v italském stylu?

Přemýšlíte, která svítidla budou nejlepším doplňkem vašeho interiéru?

Klasický italský styl je obvykle spojován s velkými lustry. V závislosti na dalších doplňcích mohou být jasně barevné, křišťálové nebo v kombinaci dřevěného podkladu, zlaté a mléčně bílé barvy. Takové lustry nemusí vypadat klasicky. Velká, působivá závěsná svítidla moderních tvarů se také velmi dobře hodí k ostatním prvkům interiéru v italském stylu. Skvěle je doplňují klasická nástěnná a stojací svítidla.

Interiéry v toskánském nebo středomořském stylu můžete dotvořit výběrem méně působivých svítidel. Jako hlavní osvětlení se osvědčily moderní stropní a závěsné lampy. Mohou mít podstavce ze dřeva v přírodním odstínu, aby se zdůraznil idylický charakter celého uspořádání. Zajímavého a originálního efektu však můžete dosáhnout výběrem modelů s kovovými nebo měděnými podstavci. Co další osvětlení? Vyberte si nástěnná a stojací svítidla se stínidly z mléčného skla nebo lehkými textilními stínidly. Ideální jsou modely s dřevěnými rameny.

Stejně jako je Itálie rozmanitá země, není ani italský styl jednotný. V závislosti na tom, na který prvek kultury a umění se chcete odvolat, si obývací pokoj v italském stylu představíte (a následně zařídíte) jinak. To je jeden z nejzajímavějších a nejcharakterističtějších rysů italského stylu. Díky této vlastnosti mohou italský styl ocenit jak milovníci klasických a elegantních interiérů, tak i ti, kteří dávají přednost méně formálnímu, ležérnějšímu stylu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články