• Průvodce
  • Styly
  • Trendy
  • Uncategorized

aktualizováno

Jak si zařídit obývací pokoj v newyorském stylu?

Interiér zařízený ve stylu newyorských bytů je vkusnou kombinací klasiky s moderním charakterem městské metropole. Jak zařídit obývací pokoj v newyorském stylu, aby oslňoval elegancí, luxusem a pohodlím? Podívejte se na naše tipy, jak vytvořit úžasný interiér přímo z New Yorku.

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Čím se vyznačuje obývací pokoj v newyorském stylu?
  • Jaký nábytek vybrat do obývacího pokoje v newyorském stylu?
  • Na co se zaměřit při výběru doplňků a dekorací do obývacího pokoje?
  • Jaké jsou charakteristiky obývacího pokoje v newyorském stylu?

K vytvoření interiéru v newyorském stylu nemusíme jet na výlet do New Yorku nebo studovat každý záběr seriálu Sex ve městě, který ukazuje milostná dobrodružství pěti kamarádek žijících v New Yorku. Přesto stojí za to seznámit se s nejdůležitějšími rysy tohoto interiérového stylu pocházejícího z Upper East Side. Obývací pokoj v newyorském stylu se vyznačuje především:

  • Tlumený barevný základ: základem newyorského stylu jsou jemné tónové přechody, které dohromady vytvářejí soudržné a šíleně elegantní uspořádání, v němž by se nejeden obyvatel Manhattanu cítil jako doma. Základní barva by proto měla tvořit většinu uspořádání v podobě barvy stěn a čalounění nábytku. Doplňková barva by měla vyplňovat přibližně 20 % uspořádání a kontrastní barva, která zdůrazňuje charakter interiéru, by měla tvořit pouze malou část použité barevné palety.
 
  • Luxusní materiály: Vysoce kvalitní materiály jsou jedním z charakteristických znaků newyorského stylu. Luxus v podobě nábytku z nejkvalitnějšího dřeva, měkkých potahových materiálů pohovek a křesel i nádherně se lesknoucího křišťálu a skla.
ideaDOBRÉ VĚDĚT!
Newyorský styl je podobný stylu Hamptons. Oba styly spojuje láska k exkluzivnímu nábytku, světlým barvám a zrcadlovým prvkům. Na rozdíl od newyorského stylu se však styl Hamptons odkazuje na pobřežní atmosféru a používá barvy moře, písku a dekorace z mušlí.  
  • Jemné linie zdůrazňující útulnost: obývací pokoj v newyorském stylu je ztělesněním městské elegance, harmonických barev a měkkých látek na pohovkách, křeslech a taburetech. Mohou být z lesklého veluru nebo hladké bavlny. Pokud chcete mít útulný obývací pokoj s newyorskou atmosférou, zvolte zaoblený nábytek, který vypadá stylově a zároveň pohodlně.
  • Skleněné a zrcadlové prvky: V obývacím pokoji zařízeném v newyorském stylu si všimnete především nábytku a dekorací ze skla. Nepostradatelnou dvojici tvoří oválná pohovka ve světlém čalounění a dřevěný stolek se skleněnou deskou. Zrcadla v ozdobném rámu naopak opticky zvětší malý obývací pokoj a zároveň dokonale odrážejí světlo, což je dobré v podzimním období.
 
  • Nadčasové vzory: Vzorované textilie v podobě polštářů, koberců, závěsů, ubrusů a taburetů jsou výrazným prvkem newyorského obývacího pokoje. Marocké a geometrické vzory připomínající eleganci art déco dodají tlumenému interiéru výraznější atmosféru.

Jaký nábytek vybrat do obývacího pokoje v newyorském stylu?

Ústředním bodem každého obývacího pokoje, včetně obývacího pokoje v newyorském stylu, je odpočinková zóna. Proto je výběr vhodného nábytku pro relaxaci zásadní, aby interiér v New Yorku vyvolával hřejivé a příjemné asociace. Můžete se rozhodnout pro sedací soupravu s pohodlnými křesly, která bude dobře fungovat i v malé místnosti. Pokud naopak potřebujete prostorný kus nábytku, zvolte elegantní rohovou sedačku ve tvaru písmene L, nebo ve tvaru písmene U, pokud máte prostorný obývací pokoj. Nezapomínejte na malé kusy nábytku, jako jsou taburety, které dobře poslouží nejen jako podnožka, ale také jako další sedátko nebo dokonce stolek. Rohové sedací soupravy v obývacím pokoji v newyorském duchu mají často dřevěné nohy, zaoblené područky a působivé prošívání na opěradlech, které umocňuje dojem elegance a luxusu.

Výše zmíněný stolek se skleněnou deskou umístěný vedle pohovky je jediným kusem nábytku, kde je použito sklo. Do obývacího pokoje v New Yorku se vyplatí zvolit také dřevěnou prosklenou skříň, která je krásným kusem nábytku, kde si můžete vystavit své oblíbené knihy, alba a dekorace.
Newyorský interiér se neobejde bez nábytku z vysoce kvalitních materiálů. Kromě exkluzivního dřeva se v newyorských aranžmá objevují také zrcadlové a poniklované akcenty. Může to být konferenční stolek, malý pomocný stolek umístěný vedle křesla, ale i vysoká konzola na poniklovaném podstavci, která vypadá dokonale v kombinaci s krásným zrcadlem zavěšeným nad ní.

Na co se zaměřit při výběru doplňků a dekorací do obývacího pokoje?

Interiér získá vkusný a zároveň osobitý ráz, pokud bude naplněn krásnými doplňky. Do této kategorie patří nejen dekorace, ale také osvětlení. Obývací pokoj v newyorském stylu by měl být správně osvětlen výběrem několika typů svítidel. Křišťálový lustr bude nádhernou ozdobou obývacího pokoje v New Yorku. Nad konferenční stolek zavěste stropní lampu, která zvýrazní relaxační zónu. Pokud chcete vytvořit útulnou atmosféru, namontujte nástěnné svícny, které vyzařují měkké, tlumené světlo podporující relaxaci. V obývacím pokoji najdete i několik dalších typů svítidel. Stojací lampa poskytne dobré světlo na čtení a stolní lampa s dekorativním stínidlem a skleněným podstavcem bude krásnou ozdobou vašeho jídelního stolu.

Obývací pokoj plný měkkých látek bude ještě pohodlnější. Zvolte vzorované látky, které prostor zpestří. Několik polštářů rozmístěných na pohovce vám zajistí větší pohodlí. Měkký koberec se vzorem je skvělým protipólem k hladkému nábytku. Pokud máte velká okna, nezapomeňte na ně pověsit elegantní dlouhé závěsy, které v porovnání se žaluziemi dodají interiéru na eleganci.

Doplňte svůj obývací pokoj v newyorském stylu elegantními doplňky. Nástěnná galerie sestávající ze symetricky zavěšených grafik, vždy po dvou nebo čtyřech, zarámovaných v černých minimalistických rámech. Mezi další dekorace, které stojí za to mít v obývacím pokoji, patří keramické vázy s jemnými vzory, v nichž bude skvěle vypadat každá kytice čerstvých květin.
Obývací pokoj v newyorském stylu je bezpochyby nadčasovým řešením pro každého, kdo ocení eleganci a luxus. Doufáme, že vám naše tipy pomohou zařídit si obývací pokoj snů v klimatu bytů na Manhattanu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články