• Glamour
  • Průvodce
  • Styly

aktualizováno

Jak vybrat lustr do glamour interiéru?

Glamour interiéry jsou komfortní pokoje plné půvabu a elegance. Jejich nádhera se projevuje v čalouněném nábytku potaženém lehce lesklou látkou a nádherných lustrech, které jsou vždy výrazným prvkem aranžmá. Zajímá vás, jak najít ten správný glamour lustr? Naše rady vám jistě pomohou!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak vybrat lustr ve stylu glamour do obývacího pokoje?
  • Která světla podtrhnou jedinečnost vaší ložnice?
  • Jaký lustr se hodí do elegantní jídelny?
  • Lze v koupelně instalovat glamour lustr?

Glamour lustr do obývacího pokoje

Lustr ve stylu glamour je jedním z nejdůležitějších prvků výzdoby obývacího pokoje udržované v tomto stylu. Měl by být velký a upoutat pozornost návštěvníků již od prahu. Proto jsou nejlepší modely vyrobené z krystalů a doplněné zlatými nebo měděnými prvky. Přes den vypadají takové lustry velmi elegantně a dodávají místnosti lesk a luxus. Večer, když se světlo žárovek odráží v krystalech a místnost se utápí v jejich třpytivém světle, je efekt prostě kouzelný!

Myslíte si, že velký lustr ve stylu glamour není pro váš obývací pokoj vhodný, protože si zařizujete menší místnost? Vůbec ne! V malém interiéru na sebe efektní závěsná lampa upoutá ještě více pozornosti a obývací pokoj bude působit velmi sofistikovaně. Jak by měl vypadat zbytek uspořádání? Lustr dle vašeho výběru nechte doplnit světlými barvami stěn (např. lomenou bílou), velurovou pohovkou a drobným nábytkem ve světlých barvách. Na stěnu můžete umístit zrcadlo ve zlaceném rámu – opticky zvětší váš obývací pokoj a bude nádherně odrážet světlo lustru.

Ložnice plná půvabu

Zařizujete si ložnici v glamour stylu? V tomto interiéru bude správný lustr také dokonalým doplňkem celého uspořádání. Nemusí však být tak velkolepý jako ten, který jste si vybrali do obývacího pokoje. Ložnice by přece měla vzbuzovat dojem lehkosti, klidu a uvolnění. Jak můžete vytvořit takovou atmosféru?

Jednou z možností je instalovat lustr z papíru nebo… ptačího peří! Takové modely jsou velmi působivé, a přitom křehké. Jejich výskyt v ložnici dodá interiéru bezstarostnou, prázdninovou atmosféru. Každý den se tak budete cítit jako na dovolené v luxusním letovisku někde u oceánu!

Dáváte přednost klasice? Pak si vyberte lustr ze skla a zlatých nebo stříbrných doplňků. V ložnici to může být jednoduchý model s nepříliš komplikovaným tvarem.

DŮLEŽITÉ! Nejjednodušší způsob, jak se uvolnit a relaxovat, je zvolit glamour lustr, který vrhá teplé žluté světlo. Toto světlo napodobuje záři zapadajícího slunce – a to je pro tělo signál, aby se uvolnilo a připravilo na spánek. Doplňte proto svůj lustr žárovkami s barvou světla nižší než 3000 K. Čím méně, tím teplejší bude barva světla, blížící se světlu svíčky.

Zlato a krystaly v jídelně

Lustr v glamour stylu také krásně doplní uspořádání elegantní, šik jídelny. Vhodné osvětlení stolu a pokrmů na něm povzbudí hosty k hodování a ochutnávání pochoutek připravených hostiteli. Nad stůl umístěte lustr s krystaly a zlatými nebo stříbrnými prvky, který dodá stolu ještě větší lesk. Neměla by však být tak vysoká jako model obvykle umístěný v obývacím pokoji. Zvolte spíše široká obdélníková svítidla, v nichž jsou zdroje světla umístěny v sérii. Proč? Tyto typy glamour lustrů rovnoměrněji osvětlí celou plochu stolu. Navíc jsou nižší než velké modely do obývacího pokoje, takže umístěné nad stolem nebudou zahlcovat prostor a rušit konverzaci.

DOBRÉ VĚDĚT! Lustr nad stolem se obvykle instaluje ve výšce přibližně 60-90 cm od desky stolu. Čím větší je model, tím větší by měla být i uvedená vzdálenost.

Glamour lustr v koupelně!

Zdá se vám, že zdobené, velké lustry jsou vhodné pouze do takových místností, jako je obývací pokoj nebo ložnice? To není tak docela pravda – i koupelnu si můžete zařídit v glamour stylu! Takové osvětlení se osvědčuje zejména ve velkých místnostech. Skleněný nebo křišťálový lustr nad volně stojící vanou nebo jednoduše uprostřed koupelny jí dodá luxusní atmosféru. Díky tomu budou každodenní kosmetické procedury ještě uvolněnější a příjemnější – budete se cítit jako v exkluzivním lázeňském salonu!

Pokud je koupelna místností, kde se nejčastěji líčíte nebo upravujete vlasy, zvolte pro svůj glamour lustr neutrální žárovky (4000-5000 K). Takové světlo nemění barvy předmětů v prostředí. Naopak věrně reprodukuje barvy jiných objektů. To vám usnadní provádění přesných úkolů. Vyhnete se také situaci, kdy se bílé koupelnové dlaždice po zapnutí světla změní na ecru.

Glamour lustr je velmi důležitým prvkem elegantního a luxusního interiéru. Světlo odrážející krystaly nebo peří dodávající místnosti lehkost a sofistikovanost dokonale zapadají do glamour atmosféry. Při výběru doplňků do místností se vyplatí vsadit na tyto materiály. Na oplátku získáte zajímavý interiér: reprezentativní, neobvyklý a zároveň nadčasový!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články