• Průvodce

aktualizováno

Jak vytvořit domácí knihovnu?

Většina lidí sbírá knihy, bez ohledu na to, zda jsou vášnivými čtenáři nebo čtou jen občas. Jedna věc je však jistá – dům bez knihy se zdá být prázdný. Proto se často přikláníme k tomu ukládat své oblíbené knihy, jakož i ty, ze kterých chceme pouze vytvořit sbírku u sebe doma. Jejich způsob ukládání závisí na velikosti naší sbírky, oblasti, kterou máme, a na důležitosti, kterou této kolekci přikládáme. Pro skutečné čtenáře bude muset domácí knihovna plnit úlohu především funkční a pro čtenáře příležitostné bude nejdůležitější estetická stránka věci. Díky fantazii a použití vhodného nábytku může být domácí knihovna jak funkční, tak se může stát dekorativním prvkem, který dokonale odpovídá designu interiéru.

 

Dobré místo na knihy

Knihy uložené v uzavřených skříních nebo krabicích v podkroví? Není nic horšího. Pokud však nemáte dostatek prostoru pro uspořádání sofistikované knihovny v obývacím pokoji nebo ložnici, pomůžou Vám to vyřešit závěsné police, případně prostor pod schodami, do kterého lze instalovat otevřené skříně nebo klasické police. Pokud však máte dostatečný prostor, vyplatí se investovat do krásné knihovny nebo vitríny. Sbírka knih bude v takovýchto uspařádání vypadat velice elegantně.

Máte-li velkou sbírku knih, přemýšlejte o nábytku se skleněnými dveřmi, který bude chránit knihy před škodlivými účinky prachu nebo vlhkosti. V těchto vitrínách může být také instalováno osvětlení, což ještě více zdůrazní kouzlo uložených knih. Lidé, kteří čtou rádi před spaním, mohou své ložnice vybavit nočními stolky, na které se kromě lampičky a praktických předmětů vejde také jejich oblíbené knize. V ložnici nebo hale v klasickém stylu se bude dobře prezentovat konzole, kde také můžete vystavit knížky s elegantním vázáním.

 

Koutek čtenáře

Každý milovník knih pravděpodobně sní o tom, že bude mít samostatnou místnost, kde budou jen police plné knih, lampa a oblíbené pohodlné křeslo ve stylu Ušák. Pokud však nemůžete najít potřebný prostor, měli byste raději přemýšlet o využití části prostoru v obývacím pokoji nebo ložnici, která vytvoří tzv. koutek čtenáře. Ve skutečnosti není potřeba mnoho. Vše, co potřebujete, je vysoká stojací lampa, konferenční stolek, na který si můžete položit drink nebo občerstvení, a pohodlné křeslo (nejlépe s opěrkou na nohy nebo taburetem).

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články