• Průvodce

aktualizováno

Jaká matrace pro pár s velkým váhovým rozdílem?

Výběr matrace pro pár může být náročný. Ještě komplikovanější je to v případě, že je mezi partnery velký rozdíl v tělesné hmotnosti. Tvrdost matrace se obvykle volí podle hmotnosti páru, aby byl zajištěn zdravý a pohodlný noční odpočinek. Připravili jsme pro vás několik způsobů, jak toto dilema vyřešit.

Jak vybrat matraci pro pár?

Při výběru matrace pro pár je vhodné se nejprve zamyslet nad tím, jaká očekávání a potřeby má každý z nich. Obvykle se matrace vybírají podle váhy a výšky uživatelů, což však může představovat problém, pokud jde o páry. Velký význam má v tomto ohledu rozdíl v hmotnosti partnerů. Pokud je to méně než 30 kg, můžete si snadno vybrat jednu matraci, která je z hlediska stupně tvrdosti optimální pro obě osoby. Doporučujeme zejména termoelastické matrace, protože jejich povrch se dokonale přizpůsobuje tlaku těla a udržuje ho v optimální poloze, aniž byste do matrace zapadli. Pokud je však mezi vámi a vaším partnerem váhový rozdíl větší než 30 kg, situace se komplikuje. Těžší člověk by si pak měl vybrat matraci s vyšším stupněm tvrdosti. Zjednodušeně řečeno, osoba s hmotností nižší než 80 kg by měla zvolit matraci se střední tuhostí H2, zatímco osoba s vyšší hmotností by měla zvolit matraci s vysokou tuhostí H3. Naopak pro osoby s hmotností nad 100 kg se doporučuje matrace s tvrdostí H4.

 materace do sypialni

Matrace s výplní Dual 

Řešením pro partnery, jejichž hmotnost se liší o více než 30 kg, jsou duální matrace. Doporučují je fyzioterapeuti i rodinní lékaři. Přínos takové matrace se skládá ze dvou částí. Jedna z nich je pevnější a je určena pro osoby s vyšší tělesnou hmotností a druhá je měkčí, aby vyhovovala lehčímu partnerovi. Existují také modely, u nichž lze úroveň tvrdosti nastavit na úrovni potahu. 

Jedna postel – dvě matrace 

Dvě matrace jsou jedním z nejoblíbenějších způsobů přizpůsobení spací plochy individuálním potřebám a preferencím dvou uživatelů. Obě matrace je dobré vybrat od stejného výrobce, aby se v posteli shodovaly a aby byla spací plocha dobře vyrovnaná. Především by však matrace měly být stejně vysoké, aby v místě jejich spojení nevznikla mezera. Tímto způsobem můžete vytvořit sadu, která bude dokonale vyhovovat každému uživateli a zároveň se hodí pro konkrétní model postele

materac w sypialni 

Termoelastické nebo latexové matrace? 

Pro partnery s velkým váhovým rozdílem se doporučují zejména matrace z termoelastické pěny. Vlivem tělesné teploty se spací plocha optimálně přizpůsobuje poloze při spánku. Termoelastická pěna navíc výrazně snižuje pocit pohybu jedné osoby druhou, což zvyšuje komfort odpočinku pro oba partnery. Kromě termoelastických matrací se doporučují také latexové matrace. Materiál, ze kterého jsou vyrobeny, je nejen antibakteriální a antialergický, ale vyznačuje se také vysokou bodovou pružností. Díky tomu matrace dobře tlumí pohyby a druhá osoba je necítí. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články