• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Průvodce

aktualizováno

Jaké prvky v obývacím pokoji sladit s barvou rohové sedací soupravy?

Hledáte pohodlnou rohovou sedací soupravu do obývacího pokoje? Věnujte pozornost nejen její funkčnosti, ale také její barvě. Tento kus nábytku bude ústředním bodem vašeho interiéru, proto s ním musí dobře korespondovat. Jak vybrat barvu rohové sedačky, aby ladila s interiérem obývacího pokoje?

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč je barva čalouněného nábytku tak důležitá?
  • Co je třeba zohlednit při výběru barvy rohové sedací soupravy do obývacího pokoje?
  • Kdy je lepší sladit vzhled rohové sedací soupravy se zbytkem interiéru obývacího pokoje podle principu podobnosti a kdy je lepší použít kontrast?

Výběr barvy rohové sedací soupravy: móda, preference nebo snad praktické hledisko?

Výrobci dnes nechávají na nás, abychom si vzhled nábytku nakonfigurovali sami. Můžeme rozhodnout o jejich čalounickém materiálu, konkrétně o jeho struktuře a vlastnostech, stejně jako o barevném provedení. I to má značný vliv na trvanlivost a pohodlí čalouněného nábytku.

DOBRÉ VĚDĚT! Při výběru barvy rohové sedací soupravy do obývacího pokoje se neřiďte aktuálními trendy. Pokuste se jej přizpůsobit svým vlastním preferencím, potřebám a vytvořenému konceptu designu vašeho interiéru.

Barva má velký vliv nejen na vzhled samotného kusu nábytku, ale také na místnost, jejíž součástí se stane. Důležitý je její odstín, jas a sytost. Nejde jen o to vytvořit harmonické a vkusné uspořádání. Správným výběrem barev čalounění můžete v obývacím pokoji vytvořit požadovanou atmosféru.

Teplé hnědé barvy přispívají k vytvoření atmosféry plné bezpečí a klidu. Zelená barva a její asociace s přírodou umožňují relaxaci a klid. Neutrální šedá barva zaručuje široké možnosti designu a zároveň dodává interiéru moderní nádech.

Mělo by čalounění rohové sedací soupravy ladit s podlahou?

Jedním z prvků, které byste měli vzít v úvahu při rozhodování o barvě rohové sedací soupravy, je podlaha. Nechcete přeci, aby se stylový tvar vašeho nábytku „ztratil“ na pozadí stejně barevné podlahy.

DŮLEŽITÉ! Můžete se snažit zachovat barevnou podobnost rohové sedací soupravy a stěn nebo alespoň dekorací. Vznikne tak dojem uceleného uspořádání, vypilovaného do nejmenších detailů. Na druhou stranu je vhodné usilovat o vytvoření kontrastu mezi podlahou a nábytkem v obývacím pokoji. Tím se dostane do popředí výzdoby.

  • Podlahy tmavé barvy

Vypadá elegantně a dotváří design interiéru, ale vyžaduje značný prostor. V prostorných obývacích pokojích je rohová sedačka často umístěna uprostřed. Světlé čalounění na tmavé podlaze přitáhne pozornost k rohové sedací soupravě a přiměje lidi, aby si udělali pohodlí.

  • Světlá podlaha

Světlá podlaha opticky zvětšuje prostor a vytváří dojem přehlednosti. Jaká barva se poté hodí na rohovou sedačku? Teoreticky se hodí jakýkoli odstín, pokud je alespoň o 2-3 tóny tmavší než podlaha. V malých místnostech mají sedací soupravy z praktických důvodů tendenci „přistávat“ v rohu. Při takovém uspořádání není možné rozhodnout o vzhledu nábytku bez zohlednění barvy stěn.

Jaká rohová sedací spoprava se hodí ke světlému a který k tmavému nábytku?

Pokud má váš obývací pokoj světlé podlahy, stěny a nábytek, může bílá nebo krémová rohová sedací souprava působit nevýrazně.

Naopak skvěle bude vypadat nábytek v hořčicově nebo olivově zelené barvě. Pokud jde o tmavé barvy, můžete zvolit ušlechtilou lahvově zelenou nebo důstojnou námořnickou modř.

V interiéru s tmavým nábytkem, stěnami a podlahou bude světlá sedací souprava příliš vyčnívat. Takový interiér lze jemně oživit elegantními doplňky. Čalounění nábytku by však mělo být důsledně v tmavé, syté barvě. Může být hnědé, grafitové, antracitové nebo dokonce černé.

Jak sladíte barvu sedací soupravy se stěnami?

Máte problém sladit barvu sedací soupravy se stěnami? Sáhněte po barevném kolečku. Toto schéma umožňuje snadno vytvářet atraktivní a oku lahodící barevné kombinace.

Můžete se rozhodnout pro tento program:

  • monochromatický – kombinace různých odstínů stejné barvy,
  • doplňkové – kombinace různých odstínů zvolené barvy a barvy, která je na opačné straně kruhu (např. zelené s oranžovou nebo modré se žlutou). Tímto způsobem vytvoříte kontrast, který dodá vašemu uspořádání obývacího pokoje hloubku,
  • analogické (harmonické) – kombinace různých odstínů 2 nebo 3 barev, které se na barevném kruhu nacházejí těsně vedle sebe.

DOBRÉ VĚDĚT! Příliš mnoho barev v aranžmá může působit chaoticky, neřku-li nevkusně. Proto se snažte být při výběru barev zdrženliví, aby výsledný efekt nebyl kontraproduktivní.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články