• Průvodce

aktualizováno

Jakou matraci mám vybrat pro svého teenagera?

Trh nabízí široký výběr matrací. Konkrétní model je však vhodné vybírat nejen podle individuálních preferencí týkajících se pohodlí během spánku, ale také podle zdravotního stavu, tělesné velikosti a dokonce i věku. Odborníci proto uvádějí, že je dobré zvolit jinou matraci pro dítě, dospívajícího a dospělého. Děti rostou, mění se jejich stavba těla a každodenní potřeby. Je velmi důležité dobře vybrat matraci pro naše rostoucí děti, která zajistí jejich správný a zdravý vývoj během spánku. Jaká matrace pro teenagera je v tomto případě nejlepší volbou? Co byste měli zvážit při výběru matrace pro své dospívající dítě?

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč je důležité vybrat správnou matraci pro dospívající dítě?
  • Jaké matrace se doporučují pro dospívající děti?
  • Jakou tvrdost by měla mít matrace pro dospívající dítě?
Související článek:  Jaká poloha při spánku je optimální? 

Matrace pro teenagera a jeho vývoj

Fyzioterapeuti nejen dnes poukazují na to, že povrch, na kterém každý den spíme, je důležitý nejen pro efektivitu odpočinku, ale i pro naše zdraví. Proto byste při výběru matrace měli věnovat pozornost mnoha faktorům souvisejícím s hygienou a zdravým spánkem, a ne pouze otázce pohodlí. To je důležité zejména při výběru matrace pro děti a dospívající. Jejich tělo se neustále vyvíjí a podléhá fyziologickým změnám. Matrace, na které dítě nebo dospívající spí, má přímý vliv na jeho zdraví, páteř, náladu, únavu a celkový vývoj. Výběr matrace pro dospívajícího je proto velmi důležitý. Matrace by měla poskytovat optimální oporu páteři a ovlivňovat regeneraci těla během spánku. Lidé ve fázi růstu potřebují zvláštní podporu, protože jejich páteř se neustále vyvíjí a formuje. Děti a dospívající navíc rostou, takže se jejich hmotnost a tělesná stavba pravidelně mění. 

materac młodzieżowy

Následky špatně zvolené matrace pro dospívajícího člověka 

Stejně jako u dospělých může mít pravidelné spaní na nevhodném povrchu pro dospívající vážné zdravotní následky. Špatně zvolená matrace pro dospívajícího může přispět ke vzniku posturálních vad nebo zhoršit ty stávající. Je třeba mít na paměti, že dospívající jsou ve fázi intenzivního růstu, což znamená, že se mění i potřeby těla. Nevhodná matrace může být také příčinou bolesti a celkového nepohodlí, ale také rozptýlení během dne a problémů se soustředěním se. Tvar těla a hmotnost dospívajícího se velmi rychle mění, proto je důležité zajistit, aby matrace byla dostatečně odolná a pevná, ale zároveň se těmto změnám přizpůsobila. Nechcete přece každý rok měnit matraci za novou. Nejlepší jsou vysoce elastické matrace a latexové matrace. Poskytují nejlepší podporu a mají schopnost přizpůsobit se tělu. Oboustranné matrace s různým stupněm tvrdosti jsou pro vašeho teenagera také ideální. Pokud se změní stavba těla a hmotnost, stačí matraci otočit na stranu s vyšší tuhostí. 

materac dla nastolatka 

Jaká tvrdost a velikost matrace je vhodná pro mé dospívající dítě? 

Matrace pro dospívajícího by neměla být ani příliš měkká, ani příliš tvrdá. Důležité je, aby se tělo při tlaku příliš neponořilo do povrchu matrace, protože to způsobí, že tělo zaujme nepřirozenou polohu. Příliš tvrdá matrace naopak tlačí na klouby, což může vést k bolesti. Stupeň tvrdosti by měl být zvolen podle tělesné hmotnosti dospívajícího. Vyplatí se koupit matraci o délce 200 cm, protože déle vydrží a nebude ji třeba rychle vyměňovat. Stejně důležitá je i šířka spací plochy. Předpokládá se, že jedna osoba potřebuje při spánku asi 60 cm. V případě dospívajícího dítěte je dobrou volbou matrace o rozměrech 80×200 cm nebo ještě širší matrace o rozměrech 90×200 cm. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články