• Průvodce

aktualizováno

Může matrace ležet na podlaze?

Moderní trendy v interiéru směřují k minimalistickému stylu. Patří mezi ně minimalismus, skandinávský, nový severský a boho styl. Všechny spojuje jednoduchost, omezení množství nábytku a dekorací, aby interiéry působily vyváženě. Proto se stále častěji v módních úpravách ložnic a dětských pokojů rozhodujeme nemít postel v klasické podobě. Matrace na podlaze je již několik let hlavním trendem. Vzhled je samozřejmě důležitý, ale lze matraci položit přímo na podlahu? Podívejte se, co je třeba mít na paměti, když se chcete vzdát postele.

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Proč se stalo spaní na podlaze oblíbeným?
  • Jaké jsou nevýhody spaní na matraci na podlaze?
  • Jakou matraci zvolit pro spaní na podlaze?

Proč je oblíbené spaní na podlaze?

Spaní na matraci položené na podlaze má své výhody nejen z hlediska snahy o vytvoření módního uspořádání ložnice. Může mít také pozitivní vliv na fungování organismu. Zastánci tohoto řešení, stejně jako někteří fyzioterapeuti, poukazují na příznivé účinky tohoto způsobu spánku na páteř. Je to dáno tím, že matrace na podlaze umožňuje rovnoměrné rozložení tlaku a do jisté míry ovlivňuje polohu těla v jeho přirozené poloze. Díky tomu se může časem snížit bolest a zlepšit zdravotní stav osob, které se potýkají s problémy se zády a revmatologickými onemocněními. Spaní v úrovni podlahy také snižuje riziko vzniku posturálních vad.

Jaké jsou nevýhody spaní na matraci položené na podlaze? 

Než se rozhodnete matraci přemístit přímo na podlahu, stojí za to zvážit nejen výhody takového řešení, ale také určité nevýhody, které z něj vyplývají. 

  • Roztoči a další mikroorganismy – nejvíce nečistot se hromadí na povrchu podlahy. Mikroorganismy žijící v prachu, který se usazuje na podlaze, se velmi rychle množí a je prakticky nemožné je zcela odstranit. Umístěním matrace tak blízko k podlaze se vystavujeme většímu kontaktu s mikroorganismy. Vdechování roztočů je však škodlivé zejména pro alergiky a astmatiky. 
http://wygodne%20postel%20do%20ložnice%20 Boxspring postel Gasper 140×200

16350.00 Kč 16350.00 Kč

http://bezowe%20postel%20do%20ložnice%20 Postel do ložnice Verica 140

16850.00 Kč 16850.00 Kč

  • Slabší cirkulace vzduchu – matrace musí „dýchat“ z obou stran, aby správně plnila své funkce. Proto jsou postele vybaveny rošty s lamely, které zajišťují optimální cirkulaci vzduchu. Pokud je povrch matrace blízko podlahy, jsou perforované kanálky zablokovány. Výsledkem je zvýšené hromadění tepla a potu uvnitř matrace. Teplo a vlhkost, které nejsou odváděny ven, se hromadí uvnitř matrace. Nejenže se výrazně snižuje hygiena spánku, ale během horkých nocí se také zvyšuje teplota. Přehřátá matrace snižuje komfort spánku. 
  • Prochladnutí – v zimě má nejnižší teplotu v místnosti právě podlaha. Spaní na studené podlaze tak může zvýšit riziko nachlazení a onemocnění. 

Jakou matraci zvolit pro spaní na podlaze? 

Pokud jde o spaní na podlaze, je důležité vybrat správnou matraci, jejíž vlastnosti nebudou ovlivněny absencí roštu. Taková matrace musí mít především optimálně vyvinutý ventilační systém. Kromě toho musí být dostatečně pevná, aby dobře podpírala tělo během spánku. Bohužel ne všechny modely jsou v tomto ohledu vhodné. Pěnové matrace s měkkou výplní rozhodně nebudou fungovat. Latexové matrace se doporučují díky svým antibakteriálním a protiplísňovým vlastnostem a struktuře s otevřenými buňkami pro dobré větrání. Je také vhodné dbát na to, aby matrace nebyla příliš nízká.

DOBRÉ VĚDĚT!

Pro spaní na podlaze jsou nejvhodnější vyšší a silnější modely s vyšším stupněm tvrdosti. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 3 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články