• Průvodce

aktualizováno

Na co nezapomenout při zařizování domácí kanceláře?

Uspořádání domácí kanceláře  by měla být věnována zvláštní pozornost. Jelikož místo a podmínky, při kterých pracujeme, mají velký dopad na naši pohodu, výkon a schopnost soustředit se. Aby bylo pracoviště dokonalé, musí být praktické, ale také přátelské a dobře organizované. Podívejte se, na co nezapomenout při uspořádání domácího pracovního koutku.

Domácí kancelář

Domácí kancelář lze vytvořit dvěma způsoby v závislosti na podmínkách bydlení. Můžete jí buď věnovat samostatnou místnost a pak se nemusíte příliš starat o potřebu minimalistického přístupu k uspořádání. A nebo oddělením pracovního koutku v prostoru jedné z místností např. obývacího pokoje nebo ložnice. Druhá z možností je o něco náročnější, jelikož musíte umístit veškerý potřebný kancelářský nábytek a potřeby na malé ploše a také zajistit, aby kancelářský kout esteticky harmonizoval s uspořádáním interiéru. Základní nábytek a doplňky, které nesmí v domácí kanceláři chybět jsou samozřejmě stůl, kancelářská židle, organizéry a skříňky nebo police.

 domowe biuro

Určete zóny

Hlavní pracovní zónou je místo, kde bude stát pracovní stůl s pohodlnou kancelářskou židlí. V domácí kanceláři by kromě místa na práci měla být také samostatná část, kam si můžete uložit příslušenství a dokumenty. Pokud vás navštěvují zákazníci, měli byste myslet na zónu pro hosty, ve které by neměla chybět křesla nebo pohovka a konferenční stolek.

Úložný prostor

Tento bod je velice důležitý. Pokud špatně uspořádáte úložný prostor, rychle se vkradne nepořádek papírování a kancelářských potřeb. Aby se tak nestalo, určitě je dobré vybavit vaše pracoviště praktickými policemi, skříňkami a regály. Pokud pro ně však v interiéru není dostatek místa, dobrým řešením je praktický psací stůl se zásuvkami a přihrádkami. Zásuvky ponechte na ukládání dokumentů a korespondence a na otevřené police umístěte doplňky a dekorace.

domowe biuro i regały 

Neutrální barvy

Psychologie barev naznačuje, že barvy, které používáme v interiérovém designu, mají velký vliv na náladu a schopnost soustředit se. Každá barva má specifický dopad, který je důležité znát. Nejvhodnějšími barvami pro práci jsou barvy neutrální, jelikož tyto neodvádějí pozornost a neunavují zrak. Jako dekory potom můžete zvolit jemné pastelové barvy nebo jemný kontrast, který však nemá smysl přehánět.

Přirozené osvětlení

Světlo má velký význam pro komfort při práci. Nejvhodnějším místem, kam umístit domácí kancelář je poblíž zdroje přirozeného světla, tzn. u okna. Umístěním stolu před okno si práci zpříjemníte a navíc se vaše mysl neunaví tak rychle jako u umělého osvětlení. Pokud pracujete po setmění, postarejte se o kvalitní žárovku a lampu s nastavitelnou intenzitou světla, aby byla co nejbližší světlu přirozenému.

domowe biuro baltica 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články