• Průvodce

aktualizováno

Na co se zaměřit při zařizování ložnice?

Ložnice je v našich domovech obzvláště důležitou místností. Je to místo, kde si můžeme odpočinout, zregenerovat tělo i mysl a relaxovat po dlouhém a náročném dni. Aby však ložnice splňovala tato očekávání, musí být její uspořádání správně naplánováno a její vybavení musí podporovat komfort a pohodlí v různých ohledech. Důležitá je také výzdoba a volba barevné kompozice. V tomto ohledu je důležitý nejen zvolený nábytek do ložnice. Na co dalšího je třeba dbát při zařizování dokonalé ložnice?

Jaká je dokonalá ložnice?

Místnost, ve které máme načerpat sílu na další den, musí být vhodně uzpůsobena našim individuálním potřebám. Důležité jsou však i některé faktory a zásady, které zvýší možnost regenerace a relaxace během večerního odpočinku i spánku. To znamená, že ne každé uspořádání ložnice vybavené i tím nejlepším nábytkem zvýší její klidové vlastnosti. Velký význam má estetika, kterou utvářejí dekorace a textilie (přehoz, ložní souprava, závěsy). Důležitý je samozřejmě výběr nábytku. Postel v ložnici má zásadní význam, protože ji v této místnosti používáme nejčastěji. Proto se vyplatí ujistit se, že je přiměřeně dimenzovaná našim potřebám a má pohodlnou opěrku hlavy nebo čalouněné panely na stěně. Vyplatí se také vybavit ložnici nočními stolky, na které můžeme odložit praktické věci a optimálně nastavit osvětlení. Kromě toho se vám bude hodit komoda nebo šatní skříň, kam můžete uložit textilní doplňky a oblečení. K dokonalosti ložnice však nestačí jen správný nábytek. Pro zvýšení komfortu a zajištění optimálních podmínek pro spánek věnujte pozornost také následujícím bodům.

dekoracje

Matrace a polštář – klíč ke zdravému spánku 

Během pobytu v ložnici trávíme většinu času v posteli. Pro pohodlí je důležitý nejen rám, ale především matrace a odpovídající polštář na spaní. Vyplatí se analyzovat vaše individuální očekávání, tělesnou velikost a zdravotní stav. To jsou základní prvky, které je třeba zohlednit při výběru konkrétního typu matrace a jejího stupně tvrdosti. Stupeň tvrdosti matrací výrobci označují štítky od H1 do H4, přičemž H1 je nejměkčí a H4 nejtvrdší. Důležité je také zvolit takový polštář, aby hlava a krční část páteře byly během spánku v přirozené poloze. Doporučují se zejména zdravotní polštáře, které mají rehabilitační vlastnosti a působí preventivně na zdraví.

dekoracje

Smysly uklidňující ložnice 

Nejen nábytek a další prvky vybavení ložnice jsou důležité pro její pohodlí. Důležitá je také volba barevného provedení, dekorací a osvětlení. Vzhledem k tomu, že v ložnici bychom se měli cítit uvolněně a klidně, vyplatí se vsadit na barevné kompozice uklidňující smysly. Výrazné barvy a výrazné kontrasty unavují oči a dlouhodobě dráždí smysly, což může ztížit relaxaci. To znamená, že pro ložnici je vhodné zvolit neutrální barvy, jemné pastelové barvy a barvy země. Důležité jsou také dekorace. Příliš mnoho dekorů, vzorů a doplňků může při uklidňování před spaním nebo při relaxaci působit zahlcujícím a rušivým dojmem. Proto se vyplatí vsadit v tomto interiéru na minimalismus, který se bude týkat jak estetiky, tak počtu prvků vybavení.  

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články