• Ložnice
  • Místnosti
  • Průvodce
  • Uncategorized

aktualizováno

Nedělejte tyto chyby při výběru matrace!

Sníte o tom, že ráno bezstarostně otevřete oči a přivítáte nový den s úsměvem na tváři? Je to možné! Potřebujete jen správnou matraci do ložnice! Takovou, která podporuje vaše tělo, umožňuje mu relaxovat a odpočívat. A abyste se mohli dobře vyspat a neprobudili se. Zjistěte, jak byste měli postupovat při výběru matrace a čemu byste měli věnovat zvláštní pozornost, aby vaše noci byly konečně klidné!

Z tohoto článku se dozvíte:

  • Proč se vyplatí věnovat výběru matrace dostatek času;
  • Zda je vždy nutné zvolit jednu matraci pro manželskou postel;
  • Proč by matrace neměla být příliš měkká ani příliš tvrdá;
  • Záleží také na výběru správného rámu.

Za prvé: nespěchejte!

Výběr matrace vyžaduje čas. Proto nechoďte nakupovat, když je váš den přetížený povinnostmi a víte, že se budete rozhodovat za pochodu. Místo toho si vyberte klidnější chvíli. Po příchodu do prodejny si na chvíli prohlédněte celou nabídku a poté si vyzkoušejte modely, které vás zaujaly. Na každé z nich si alespoň na několik minut lehněte. Proč to trvá tak dlouho? Vaše tělo potřebuje čas, aby se uvolnilo a usadilo v matraci. Dejte si na to čas – pokud na vybraném výrobku sedíte nebo ležíte jen krátce, možná si vyberete špatný model.

 
Nezapomeňte také chvíli ležet na zádech a pak se otočit na bok. Spíte na břiše? Než si matraci koupíte, lehněte si na ni v této poloze!

ideaDŮLEŽITÉ !
Místo nákupu matrace v obchodě si můžete matraci objednat také online. Budete tak mít minimálně 14 dní na to, abyste si ji prohlédli, vyzkoušeli a rozhodli se. Většinou také najdete požadovanou matraci online za mnohem přijatelnější cenu!

Jedna společná matrace pro dva?

Druhou věcí, které byste měli věnovat pozornost, jsou rozměry matrace, konkrétně její tuhost a délka. Jednou z nejčastějších chyb při výběru matrace je výběr jednoho velkého kusu pro celou manželskou postel. Proč to není vždy dobrý nápad?

Dobrá matrace by měla být alespoň o 20 cm delší než vy. Navíc by měla odpovídat vaší hmotnosti. Pokud se tedy s partnerem výrazně lišíte v hmotnosti, vyberte si 2 užší matrace. Jinak bude jeden z vás vždycky nevyspalý. Jedna velká matrace je vhodná pouze pro manžele s podobnou hmotností. Jak poznáte, jaká tuhost je pro vás vhodná – zejména pokud si matraci objednáváte online? Zkontrolujte štítky výrobce:

  • H1 znamená, že matrace je velmi měkká, vhodná pro děti a lehké osoby (do 60 kg);
  • H2 jsou matrace určené pro osoby s hmotností kolem 50-80 kg;
  • H3 – modely se střední tuhostí, doporučené pro osoby s hmotností přibližně 70-100 kg;
  • H4 – tvrdá matrace pro osoby o hmotnosti přibližně 100 kg a více.

DŮLEŽITÉ!
Pokud se rozhodnete vybrat 2 matrace pro 1 postel, snažte se vybrat modely stejné výšky. Mezi ně lze umístit speciální klín, který vyrovná povrch a uzavře mezeru mezi matracemi.

Výběr příliš měkké nebo příliš tvrdé matrace

Proč je tak důležité vybrat si matraci se správnou tuhostí? Dobře zvolená matrace vám nejen pomůže ke klidnému spánku, ale také vám pomůže vyhnout se zdravotním problémům. Pokud spíte na příliš tvrdé matraci, můžete pociťovat stále častější svalové křeče. Tvrdá matrace také vytváří tlak na cévy. Příliš měkká matrace způsobí, že se vaše páteř při spánku výrazněji prohne. Z dlouhodobého hlediska to může vést k bolestem zad, hlavy a dokonce k problémům s dýcháním.
Jak neudělat chybu při výběru tvrdosti matrace? Kromě toho, že se budete řídit štítkem výrobce, je nejlepší si model, o který máte zájem, vyzkoušet! Lehněte si na záda a požádejte někoho, aby vám vsunul ruku pod bederní oblast. Pokud se jim to podaří snadno, je matrace pravděpodobně příliš tvrdá. Nemůžete se dostat rukou pod záda? Ležíte na příliš měkké matraci. Váš společník může vložit ruku pod vaše záda, ale cítí trochu odpor? Právě jste našli matraci s ideální tuhostí!

Nezapomeňte na rošt!

Častou chybou při výběru matrace je, že nevěnujete pozornost roštu, na kterém bude matrace umístěna. I tento prvek je však velmi důležitý a své rozhodnutí byste si měli dobře rozmyslet! Díky roštu je matrace řádně odvětrávaná, což má velký vliv na hygienu během spánku. Rošt je také zodpovědný za to, jakou tuhost matrace nakonec pocítíte.
Na co byste tedy měli při výběru myslet? Pro většinu matrací je nejvhodnější rošt matrace s hustě rozmístěnými lamelami. Pokud si však vyberete kokosovou matraci nebo matraci s taštičkovými pružinami, mohou být lamely rozmístěny méně hustě – třeba i 8 cm od sebe.

Jakmile máte na posteli rošt, nepokrývejte ho hned matrací. Věnujte čas odpovídajícímu nastavení opěrných bodů. To vám zajistí ještě lepší odpočinek a příjemnější spánek!

Výběr matrace je zásadní záležitostí, která ovlivňuje kvalitu a pohodlí vašeho spánku. Čím lepší je, tím více síly a energie budete mít každý den. Proto je dobré mít na paměti základní zásady správného výběru matrace a snažit se vyvarovat chyb. Především se v klidu a beze spěchu rozhodněte, na čem budete spát.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články