• Koupelna
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Nejčastější chyby při zařizování malé koupelny

Navrhnout malou koupelnu je výzva. Chcete-li vytvořit krásnou a funkční koupelnu s malou plochou, vyplatí se vyvarovat nejčastějších chyb. Čeho byste se měli vyvarovat při zařizování malé koupelny? To se dozvíte v následujícím článku.

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Jak se vyhnout nedostatečné funkčnosti koupelny?
  • Jak se vyhnout vizuálnímu chaosu?

Nedostatek funkčnosti

Špatně naplánované uspořádání koupelny omezuje její funkční využití. Umístění vany a sprchy v malém prostoru působí stísněně. Koupelna nebude vizuálně vypadat dobře. Proto místo vany zvolte mnohem praktičtější sprchu. Mezi nejčastější chyby při navrhování koupelny patří nejen to, že v koupelně není dostatek prostoru pro volný pohyb, ale také to, že nejsou dodrženy správné vzdálenosti mezi jednotlivými zónami.

 
Volný prostor v koupelně by měl mít rozměry alespoň 65 × 100 cm. Ve většině špatně zařízených malých koupelen je však tohoto prostoru málo, což omezuje volnost pohybu členů domácnosti. Nezapomeňte vedle vany ponechat volný prostor o rozměrech přibližně 70 × 100 cm. Prostor kolem sprchy by měl mít rozměry přibližně 70 × 90 cm. Tím se vyhneme chybě, která by ztěžovala pohyb v malé koupelně.

Umístění záchodové mísy naproti dveřím je funkční i vizuální chybou, která kazí estetiku interiéru a zbavuje člověka pocitu intimity při používání toalety. Mnohem lepším řešením je instalovat na toto místo umyvadlo. Pokud je to možné, umístěte záchod na intimnější místo.

 

Nesprávně zvolený koupelnový nábytek

Jednou z chyb, které se můžete dopustit při zařizování domácnosti včetně koupelny, je výběr nevhodného koupelnového nábytku. Výběr prostorného a masivního nábytku nejenže vyvolá pocit přeplněnosti místnosti, ale také koupelnu ještě více zmenší. V malých místnostech je rozhodně lepší omezit počet skříněk, sloupků a polic na minimum. Je lepší vsadit na závěsný nábytek, který působí lehkým dojmem. Abyste co nejlépe využili volný prostor, vyplatí se rozhodnout o umístění skříněk pod strop. Ručníky a další koupelnové doplňky, které nechcete mít na očích, můžete schovat.

Vizuální chaos

Široký výběr kachliček přináší nejen výhody, ale také chyby v uspořádání bytu. Dostupnost téměř všech velikostí a stylů kachliček znamená, že můžeme skončit s nepěknou směsicí několika možností. Namísto složité mozaiky v marockém stylu nad umyvadlem nebo umístění obkladů na bázi dřeva na podlahu a řady podélných květinových dlaždic podél vany je rozhodně lepší vsadit na obklady podobného vzhledu a velikosti. Odlišením různých částí koupelny pomocí dekorativních obkladů nebo dekorativního povrchu stěn můžete dosáhnout jednotného estetického dojmu.
 

Vzory na všech stěnách

Vzory dodávají interiéru vizuální rozmanitost, ale v případě malé místnosti můžeme dosáhnout efektu přeplněnosti. Umístění vzorované tapety nad toaletu a obložení stěny ozdobnými dlaždicemi může mírně narušit estetiku interiéru, kterým je koupelna. Proto je lepší odlišit jednu oblast a zbytek stěn obložit jednotnými obklady nebo je vymalovat jednotnou barvou.

Nefunkční zrcadlo

Příliš malé, příliš úzké nebo umístěné v nesprávné výšce. Zrcadlo v koupelně by mělo nejen dobře vypadat, ale především být plně funkční. Vždyť právě v koupelně se na sebe nejčastěji díváme, když si čistíme zuby, holíme se, líčíme nebo provádíme jiné kosmetické procedury. Výběr zrcadla je proto třeba pečlivě zvážit. Pokud se rozhodneme pro jedno zrcadlo, můžeme opticky zvětšit malou koupelnu. Stojí za to pamatovat na tento jednoduchý trik, který snižuje na minimum chyby v uspořádání bytu, zejména pokud máme malou koupelnu v bytovém domě.
 

Přebytek všeho

Další chybou je výběr doplňků, vybavení a nábytku, který působí ohromujícím dojmem. Použití obdélníkové vany a sprchového koutu v koupelně a umístění co největšího počtu koupelnových skříněk může způsobit, že se malý interiér bude zdát mnohem menší, než ve skutečnosti je. Klíčem k tomu, abyste se vyhnuli chybám při navrhování koupelny, jsou správně dimenzované doplňky a správné plánování koupelny. Rohové vany a sprchové vaničky ušetří spoustu místa, protože umožňují umístit další skříňku. Místo vzorovaných stěn zvolte hladké obklady, které budou působit uklizeným dojmem. Umístění všech toaletních potřeb a doplňků na otevřených policích a regálech také není dobrý nápad. Rozmyslete si, zda potřebujete mít v koupelně tekutiny na mytí nádobí a kbelík na mop, nebo zda je lepší vystavit jen to nejnutnější a zbytek věcí uložit do uzamykatelných skříní nebo do speciální jiné místnosti. Tím se sníží hromadění prachu a přebytečných předmětů v malé koupelně.

Špatné osvětlení

Četné chyby v uspořádání bytu spočívají také ve špatných svítidlech a barvě světla. Ne vždy je však možné mít okno v malé koupelně, zejména v paneláku. Vzhledem k nedostatku přirozeného světla je nezbytné vhodné umělé osvětlení. Zatímco stropní světlo v koupelně se používá méně často, světlo nad zrcadlem je nezbytné. Abyste však v zrcadle nezískali šedivou a povadlou pleť, vybírejte žárovky vyzařující neutrální světlo, protože to je nejblíže přirozenému světlu. A místo lampy nad zrcadlem zvolte osvětlení kolem zrcadla, které rovnoměrně osvětlí váš obličej.

Doufáme, že se výše uvedené chyby stanou základem, který byste měli vzít v úvahu při zařizování své vysněné koupelny. V našem obchodě najdete veškerý nábytek a dekorativní doplňky, které potřebujete.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články