• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Nejmodernější odstín dřeva v roce 2022!

Rádi sledujete trendy a je pro vás důležité, aby váš domov byl zařízen v souladu s aktuální módou? Pak si určitě přečtěte o nejmódnějším odstínu dřeva v roce 2022 – karamelovém dubu! Jak jej můžete použít ve své domácnosti? Poradíme Vám!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaký je nejmódnější odstín dřeva v roce 2022?
  • Jaká jsou pravidla pro sladění barev?

Karamelový dub – nejmódnější odstín dřeva v roce 2022

Podívejme se nejprve na vítězný odstín, který v roce 2022 vede u interiérových designérů. Karamelový dub je velmi teplý odstín hnědé. Kromě teplého odstínu se vyznačuje výraznými zlatavými tóny. Tato barva působí přirozeně a dokáže se dokonale přizpůsobit okolnímu prostoru. Když už mluvíme o přirozenosti, jedná se bezpochyby o klasický přístup k výběru barev. Vzhledem k těmto okolnostem není překvapením, že nejmódnějším odstínem dřeva v roce 2022 je karamelově hnědá. Již nějakou dobu je v designu a interiérovém designu patrný návrat ke klasice a odkazům na přírodu. Máte pocit, že se to shoduje s vaším přesvědčením a vkusem? Pokud ano, přečtěte si, jak můžete tuto barvu využít při zařizování svého domova.

Pro milovníky dřeva

Trendy se pravidelně mění – je to zcela přirozený jev. Mění se módní barvy, textury a barevné kombinace. Existuje však jeden trend, který nikdy nevyjde z módy a je nadčasový – dřevo. Dřevo znamená blízkost přírodě, specifickou a krásnou vůni v domácnosti, ale také kvalitu, která vydrží dlouhá léta. Co když ale dřevo není váš šálek čaje a dáváte přednost praktickým řešením, která jsou jednodušší na údržbu, ale přesto vypadají jako dřevo? Pak je pro vás řešením nábytek z dýhových desek, který imituje strukturu dřeva. Máte tedy nadčasový dřevěný základ, ale můžete si pohrát s odstínem dřeva. V letošní sezóně zvolte karamelový dub.

Pravidla výběru barev

Než začnete slepě následovat trendy, zvažte, jak si svůj interiér představujete a jaký nábytek již v této fázi máte. Karamelový dub má teplý, zlatavý odstín, který však potřebuje správný doprovod.

Ideální je situace, kdy si teprve zařizujete interiér a máte naprostou volnost při výběru nábytku, barvy stěn a doplňků. V tomto případě se snažte volit barvy tak, aby se teplé odstíny nestřetávaly se studenými. Pokud plánujete dřevěnou podlahu v barvě karamelového dubu, myslete na barvu nábytku již ve fázi plánování. Ujistěte se, že stůl, židle nebo kuchyňské skříňky jsou také v teplém odstínu. To nutně neznamená, že musíte použít přesně stejné barvy. Jednak to může být nudné a kromě toho je velmi obtížné sladit stejné odstíny výrobků, zejména pokud nepocházejí ze stejné výrobní linky. Kontrasty jsou zajímavé, takže pokud bude podlaha tmavší, zvolte světlý nábytek. Naopak světlá podlaha bude milovat společnost tmavších odstínů nábytku.

Ale co když renovujete nebo jen předěláváte interiér a neplánujete úplnou revoluci? I to lze řešit. Nejmódnější odstín dřeva v roce 2022 je velmi půvabná barva, která nabízí mnoho možností a snadno se přizpůsobí svému okolí. Nejjednodušší způsob, jak tuto barvu zavést, je zvolit nábytek v barvě karamelového dubu. Podívejte se například na tuto sestavu: Sestava nábytku do obývacího pokoje Carmelin – karamelový dub. Několik samostatných prvků, které můžete libovolně uspořádat. Neutrální odstíny budou ideálním pozadím pro nábytek v této barvě.

Pro TIP: Nejjednodušší a nejpůsobivější proměnou bude změna barvy stěn v místnosti. Neutralizujte pozadí a stěny vymalujte bílou nebo světle šedou barvou.

Na detilech záleží – jaké doplňky s odstínem karamelového dubu?

Základní princip výběru barev již znáte, ale nezapomeňte, že na detailu záleží. Jakmile máte základ pro nábytek – barvu stěn a podlahy – je čas přemýšlet o doplňcích. Zde je o něco větší volnost a volnější pravidla než u základních prvků, jako je zeď a podlaha. Mnohem odpustitelnějším „prohřeškem“ bude, když studené tóny například textilií zkombinujete s teplým odstínem karamelového dubu, který jste použili v nábytku. A může to být i zajímavá kombinace. Dělejte to však s mírou a s chutí.

Pokud chcete barevné schéma nábytku z karamelového dřeva trochu zchladit, zvolte různé odstíny a sytosti šedé. Například sedací souprava s čalouněním v jemné, chladné šedé barvě se bude dobře hodit ke karamelové dubové podlaze. Pokud v současné době neplánujete výměnu veškerého nábytku, řešením by bylo zakoupení jednoho taburetu nebo pohodlného křesla.

Můžete si také pořídit drobnější doplňky nebo položky, které lze mnohem snadněji pravidelně vyměňovat. Textilie. Nejvýraznějším a nejcharakterističtějším prvkem interiéru jsou závěsy. Neuvěříte, jak jejich přítomnost a styl ovlivní vnímání vašeho interiéru. Pokud se nebojíte výrazných barevných kombinací, zvolte výrazně kontrastní barvy látek, které se budou hodit k nábytku nebo podlaze v barvě karamelového dubu. Pokud máte odvahu zvolit vínově červený nebo safírově modrý odstín, je to kombinace, která bude vypadat opravdu senzačně. Nebo černá, pokud nechcete do svého interiéru vnášet příliš mnoho výrazných barev. Dobře se hodí i bílé nebo světle krémové varianty. Použijte tyto barvy na polštáře, koberečky, běhouny a ubrusy.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články