• Průvodce
  • Retro
  • Styly
  • Trendy

aktualizováno

Nejmódnější retro nábytek v roce 2022! Podívejte se, co se vrací ve velkém stylu!

Říká se, že dobrý design nestárne. Retro styl toto tvrzení potvrzuje. Fascinuje designéry svou rozporuplnou povahou: láskou k jednoduchosti a avantgardě zároveň. Retro nábytek je v současné době velmi módní. Je to jediný důvod, proč stojí za to se o ně zajímat?

V tomto článku se dozvíte:

  • V čem spočívá jedinečnost retro nábytku?
  • Jak vypadá retro nábytek?
  • Jak mohu začlenit retro nábytek do svého bydlení?

Velký návrat retro nábytku do obývacích pokojů… a nejen to

Nábytek odkazující na design padesátých, šedesátých a sedmdesátých let získává na oblibě. Můžeme riskovat tvrzení, že po mnoha letech zapomnění zažívají oživení.

Zvýšený zájem o ně je pravděpodobně způsoben aktuálními potřebami uživatelů. Hledají prvky vybavení, které zaručují pohodlí a funkčnost. Měly by se také vyznačovat zajímavým a originálním designem. Přesně takový je retro nábytek.

Mají nadčasový půvab, díky němuž zůstávají aktuální i přes plynutí času. Jejich velkou výhodou je snadná kombinovatelnost s dalšími estetickými prvky interiéru.

Je retro nábytek starý?

Stojí za zmínku, že retro nábytek není starožitnost objevená pod vrstvou prachu na půdě u babičky. Ano, nadšenci užitého umění se ochotně pouštějí do renovace nábytku z dob komunismu na vlastní pěst, ale není to nutné. S úspěchem můžete sáhnout po novém nábytku v dobovém stylu.

Pohodlný a originální nábytek do obývacího pokoje v retro stylu

Pokud v obývacím pokoji nepotřebujete nábytek s funkcí spaní, vyberte si sedací soupravu na vysokých, tenkých nožkách. Díky takovému rámu jsou moduly opticky lehčí a uspořádání s nimi vytvořené má špetku jemnosti.

Organické tvary a oblé linie jsou pro nábytek do obývacího pokoje v tomto klimatu typické. Jejich čalounění může být zdobeno prošíváním, ale není to povinné.

Největší ozdobou retro čalouněného nábytku jsou originální barvy. Mezi nejoblíbenější barvy používané v tomto stylu patří:

  • lahvově zelená, olivová, avokádová a hráškově zelená,
  • hořčicově žlutá
  • cihlově oranžová
  • bordó
  • čokoládově hnědá

Pro retro jsou typické také geometrické a květinové vzory. Tento styl si cení zajímavých kombinací, které interiéru dodají charakter. Skvěle doplňují jednoduchý, užitný tvar nábytku.

Židle a křesla v retro stylu jsou kombinací dřevěného geometrického rámu a měkkého čalouněného sedáku. Nedostatek dekorativních prvků v jejich tvaru je kompenzován jejich poutavým designem.

U křesel se často používá kombinace elegantně tvarovaného sedáku se štíhlýma soustruženýma nohama postavenýma pod úhlem.

Ložnice s dobovým nádechem

Pokud chcete do své ložnice vnést jedinečnou atmosféru, vyberte si velkou a pohodlnou postel v retro stylu. Měla by být vyrobena ze dřeva. Její barva záleží na vašem vkusu. Tento trend v interiérovém designu využívá všechny odstíny tohoto přírodního materiálu.

Postel by měla mít pevný rám na krátkých nožkách. Vysoké prošívané čelo je vítané. Tato estetika si cení jednoduchosti, ale ne více než pohodlí.

Opěrku hlavy lze ozdobit knoflíky nebo vodorovným prošíváním. Pokud ji sladíte se správným povlečením a přehozem, bude interiér útulnější.

Skříňový nábytek v retro stylu: z čeho vybírat?

Retro styl oceňuje přírodní materiály s důrazem na dřevo, proutí a ratan. Mezi jeho největší „oblíbence“ patří dřevěná surovina – nejen kvůli své trvanlivosti a hřejivosti, ale také přirozené struktuře a krásné kresbě.

Zdá se, že nábytek odkazující na starý design není žádnou lahůdkou. Na první pohled jejich jednoduchá forma nijak zvlášť nevyniká. Jak se říká – ďábel se skrývá v detailech.

Věnujte pozornost jejich zúženým nohám, prosklení dodávajícímu lehkost, frézovaným úchytkám, posuvným čelům – a to nejen u šatních skříní, ale také u nočních stolků a komod. To vše dohromady tvoří docela úhledný celek. Milovníci dobrého designu jistě ocení řemeslné zpracování retro nábytku.

Čela skříněk mohou být hladká. Někdy jsou vyztuženy rámy a vybaveny bodovými úchyty. Nábytek, jehož čela jsou zdobena vídeňským výpletem z ratanu, vypadá stylově.

Jak vytvořit módní uspořádání bytu s retro nábytkem?

Bojíte se, že retro nábytek vnese do vašeho bytu staromódní, téměř muzejní ráz? Vůbec ne! Můžete je úspěšně začlenit do aranžmá v minimalistickém, skandinávském nebo dokonce industriálním stylu. Pokud se rozhodnete vyzdobit svůj byt několika kusy retro nábytku, proběhne to bez nutnosti organizovat komplexní metamorfózu a nahradit všechny stávající prvky jeho vybavení.

DOBRÉ VĚDĚT! Retro styl tvoří velmi zdařilou fúzi se scandi, která dobře vyvažuje jeho sklon k extravaganci. Klidné barvy a střídmé použití dekorací, typické pro severskou estetiku, budou pro takový interiér dokonalým základem.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články