• Průvodce

aktualizováno

Olivová barva ve vaší domácnosti? Podívejte se, jak ji používat!

Hlavním trendem v interiérovém designu, který stále získává na popularitě, je používání barev inspirovaných přírodou. Tento styl doplňují přírodní řešení designu, dekorací a povrchových úprav. Použití kombinace velmi elegantních odstínů neutrálních barev na stěnách i mimo ně umožňuje experimentovat s různými efekty designových kompozic. V současné době je ze všech barevných návrhů bezpochyby nejmódnější přírodní olivová barva. Lze ji velmi zajímavě a originálně kombinovat s dalšími neutrálními barvami. Skvěle se hodí například do obývacího pokoje.

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč je olivová barva tak módní?
  • Jak lze olivovou barvu využít v interiérovém designu?
  • Do jakých stylech interiérů se hodí olivová barva?

Olivová barva a její potenciál v interiérovém designu

Olivová barva je tlumená zelená barva inspirovaná plody olivovníku. Je to „špinavá“ barva, která do interiéru vnáší klid a harmonii. Jako barva inspirovaná přírodou má pozitivní vliv na naši náladu a pocit pohody, protože uklidňuje smysly, zklidňuje nervy a umožňuje příjemnou relaxaci. Proto se vyplatí ji používat v našem každodenním prostředí. Přestože je zelená barva jemná, má v sobě osvěžující sílu a dodává aranžmá účinný estetický výraz. Tato barva, která se vyskytuje v přírodě, je k nám velmi přátelská a v takových interiérech nám dodává pocit útulnosti a klidu.

Je snadné začlenit olivovou barvu do interiéru?

Olivovou barvu lze v interiéru použít mnoha různými způsoby. Nejoblíbenějším použitím je zakrytí jedné ze stěn v místnosti, což celému uspořádání dodá na zajímavosti. Je to skvělá volba, pokud chcete do místnosti vnést více než jednu barvu nebo oživit jinak monotónní či strohé uspořádání. Olivově zelená barva v kombinaci s jinými barvami účinně mění své vlastnosti. Zvýrazňuje charakter doprovodných barev a snadno se s nimi mísí v dokonalý celek. Není tedy divu, že je olivová barva v interiérech stále oblíbenější. Je nejen elegantní, ale také vnáší do místnosti teplo, klid a relaxační atmosféru. Stěny v olivové barvě se hodí téměř do každé místnosti. Kromě toho se k olivové barvě hodí mnoho barev.

Jak působí olivová barva v interiéru?

Olivová barva dobře funguje jako hlavní barva v interiéru i jako doplňková barva v minimalistickém barevném schématu. Můžeme ji použít jako barvu stěn i doplňků a vybrat si v tomto odstínu rohovou sedací soupravu nebo pohovku. Olivově zelená může mít mnoho odstínů. Od velmi světlých, přes tmavší a syté až po velmi tmavé nebo tlumené. Stejně jako plody oliv v různých fázích zrání. Právě díky této univerzálnosti roste obliba olivové barvy a její odstíny jsou často voleny jako hlavní barva pro prostorné i malé interiéry.

Jak vypadá oliva? Jedná se o směs žluté a zelené s matným, tlumeným efektem. Tento odstín se zdá být trochu špinavý a rozbitý studenou šedí, což mu dodává na originalitě a zároveň ho činí natolik neutrálním, že ho lze snadno kombinovat s mnoha dalšími barvami a používat v různých stylech interiéru. Můžete tak vytvářet originální kombinace!

Olivová barva v interiéru – k čemu se hodí?

Mnoho lidí, které olivově zelená barva v interiéru přitahuje, přemýšlí, s čím ji zkombinovat. S jakými barvami se bude hodit do domácnosti nebo kanceláře? Nejlepší barevné kombinace v této oblasti jsou olivové s:

  • bílou – bílá jako neutrální odstín je velmi bezpečná, proto se vyplatí ji kombinovat s barvami, které chceme trochu zklidnit nebo plánujeme interiér rozzářit. Bílá barva je také optimálním pozadím pro olivovou barvu a umožňuje její lepší exponování.
  • žlutou – taková kombinace si najde zalíbení u lidí, kteří milují eklektičnost a oživující estetiku uspořádání. Jedná se o radostnou kombinaci barev země a slunce, díky níž bude interiér plný života a designově mimořádně zajímavý.
  • tyrkysovou – klidná a relaxační olivová barva v kombinaci s energizující tyrkysovou je velmi zajímavá kombinace, která osloví lidi, kteří ocení originální estetiku bytových úprav.
  • růžovou – tato kombinace dodá interiéru trochu vznešenosti a odkazuje na glamour styl. Stačí zkombinovat klidnou olivovou se špinavě nebo pudrově růžovou a vytvoříte elegantní a nadčasovou kompozici.
  • béžovou nebo krémovou – tato kombinace je neuvěřitelně elegantní, a přitom velmi přirozená. Je ideální pro aranžmá v přírodním, ekologickém, boho a skandinávském stylu.

V jakém stylu interiéru se hodí olivová barva?

DOBRÉ VĚDĚT!

Olivová barva je díky svému tlumenému efektu velmi univerzální, takže se hodí do mnoha různých stylů interiérů. Lze ji použít jako dominantní barvu na čalouněném nábytku nebo jiném vybavení, jako doplněk nebo v harmonické kombinaci s jinými dekorativními barvami.

Pro jaké styly se hodí?

  • eko, boho a přírodní – olivová barva jako dominantní barva vypadá dobře jako základ pro aranžmá ve stylu inspirovaném přírodou. Přidejte nábytek z přírodních materiálů, dekorace z recyklovaných materiálů a živé rostliny.
  • glamour – v tomto případě se nejlépe hodí tmavě olivová barva v kombinaci s fialovou, tyrkysovou, černou a grafitovou. Olivové čalounění a velurové látky, matné i lesklé, jsou ideálním základem.
  • klasický – zde se bude olivová dobře vyjímat v kombinaci s bílou, černou nebo béžovou. V takové kombinaci stojí za to rozhodnout se pro doplňky v zeleném odstínu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

3.6 z 5 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články