• Průvodce

aktualizováno

Pěnová nebo pružinová matrace – jakou zvolit?

Výběr správné matrace může být náročný. Vzhledem k tomu, že si můžete vybrat z mnoha různých typů, může být obtížné rozhodnout se, který výrobek je pro vaše pohodlí a zdraví ten pravý. Mezi nejoblíbenější typy matrací patří pěnové modely a pružinové matrace. Podívejte se, čím se obě řešení vyznačují, a zjistěte, které je vhodnější pro vaše individuální potřeby.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou vlastnosti pružinových matrací? 
  • Jaké jsou typy pěnových matrací? 
  • Jaké jsou rozdíly mezi pěnovými a pružinovými matracemi?
Související článek: Certifikáty v matracích 

Pružinová matrace – vlastnosti 

Existují dva typy pružinových matrací: bonellové a taštičkové. Matrace Bonell se vyznačují vysokou odolností proti deformaci a vysokou progresivitou. Jejich výhodou je také vysoká povrchová pružnost, díky níž se odpor zvyšuje s rostoucím tlakem na pružiny. Bez ohledu na tělesnou hmotnost osoby, která na matraci leží, se proto může cítit optimálně pohodlně. Matrace Bonell jsou cenově dostupné a mají poměrně univerzální vlastnosti. Druhým typem jsou taštičkové matrace, které využívají samostatně pracující pružiny uzavřené ve speciálních látkových kapsách. Výsledkem je stabilnější a odolnější výplň. Významnou výhodou taštičkových matrací je navíc samostatná práce každé pružiny, což z nich činí vynikající volbu zejména pro páry. To z něj činí vynikající volbu zejména pro páry, protože zabraňuje pocitu pohybu druhé osoby, ke kterému dochází při změně polohy. Existují také matrace multipocket, které rovněž obsahují nezávisle pracující pružiny, ale jsou rozmístěny ve větším počtu na metr čtvereční. Díky vyšší hustotě pružin je povrch místy ještě pružnější. Více pružin zajišťuje, že se povrch lépe přizpůsobí tělu uživatele. 

Materace bonellowe 

Pěnová matrace – vlastnosti 

Mezi ostatními typy matrací vedou pěnové matrace. Existují matrace s různými typy pěnových výplní a také hybridní modely kombinující vlastnosti pružinových a pěnových modelů. Pěnová matrace může mít různé vlastnosti v závislosti na typu výplně. Může se jednat o vysoce elastickou pěnu, termoelastickou pěnu reagující na tělesné teplo nebo latexovou pěnu vyznačující se zvláštními hygienickými vlastnostmi. Výběr konkrétní pěnové výplně závisí na individuálních preferencích a potřebách uživatelů. 

·        Matrace z vysoce elastické pěny  – pěnová výplň se vyznačuje vysokou elasticitou a velmi dobrou bodovou pružností. Komfort zvyšuje také použití zón tvrdosti, které reagují na tlak ze všech částí těla současně. Tímto způsobem je možné zabránit svalovému napětí a dosáhnout lepší regenerace kosterního systému těla během spánku. 

·        Termoelastické matrace povrch reaguje na teplo lidského těla a tlak, který na něj působí. Díky tomu se povrch dokonale přizpůsobí tvaru siluety ležící osoby individuálním způsobem. Tyto matrace se navíc doporučují nejen lidem, kteří hledají vysoké pohodlí během spánku, ale také lidem trpícím onemocněním páteře, seniorům a sportovcům. 

·        Latexové matrace – vyznačují se vysokou trvanlivostí a odolností. Kromě zvláštní odolnosti se vyznačují také vysokými antialergickými a hygienickými vlastnostmi. Latexové matrace se doporučují dětem a alergikům. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články