• Průvodce

aktualizováno

Pro koho je nejvhodnější tvrdá matrace?

Nejdůležitějším faktorem pro zdravý spánek je správná matrace. Příliš tvrdá nebo příliš měkká matrace vám způsobí nejen nepříjemný pocit při odpočinku, ale může také způsobit bolest a špatný pocit při každodenním používání. Mezitím se ukázalo, že většina lidí si pro sebe vybírá špatnou matraci. Tvrdost matrace je totiž velmi subjektivní pocit. Pro koho bude tvrdá matrace pohodlná a zdravá?

Co se v tomto článku dozvíte?

  • Kdo potřebuje tvrdou matraci?
  • Poskytuje tvrdá matrace pohodlí? 
  • Na co si dát pozor při nákupu tvrdé matrace?
Související článek: Jak vybrat matraci pro teenagera? 

Pro koho je vhodná tvrdá matrace? 

Matrace jsou obvykle k dispozici ve třech základních skupinách, které se dělí podle stupně tvrdosti. Většina výrobců matrací uvádí, že výběr matrace by měl záviset na hmotnosti těla uživatele. Tvrdé matrace jsou vhodné zejména pro těžší osoby, protože poskytují lepší oporu a tělo se do jejich povrchu nepropadá. Především se nedoporučují osobám s hmotností nižší než 80 kg. Pro tyto osoby je vhodnějším řešením měkčí matrace s označením H1. Pokud má někdo hmotnost mezi 80 a 100 kg, pak je nejvhodnější tvrdá matrace. Osoby vážící více než 100 kg by si měly vybrat velmi tvrdou matraci. 

meble do sypialni i twardy materac

Tvrdá matrace a pohodlí při spánku 

Výběr matrace z hlediska pohodlí závisí především na individuálních preferencích uživatele. Mohlo by se zdát, že stačí matraci vyzkoušet v obchodě, abyste věděli, zda vám bude vyhovovat. Bohužel tomu tak není. Často se stává, že jednorázové vyzkoušení matrace vyvolá mylný dojem pohodlí a teprve po zakoupení matrace po nějaké době zjistíte, že je matrace nepohodlná. Abyste se této situaci vyhnuli, můžete se řídit svými preferencemi, pokud jde o obvyklou polohu při spánku. Tvrdá matrace není vhodná pro osoby, které často mění polohu při spánku. Měkčí matrace je pružnější a lépe se přizpůsobí. Lidé, kteří rádi spí na břiše a na zádech, však mohou spát lépe na tvrdších matracích a ti, kteří preferují spaní na boku, mohou spát lépe na měkčích matracích. 

 materac twardy do sypialni

Na co se zaměřit při výběru matrace 

Tvrdé matrace jsou ze všech typů matrací zdaleka nejoblíbenější. Mají mnoho skvělých výhod, ale než si je koupíte, je dobré se ujistit, že skutečně vyhovují vašemu individuálnímu tělesnému typu. Ujistěte se tedy, že je povrch na spaní co nejlépe přizpůsoben vašemu tělu. Při nákupu nové matrace se vyplatí věnovat pozornost několika důležitým prvkům. Matrace by měla poskytovat vynikající oporu, proto by měla být přizpůsobena vaší hmotnosti, výšce a tvaru těla, aby se mohla přizpůsobit změnám polohy. Kromě toho je důležité, z jakého materiálu je matrace vyrobena, tedy jakou má výplň. Je dobré zvážit matrace z termoelastické pěny nebo matraci Multipocket

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články