• Ložnice
  • Místnosti

aktualizováno

Proč by měla ležet nová matrace 72 hodin nepoužívaná?

Výběr správné matrace může být náročný. Musíme nejen analyzovat četné nabídky různých výrobců a internetových obchodů s matracemi, ale také naše individuální potřeby a očekávání týkající se konkrétního výrobku. Dobrá matrace nám musí nejen poskytovat maximální pohodlí a odpovídat vlastnostem našeho těla, ale také ho optimálně podpírat. Vyplatí se také vědět, jak o matraci pečovat, aby si co nejdéle zachovala své vlastnosti a kvalitu. Prvním krokem v tomto ohledu je správné vybalení a uložení.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak vybalit novou matraci?
  • Proč a jak dlouho by měla matrace odpočívat?
  • Jak zacházet s matrací srolovanou do ruličky?

Nová matrace – vybalit a spát, nebo počkat 72 hodin?

O tom, jak by se mělo o novou matraci pečovat, koluje mnoho mýtů, a proto se objevuje i mnoho pochybností a otázek. Znalost odpovědí na tyto otázky je zásadní, má-li vaše matrace dosáhnout a zachovat si své vlastnosti již od samého počátku. Na životnost matrace a zachování její kvality má vliv i to, jak o ni pečujete.

DOBRÉ VĚDĚT!

Kromě toho je třeba vědět, že různé typy matrací mohou vyžadovat různé zacházení a specifickou péči, například pravidelné otáčení spací plochy.

Dalším častým dilematem je, zda můžete matraci používat ihned po vybalení a užívat si její pohodlí již od první noci, nebo zda byste jí měli dát čas na odpočinek. Zda a jak dlouho by měl být konkrétní model matrace ponechán v klidu, určují výrobci. To závisí na konstrukci matrace a způsobu jejího zabalení pro přepravu.

http://lozkpo%20sypialinane%20w%20barevným%20odstínu%20kašmír%20 Postel Nicole 140×200

15100.00 Kč 15100.00 Kč

Matrace zatočená do ruličky

Podle toho, jak je matrace zabalena, se dodává buď rovná, nebo se někdy před přepravou slisuje a sroluje – v tomto případě má podobu ruličky. Druhý způsob balení matrace usnadňuje a zlevňuje přepravu, a proto je nejoblíbenější. Ne všechny typy matrací však lze srolovat, a to z důvodu specifické konstrukce matracové podložky. Další výhodou této formy balení je snazší přesun matrace z místa přepravy na místo určení. Pokud obdržíte matraci srolovanou, měli byste s jejím rozložením na rám postele počkat 72 hodin. To je dáno tím, že se jedná o maximální dobu, kterou může matrace potřebovat k dosažení 100 % svého objemu, a tedy i plných funkcí a vlastností. Někteří výrobci také doporučují kratší dobu odpočinku, a to 24 nebo 48 hodin v závislosti na typu matrace.

Matrace zabalená v základním stavu

Pokud je matrace zabalena v základním stavu, tj. „naplocho“, není třeba s jejím použitím čekat. Je to proto, že taková matrace má svůj plný potenciál již při dodání. Upozorňujeme však, že matrace, která je dodávána „naplocho“, se nesmí ohýbat, protože pružiny mají plnou kapacitu a hrozí nebezpečí, že se kapsa zdeformuje. V takovém případě dojde k poškození struktury vložky a k výraznému snížení její kvality a výkonných vlastností.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 8 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články