• Průvodce
  • Trendy
  • Uncategorized

aktualizováno

Šafránová barva – trefa do černého nebo ne?

Odstíny žluté působí v interiéru energicky. Jednou z módních barev interiérových trendů roku 2022 je šafránová. Žlutá barva zatepluje interiér a oživuje tlumené aranžmá. Podívejte se, jak vnést šafránovou barvu do interiéru.

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Jakou barvu má šafrán a proč se vyplatí ho do interiéru vnést?
  • S jakými barvami by se měl šafrán kombinovat?
  • Který nábytek a doplňky se nejlépe hodí k začlenění šafránové barvy do interiéru?
  • Jak použít šafránovou barvu v různých místnostech?
  • Jakou barvu má šafrán a proč by se měl používat v interiérech?
Žlutá má mnoho tváří. Vedle módní hořčice, medu a okrové barvy v současnosti v obývacím pokoji triumfuje šafrán. Jakou má barvu? Je to jemná kombinace žluté a oranžové barvy, která připomíná podzimní listí. Zavedení této barvy není snadné, ale díky našim tipům dosáhnete působivého efektu.
ideaDOBRÉ VĚDĚT!
Název šafránové barvy pochází přímo z květů. Šafrán je barevná odrůda krokusu. Tato klidná žlutá s nádechem oranžové výrazně vyniká na pozadí podzimního záhonu.

Proč vnést šafrán do svého interiéru? Tato osvěžující žlutá barva má mnoho výhod:

  • Oživí aranžmá laděná do šedé, béžové i kontrastní elegantní kombinace bílé a černé. Stačí jen pár doplňků v podobě hřejivé deky v barvě šafránu, měkkého taburetu umístěného vedle šedé pohovky nebo vzorovaného bílého a žlutého koberce na světlé dřevěné podlaze.
 
  • Šafránová barva prohřeje interiér svým energetickým nábojem. Akcenty žluté s nádechem oranžové dokonale zútulňují prostor a zvedá nám náladu i v ten nejchmurnější den v roce. Jako doplněk šafránu lze použít nejen polštáře, přikrývky nebo přehozy, ale také nábytek, např. rohovou sedací soupravu.
  • Rozjasní okolí. Šafránová barva je jasná a veselá, takže žluté závěsy jsou ideální do obývacího pokoje. Sluneční světlo dopadající do interiéru dodá ještě více energie a opticky zvětší i malou místnost.
  • V interiérech plných tmavých barev, jako je černá, grafitová nebo dokonce námořnická modř, dodává kontrast. Je úspěšnou alternativou k bílé barvě, která může být navzdory své eleganci monotónní.

S jakými barvami kombinovat šafrán?

Žlutá barva má sice pozitivní vliv na naši náladu, ale při nadměrném používání může působit přehnaně a dokonce dráždivě. Proto je nejlepší kombinovat tuto teplou, slunečnou barvu s jinými barvami. Šikovná kombinace šafránové barvy s jinými barvami rozzáří interiér a dodá mu energii. Které barevné kombinace se tedy doporučují zejména pro interiérový design?
 
  • Šafránová barva a neutrální barvy, jako je šedá a béžová, pomáhají oživit tlumené barvy interiéru v podobě stěn a nábytku.
  • Šafránová tvoří harmonickou dvojici s bílou a černou a dodává této nadčasové dvojici barev pozitivní energii. Pokud je váš interiér zahalen do černé a bílé, vneste do něj trochu světla tím, že do něj vnesete žlutou barvu v podobě doplňků, jako jsou květináče, žluté židle u černobílého stolu nebo bílý stůl s černým podstavcem vedle židle se šafránovým opěradlem.
  • Šafránově žlutou lze kombinovat také s tmavě modrou. Pokud se rozhodnete pro výrazný akcent v podobě žluté stěny, vyplatí se proti ní umístit kus nábytku v královské barvě námořnické modři. Tato kombinace vychází z barevného kruhu, kde obě barvy leží na opačné straně kruhu, a vytváří tak úspěšný barevný přelud.
  • Jemnou a romantickou kombinací je jistě barevné duo pastelově růžové a šafránové barvy. Je to ideální kompozice do ložnice nebo dětského pokoje, kam vnese veselý a pozitivně povzbuzující barevný akcent.
  • Milovníci přírody jistě ocení kombinaci žluté a zelené barvy. Jedná se o klidný a uklidňující duet, který lze do obývacího pokoje vnést v podobě lahvově zelené barvy se šafránem plné energie.

V podobě jakého nábytku a doplňků je nejlepší vnést do aranžmá šafránovou barvu??

Šafránová barva by měla být do interiéru vnesena v podobě barevných elementů. Vytvoříte tak zajímavé a stylové uspořádání, aniž byste ho přeplnili. Ideálním řešením je čalouněný nábytek v módním šafránovém odstínu. Žluté pohovky, sedací soupravy a prostorné rohové sedací soupravy jsou hitem a každý host bude nadšen energií šafránové barvy. Žlutá křesla, taburety nebo čalouněné židle jsou malým, ale stylovým doplňkem, který je ideální jako další místo k sezení v obývacím pokoji. Pokud chcete svůj obývací pokoj jen barevně oživit, vyplatí se sáhnout po doplňcích a dekoracích. Mohou to být žluté vázy, květináče, polštáře, přehozy, ale i šafránové výtisky a plakáty.
 

Jak použít šafránovou barvu v různých místnostech??

Šafránová je barva, která se hodí do mnoha interiérů. Pomocí níže uvedených tipů můžete vytvořit krásné aranžmá v jakékoli místnosti:

  • Obývací pokoj je nejreprezentativnějším místem, proto by jeho uspořádání mělo být pečlivé a promyšlené. Šafránová pohovka, gauč nebo doplňky, jako jsou polštáře a koberec, jsou úspěšným způsobem, jak vytvořit stylový interiér, zejména pokud jsou barvy neutrální. Pokud se cítíte odvážně, můžete jednu ze stěn vymalovat žlutou barvou.
  • Kuchyň bude ještě hezčí, pokud zvolíte žluté doplňky, jako jsou žluté prostírání, žluté čalounění židlí nebo slunečné hrnky, právě včas pro dobrý start do nového dne.
  • Ložnice je místem odpočinku, a proto je důležité, aby se lidé pozitivně naladili. Žluté závěsy vás probudí do skvělé nálady. Šedou ložnici oživíte tím, že postel ozdobíte šafránovým přehozem.
  • Koupelna může být také zdobena šafránovými akcenty. Mohou to být ručníky v šafránově žluté barvě nebo koupelnové předložky na bílé dlažbě. Šafránová barva jistě zútulní interiér každé koupelny.
Šafrán je barva nejen pro odvážné. Jak vyplývá z výše uvedených tipů, pečlivě vybraný nábytek a doplňky v odstínu šafránově žluté pomohou vytvořit vkusný interiér, ve kterém se bude každý cítit dobře.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články