• Obývací pokoj
  • Průvodce

aktualizováno

Tato látka čalouněného nábytku je senzací!

Kdo by si pomyslel, že manšestrový nábytek dokáže zamotat hlavu interiérových designérů. Ukazuje se však, že potahová látka s žebrovanou strukturou je naprostým hitem současného interiérového designu. Podívejte se, jak skvěle bude vypadat ve Vašem obývacím pokoji – nabízíme Vám hodně inspirace.

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je anafi tkanina?
  • Komu doporučujeme čalouněný nábytek s manšestrovou strukturou?
  • Jak uspořádat manšestrový nábytek, abyste dosáhli uspokojivého efektu?

Manšestrový nábytek – hit nebo odpad?

Trendy často překvapují. Manšestr, tedy látka s proužkovanou strukturou, je materiál, který si spojujete spíše s módou 90. let a pánskými kalhotami, které dnes vůbec nejsou spojovány s elegancí. Dnes získává na oblibě látka anafi, tedy taková, které struktura připomíná známý manšestr. Jen o kýčovitosti a špatných estetických dojmech v tomto případě nemůže být řeč. Naprostým hitem posledních sezón je manšestrový nábytek. V nabídkách obchodů s nábytkem naleznete celé sady relaxačního nábytku z tohoto materiálu nebo jednotlivé kusy nábytku. Například křesla nebo taburety.

Látka anafi – je to návrh pro mě?

Kolik lidí, tolik vkusů, ale my Vám rádi dáme pár tipů a pomůžeme Vám rozhodnout se, zda je pro Vás manšestrový nábytek tou správnou volbou. Tkanina s tak charakteristickou a silnou strukturou je docela závazným dekorativním prvkem. Její přítomnost v místnosti může určovat její charakter, ale pokud se nebojíte výrazných akcentů a máte v duši spíše odvážné nápady, je tato látka určena právě Vám.

Chcete-li trochu zjemnit a ano, prostřednictvím struktury, výrazného a určujícího vizuálního efektu, přemýšlejte o správném výběru barev. Co to znamená? Platí pravidlo – čím jemnější, tlumenější barvy, tím více si můžete dovolit pohrát si se strukturou materiálu. Pokud Vám tedy záleží více na látce Vašeho nábytku než na výrazných barvách, rozhodněte se pro manšestrové čalounění ve světlých, tlumených barvách. Skvěle poslouží odstíny jako káva s mlékem, krémová, světlé odstíny béžové nebo jemné šedé. Díky tomu struktura bude hrát první housle a Vaše uspořádání získá jedinečný vzhled.

Nábytek s manšestrovým čalouněním – jak ho zařídit?

Může se zdát, že manšestrový nábytek, respektive s látkovým čalouněním anafi, je tvrdý oříšek a aranžérská výzva. Nebojte se – stačí dodržet pár jednoduchých pravidel, které Vám pomohou vytvořit uspořádání s chutí a vkusem.

Především dodržujte pravidlo less is more. Což znamená – méně je více. Látka anafi je vizuálně pevná a velmi výrazná. Ráda kraluje a nemá ráda tak silnou společnost. Co to pro Vás znamená? Nenechte ji konkurovat jiným silným strukturám.

  • Vzdejte se proto strukturálních omítek s velmi výraznou, poutavou texturou.
  • Nemíchejte různé druhy látek ve stejné místnosti. Pokud sázíte na manšestr na gauči, nekupujte si patchworkové křeslo se zlatou nití.
  • Pokud ho chcete rozzářit, dopřejte jí vhodné pozadí. Barevné kontrasty budou fungovat dobře. Například pro světlý manšestrový gauč bude tmavá hladká stěna perfektní, protože zdůrazní strukturu čalounění.

Milujte kontrasty!

V předchozím odstavci jsme zmínili barevné kontrasty, které pomohou zvýraznit manšestrovou látku. Není to jediný způsob, jak tento princip využít. Pamatujte, že pomocí metody kombinace struktur, barev nebo tvarů vedle sebe na základě kontrastů máte šanci živě zobrazit hodnoty, na kterých Vám záleží. Jak jinak lze tedy tento princip využít v případě manšestrové látky?

Vzhledem k tomu, že manšestr je pevná, hrubá struktura, jeho opakem budou hladké, dokonce i lesklé povrchy. Zajímavě může vypadat manšestrová sedací souprava v kombinaci se skleněným konferenčním stolkem, na jehož desce se budou odrážet sluneční paprsky nebo žárovkové světlo. A když už jsme u osvětlení, zkuste vybrat lampu, která bude naprostým opakem surového manšestru. Lampy nabízíme se stříbrným nebo zlatým stínidlem, případně skleněné – zcela průhledné. Jako vždy mohou rozhodovat doplňky, proto nepodceňujte maličkosti, které se u Vás doma mohou objevit. Na stůl postavte skleněnou vázu nebo sochu pokrytou stříbrným smaltem. Navíc budou tvořit originální kontrast k manšestrové tkanině.

Váš manšestrový nábytek – jak ho poskládat?

Překročte schémata a vytvořte si sedací soupravu sami. Pokud se nechcete vystavovat ohromujícímu vizuálnímu efektu, pak si místo gaučů, křesel a taburetů z látky anafi vyberte jen jeden z těchto manšestrových kusů nábytku. Zbytek sestavy je založen na kontrastu. Uvidíte, že i jedno manšestrové křeslo dodá Vašemu obývacímu pokoji osobitý charakter a Vy budete mít klid, že to nepřeháníte.

Nábytek s manšestrovým čalouněním také potřebuje patřičnou společnost dalších látek, jako jsou koberečky a polštáře. Při výběru struktur a barev buďte umírnění. Vyberte si obyčejné přikrývky a koberce na gauč nebo křesla. Polštáře by neměly mít příliš svazující textury, kompenzací však mohou být různé barvy nebo zajímavé potisky.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články