• Průvodce

aktualizováno

Zařízení bytu k pronájmu – krok za krokem

Pronájem bytu může být skvělým způsobem, jak zvýšit domácí rozpočet. Nejprve je však třeba připravit místo pro nájemníky. Zajímá vás, jak vybavit byt k pronájmu? Nezapomeňte na několik jednoduchých kroků!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak vybavit obývací pokoj k pronájmu?
  • Co by mělo být v ložnici?
  • Vyplatí se investovat do kuchyňského nábytku a doplňků?
  • Na co je třeba dbát při zařizování koupelny k pronájmu?

Obývací pokoj – první místnost, kterou nájemník uvidí

Jak si zařídit byt k pronájmu? V první řadě ji udělejte co nejjednodušší a nejfunkčnější! Začněte obývacím pokojem – je to první místnost, kterou váš potenciální nájemník uvidí.

Interiér je vhodné zařídit v neutrálních barvách. Bílé, šedé nebo béžové stěny lze snadno osvěžit. Poskytují také dobré pozadí pro většinu nábytku. Budoucí nájemník je navíc může sladit s doplňky ve svém oblíbeném stylu a libovolně tak měnit charakter obývacího pokoje.

A co nábytek? Nesnažte se příliš šetřit a vkládat do interiéru staré, opotřebované kusy! Zaprvé vypadají špatně a odradí nájemníky. Za druhé se rychle opotřebují a vy budete muset znovu investovat do výměny pohovky nebo stolu.

Mnohem lepší je pořídit si nový nábytek – a nemusí to stát majlant! Pohovku do malého obývacího pokoje pořídíte za méně než 6000Kč. Budete muset investovat trochu více do kvalitní rozkládací pohovky (např. rozkládací pohovka Linea). Ačkoli se vám při pohledu na takový kus nábytku možná vybaví devadesátá léta, nezapomeňte, že moderní pohovky se těmto staromódním kouskům vůbec nepodobají! Navíc je takový nábytek dalším místem pro spaní v bytě. Pro velký obývací pokoj si můžete vybrat i celou sedací soupravu. Například sedací souprava Praga je stylovým návrhem za dobrou cenu.

Při výběru pohovek, gaučů a křesel volte nábytek v tmavých barvách. Ideální barvy jsou: tmavě modrá, lahvově zelená, hnědá nebo grafitová. Jsou nadčasové a navíc vypadají krásně mnohem déle než nábytek se světlým čalouněním. Kromě toho ušetříte spoustu peněz. Je tento nábytek drahý? Ne! Neutrální, ale prostorný nábytek (např. sestava Kaja) nestojí více než 6000 Kč!

Pohodlná a útulná ložnice

Druhou důležitou místností je ložnice. I zde by měly převládat neutrální barvy. Co dalšího bude důležité? Pohodlná postel a prostorná skříň na oblečení!

Nejjednodušší postele (např. Greta), které se hodí do skandinávských a minimalistických ložnic, stojí opravdu málo. Bude se hodit do bytů pronajímaných studentům. Pokud naopak potřebujete ložnici pro pár nebo rodinu s dětmi, vsaďte na postel s větší spací plochou (např. Azurro Velvet).

Stejně důležitá jako postel je i skříň na oblečení. Nevybírejte si nejmenší, který se moc nehodí! Šatní skříň Niko (s policemi, zásuvkami a místem na zavěšení oblečení) nezatíží váš rozpočet. Pokud můžete utratit trochu více peněz, vyberte si šatní skříň se zrcadlem, např. model Lima. Co dělat, když je vaše ložnice opravdu malá a nevejde se do ní žádná skříň? Vedle postele pak umístěte prostorný věšák na šaty, např. model NOVA II BIS. Dokonce se do něj vejdou i boty!

DŮLEŽITÉ: Jak zařídit pronájem pro rodinu s dětmi? Pokud chcete svůj byt pronajímat hlavně rodinám, připravte ho pro tuto kategorii nájemníků hned! Vyhraďte jeden z pokojů pro děti – stěny vymalujte omyvatelnými barvami nebo je polepte odolnými tapetami. Vložte nízkou postel velkých rozměrů (např. již zmiňovaný model Greta) – využije ji dítě jakéhokoli věku!

Odolná kuchyně, která vydrží roky

Mnoho lidí považuje renovaci kuchyně za nejtěžší úkol. Opravdu? Pak si vyberte hotová řešení – sady kuchyňského nábytku. Místnost tak bude vypadat dobře a nebudete muset trávit příliš mnoho času jejím navrhováním. Umístěte např. kuchyni Mela do malé přístavby. Nájemníky potěší velká kuchyň s moderní sadou Lungo & Macchiato.

Nezapomeňte příliš šetřit na kuchyňských spotřebičích. Lednička, myčka nebo trouba jsou spotřebiče, které by měly nájemníkům vydržet co nejdéle. Za kvalitnější spotřebiče sice zaplatíte o něco více, ale nebudete je muset několik let vyměňovat nebo opravovat. Takže nakonec jednoduše ušetříte!

DOBRÉ VĚDĚT! Plánujete krátkodobý nebo dlouhodobý pronájem? Budou vašimi nájemníky studenti, rodina s dítětem nebo svobodní lidé, kteří si v okolí našli práci? Než se rozhodnete, jak vybavit svůj nájemní byt (a zejména kuchyň!), zvažte tyto otázky. Budete vědět, zda se vyplatí investovat do plně vybavené kuchyně (talíře, hrnce a pánve, příbory), nebo zda je to jen zbytečný výdaj.

Koupelna přizpůsobená potřebám vaší rodiny

Poslední místností, která stojí za pozornost, je koupelna. Nejfunkčnější a nejsnadněji udržovatelný v čistotě bude prostor obložený dlaždicemi. Vždy se hodí obklady v barvě lomené bílé, šedé nebo béžové.

V interiéru nesmí chybět sprcha a umyvadlo – dostatečně velké a hluboké, aby si mohli nájemníci pohodlně umýt ruce. Důležité je také zrcadlo nebo dodatečné osvětlení.

Do textilu a dekorativních doplňků se nevyplatí investovat – vaši noví nájemníci budou mít jistě své vlastní drobnosti.

Jak vybavit byt k pronájmu? Měla by být funkční a ne příliš drahá. Na všem byste však neměli příliš šetřit! Krásně zařízený byt si můžete pronajmout za vyšší cenu. Navíc získáte spokojenost nájemníků – dlouho nebudete muset zasahovat a vyměňovat nebo opravovat zařízení! Zaručujeme vám, že to rychle oceníte.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články