• Průvodce

aktualizováno

Zařizujeme garsonku. Jakých chyb se vyvarovat?

Uspořádání garsonky může být specifickou výzvou. Protože v malém prostoru musíme umístit několik klíčových obytných zón při zachování estetické hodnoty hlavní místnosti. Aby byl malý byt funkční, pohodlný a zároveň esteticky uspořádaný, je nutné vyvarovat se několika chyb při aranžování. Zjistěte, na co si dát při zařizování studia pozor.


Garsonka – malá plocha, skvělé možnosti

Garsonka je typ bytu, který se skládá z pokojů jako: jeden pokoj s kuchyní nebo kuchyňským koutem a koupelnou. Charakteristickým rysem je také malá velikost bytu, což znamená, že zařízení musí být vybráno a uspořádáno přesně a efektivně. Jelikož se v malém bytě počítá každý fragment volného prostoru a jeho potenciál měl by být tento prostor využitý v maximální míře. V garsonce musíte do omezeného prostoru umístit několik obytných zón:

  • kuchyň

  • obývací pokoj (TV nábytek a čalouněný nábytek)

  • kancelář (v případě, že lidé pracují nebo studují z domu)

  • jídelnu (místo, kde budete jíst)

  • ložnici

Aby všechny tyto bytové části vzájemně harmonicky ladily z hlediska estetiky a funkčnosti, musíte si pamatovat několik základních pravidel pro uspořádání malých místností a vyhnout se tak častým chybám v uspořádání.

meblościanka do kawalerki 

Stylistická nekonzistence

Jedná se o první a do očí bijící chybu, pokud jde o vzhled. Tato chyba se často objevuje při uspořádání malých bytů, zejména garsonek, které kombinují několik zón v jedné místnosti. Je obtížné esteticky kombinovat několik zón v jedné místnosti, ale při zachování estetické konzistence to bude o něco jednodušší. Jedna místnost musí obsahovat sestavy nábytku – obývací stěnu, čalouněný nábytek a kuchyňský nábytek. Vzhledem k různým funkcím těchto kusů nábytku se často liší i designem. Podívejme se tedy na sady, které budou ideální pro malý byt a budou si vizuálně podobné. Prvním krokem by mělo být zvolení stylu designu interiéru, který bude použit v celém bytě. Díky tomu bude možné vybrat veškerý nábytek a doplňky v jednom stylu, díky čemuž bude místnost vizuálně harmonická.

kanapa do kawalerki 

Chaos a přebytek

V malých interiérech je nejlepší použít metodu minimalismu. Zde by to mělo odkazovat jak na množství nábytku a dekorů, tak na stupeň jejich dekorativnosti. Pokud jde o vybavení garsonek – méně je více. Protože běžnou chybou, která se v takových uspořádáních objevuje, je přebytek, který způsobuje vizuální nepořádek a chaos. Potom, i když jsou jednotlivé prvky zařízení poutavé, celé uspořádání jako celek působí chaotickým dojmem. Při uspořádání garsonky je proto minimalismus žádoucí jak z hlediska množství nábytku a dekorací, tak z hlediska jejich vzhledu. Čalouněný nábytek a další by měl mít jednoduché minimalistické formy, díky nimž opticky nezaplní uspořádání ateliéru.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články