• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Průvodce

aktualizováno

3…2…1… Trend používání přírodních vzorů v bytových dekoracích je TOP!

Již několik sezón dominují trendům v interiérovém designu styly, materiály a designová řešení inspirovaná přírodou. Příklon k přírodním interiérům nabírá na síle a zdá se, že si tento trend budeme užívat ještě pěkných pár let. Pobyt v těchto prostorách má totiž pozitivní vliv na naši pohodu, umožňuje nám relaxovat a cítit se pohodlně. Jaké vzory, styly a barvy přírodního bydlení budou v nadcházejících sezónách vůdčí? Pojďme to zjistit s pomocí našeho poradce pro interiérový design.

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč se interiérové trendy zaměřují na přírodní řešení?
  • Proč pozvat přírodu do obývacího pokoje?
  • Jaké přírodní vzory budou v nadcházejících sezónách nejmódnější?

Móda přírodních interiérů

Přírodou inspirované byty jsou prostory zařízené na základě jednoduchosti a úspornosti dekorací. Jsou založeny na použití řešení, jako jsou: přírodní vzory v plošném designu, materiály a suroviny, zemité barvy, estetický minimalismus. Díky přírodním materiálům (dřevo, kámen, bavlna, len) a útulným barevným kompozicím inspirovaným světem flóry a fauny však nejsou strohé a nudné. Díky nim se interiéry stávají přívětivými a atmosférickými, což z nich činí vynikající zdroj odpočinku od shonu moderního života. Jsou vytvořeny kombinací materiálů získaných přímo z přírody a harmonickou kompozicí klidných zemitých barev, které podtrhují charakter uspořádání.

Dnešní životní styl plný neustálého spěchu, snahy o úspěch a mnoha každodenních povinností nás nutí vytvořit z našich domovů zónu odpočinku, maximálního pohodlí a oázu klidu. Doma chceme relaxovat a zklidnit své smysly. Jak všichni víme, nic nemá tak pozitivní vliv na lidské tělo a mysl jako příroda. Z toho vznikla móda přírodních vzorů v bytových dekoracích, inspirace světem přírody a obklopování se útulnými, klidnými barvami, které nás mají uklidnit a zklidnit naše unavené smysly.

Přírodní vzory v bytovém designu a barevných schématech

Interiéry inspirované přírodou jsou klidnými enklávami, kde si můžete odpočinout a cítit se útulně. Při vytváření takových aranžmá musíme dbát na použití vhodných vzorů i barevných kompozic. Je známo, že barvy, které denně používáme, ovlivňují naši náladu a rozpoložení. Aby byt působil přirozeně a měl pozitivní vliv na náš pocit pohodlí a pohody, je vhodné použít barvy inspirované přírodou, tedy tzv. barvy země. Bílá, béžová, hnědá, zelená a žlutá barva převzaté přímo ze světa rostlin a živočichů působí uklidňujícím dojmem a zlepšuje naši náladu. Díky nim je aranžmá příjemné, intimní a působí uklidňujícím dojmem. Paleta odstínů v přírodním stylu čerpá inspiraci z bohatství přírodního světa. Jedná se o jemné, lehké tóny, které dodávají pocit jistoty a nenucené elegance.

Nejmódnější přírodní barvy země:

  • kámen šedý křemen
  • křišťál
  • odstíny bílé a špinavá béžová
  • medové a pískové tóny
  • zemité hnědé tóny
  • odstíny grafitu
  • zeleň
  • červené barvy
  • žluté
  • modré barvy spojené s barvami oblohy

Aranžmá založená na těchto barvách jsou mimořádně univerzální, protože jednotlivé tóny se vzájemně doplňují a mají nadčasový podtext. Světlé odstíny navíc opticky zvětšují místnost, zatímco tmavé odstíny s hlubokou sytostí dodávají místnosti noblesu a nenucenou eleganci.

Přírodní vzory v designu

V přírodním, boho, eko a scandi stylu je důležité používat nejen zemité barvy, ale také přírodní materiály a vzory. V tomto ohledu jsou důležité zejména přírodní vzory na bázi dřeva, kamene, lnu a bavlny. Podtrhněte je dřevěným nábytkem a podlahou, přepychovými pohovkami a dekoracemi v teplých tónech, které jim dodají zvláštní nádech. Tímto způsobem můžete dosáhnout útulného a harmonického uspořádání interiéru, ve kterém se každodenní pobyt stane čistým potěšením.

Přírodní vzory v bytovém designu se však objevují i v interiérech v podobě dekorací, dekorativních povrchových úprav stěn i motivů na textiliích. Hlavní roli zde hrají textury inspirované přirozeným povrchem dřeva, jako jsou zrna a kůra, motivy písku a půdy a také vzory kamene. Ty se vyskytují jak na interiérových textiliích, tak jako dekorace na stěnách nebo povrchy a textury nábytku. Botanické vzory jsou navíc ideální pro přírodní, ekologický a boho styl bydlení. Například listy monstery, vzory exotických rostlin, sušené trávy, květy a kapradiny.

Při zařizování bytu podle interiérových stylů, které se mají inspirovat světem přírody, bychom měli vybírat jednotlivé prvky vybavení a dbát na soudržnost, harmonický účinek a klidnou, vyváženou dekorativnost. Minimalistický přístup k dekoraci a přírodní vzory jsou zde vítány.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články