• Průvodce
  • Uncategorized

aktualizováno

5 nejmódnějších potahových látek v roce 2022!

Chcete osvěžit interiér svého domova a přizpůsobit ho současným trendům? Začněte výběrem nové pohovky! Vyberte si pohodlný kus nábytku čalouněný módní látkou. Ať už dáváte přednost tlumenému a klasickému, nebo modernějšímu stylu interiéru, v návrzích na rok 2022 si přijdete na své!
Co se dozvíte v tomto článku:
  • Jaké potahové látky budou v módě v roce 2022?
  • Které látky vybrat a proč?

Velur a jeho nástupci v obývacím pokoji

V roce 2021 byly velmi módní pohovky, gauče a křesla čalouněné velurem. Pokud se vám tento trend líbil, jistě vás potěší, že měkké a lesklé potahové látky budou v módě i v roce 2022! Můžete si tedy vybrat nábytek s tímto typem povrchové úpravy v tlumené nebo výraznější barvě. Obě verze dodají vašemu obývacímu pokoji trochu útulnosti, měkkosti a půvabu vypůjčeného ze stylu glamour. Kromě veluru věnujte pozornost i takovým potahovým látkám, jako je samet nebo aksamit. Navzdory zdání a rozšířenému názoru se nejedná o stejnou látku!

  • Velur, tkanina s nejkratším vlasem, se nejsnáze udržuje v čistotě;
  • Samet se vyznačuje o něco delším vlasem;
  • Samet je tkanina vytvořená pomocí 3 různých typů nití – vlasové nitě jsou vloženy mezi osnovní a útkové nitě. Díky tomu je vlas této tkaniny nejdelší a nejměkčí ze všech uvedených typů.
 
ideaDOBRÉ VĚDĚT!

Pokud chcete do svého klasického obývacího pokoje umístit pohovku z některé ze sametových látek, rozhodněte se pro model v tlumené barvě, bez prošívání. Přílišná zdobnost může narušit harmonii interiéru. Pro glamour obývací pokoje nebo moderní, lehce eklektický styl můžete zvolit výrazný kus nábytku v dekorativním provedení.

Měkké čalounění stále IN

Líbí se vám hebkost veluru, ale nejste přesvědčeni o jeho lesku? Pak zvolte jinou, stejně módní potahovou látku – bouclé. Vybírejte od látek s drobnou vazbou až po látky s hustým a hrubým vlasem připomínajícím ovčí rouno. Všechny jsou stejně módní!

Nábytek z tkaniny bouclé vypadá nejlépe v přírodních barvách. Pořiďte si proto pohovky a křesla v odstínech béžové, hnědé, šedé nebo lakované bílé.
 

Přírodní způsob!

Již několik let jsou velmi populární designové styly, které zdůrazňují ekologický životní styl majitelů domů, jejich obdiv k přírodě a péči o ni. V takových interiérech převládají přírodní barvy a materiály, jako je dřevo, juta, ratan nebo bambus – obvykle ve skandinávském nebo boho stylu. A v roce 2022? Další styl v souladu s ekologickými trendy bude velmi populární: japandi! Jedná se o kombinaci skandinávského minimalismu s estetikou Dálného východu. Tyto dva, zdánlivě velmi vzdálené směry v interiérovém designu, zavedené do jedné místnosti, vám umožní dosáhnout útulného a funkčního efektu.

Z jakého materiálu by měla být vyrobena pohovka, která podtrhne ekologický styl vašeho obývacího pokoje a zároveň bude odpovídat trendům pro rok 2022? Vyberte si nábytek z přírodně vypadající melanžové potahové látky (známé také jako kostkovaná). V závislosti na svém rozpočtu a vkusu si můžete vybrat z bavlněných nebo polyesterových tkanin.
 

Vždy stylová klasika

Mezi trendy pro rok 2022 jsme nemohli vynechat něco pro milovníky klasiky! Tradičně vyráběný nábytek s jednoduchou formou nyní dostane malé osvěžení. Získají nádech měkkosti, jemnosti a subtilnosti. To vše díky tomu, že ty nejmódnější budou čalouněné žinylkou nebo látkou s příměsí žinylky! Pokud máte rádi nadčasová řešení, určitě se vám tento trend bude líbit! Žinylka je velmi odolná tkanina, která se netrhá. Zároveň je měkká a příjemná na dotek. Nyní zakoupená pohovka nebo gauč čalouněná tímto materiálem vám bude jistě sloužit mnoho let. Nábytek v neutrálních barvách bude vypadat skvěle v klasických interiérech – je to nejjednodušší a nejbezpečnější volba. Ale ne jediná! Můžete se rozhodnout pro nábytek čalouněný žinylkou v olivové, medové nebo podobné pruské modři. To vnese do klasického interiéru závan čerstvého vzduchu!

ideaDOBRÉ VĚDĚT!

Čalounické látky, jako je žinylka, se velmi snadno udržují v čistotě. Stačí čas od času rohovou sedací soupravu nebo křeslo vysát a větší nečistoty odstranit vlhkým hadříkem, než zaschnou!
 

Odolné potahové látky v barvě 2022

Rádi experimentujete? Pak si zamilujete další typ módních potahových látek pro rok 2022! Jedná se o robustní tkaniny (plédy, plyše, syntetické tkaniny) v barvě roku podle Pantone – a jejích odvozeninách. V roce 2022 bude barvou roku Very Peri, odstín modré s nádechem do fialova! Velmi módní budou pohovky a křesla v barvě levandule nebo ametystu. Jsou ideální pro moderní, barevně syté interiéry. Nebo zkuste trochu jiný stylistický trik: udělejte z pohovky ústřední bod obývacího pokoje! Vytvořte pro něj neutrální pozadí – barvy stěn a podlahy by měly být v tlumených, spíše chladných odstínech. Obývací pokoj tak získá moderní, harmonický a přitom nepřehnaný ráz. Toto řešení bude fungovat jak ve velkém interiéru, tak v malém pokoji pro hosty, který zařídíte v bytě v paneláku.

V roce 2022 budou nejmódnější 2 trendy. Na jedné straně se jedná o moderní, energické interiéry, v nichž dominují barvy (nejlépe odstíny fialové a modré). Na druhé straně – klidné, útulné obývací pokoje plné harmonie a přírodních doplňků. V tomto rozdělení si mezi trendy určitě najdete něco pro sebe! Pro klasické interiéry zvolte pohovku čalouněnou tkanou látkou a pro odvážnější aranžmá – umístěte kus nábytku s povrchovou úpravou z veluru!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články