• Průvodce

aktualizováno

Barva khaki v interiéru? Podívejte se, jak ji používat!

Barva khaki je v současnosti jedním z nejoblíbenějších odstínů zelené, které převládají v trendech interiérů. Zemité barvy, zejména tlumená zelená, potěší nejen designéry a dekoratéry, ale i lidi, kteří hledají neokoukaná a módní barevná řešení pro své domácí úpravy. Tato poněkud specifická barva je natolik neutrální, že se hodí k mnoha dalším barvám. S pomocí odborníka vám poradíme, s čím khaki v interiéru kombinovat a jak ji chytře využít v atraktivním aranžmá.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak použít khaki barvu v interiéru?
  • S jakými dalšími odstíny lze khaki v interiéru kombinovat?
  • Jak zařídit khaki interiér?

Jak definovat barvu khaki v interiéru?

Odstíny zelené budou v nadcházejících sezónách mimořádně módní, což je důsledek silného trendu přírodních designových řešení v interiérech. Díky oblibě stylů jako natural, eco, boho, scandi nebo natural modern jsme si oblíbili zejména zemité barvy včetně různých odstínů zelené. Nejoblíbenější zelené jsou ty, které jsou mírně tlumené, ztmavené s přirozeným efektem, a proto nejsou příliš nápadné. Takové neutrální barvy, jako je olivově zelená, prolamovaná tyrkysová nebo khaki, v interiéru dokonale ladí nejen s jakýmkoli stylem, ale také se způsobem zdobení. Mají univerzální charakter, díky němuž je lze snadno kombinovat s různými vzory a barvami.

Samotný název „khaki“ je na první pohled obvykle spojován s ovocem, a proto jej nelze spojovat se zelenou barvou, protože toto ovoce je oranžové. Pokud však hovoříme o barvě khaki v interiéru, měli bychom ji definovat jako jeden z odstínů zelené. Tento název pochází původně z Indie a doslova znamená prašný, takže dokonale odráží tento odstín zelené, který se vyznačuje jakousi tmavou září. Barva khaki v interiérech je proto mírně špinavá, zaprášená a zamlžená, s výraznými hnědými tóny. Jeho konečný odstín často závisí na typu a úhlu světla.

Kromě toho je khaki také vojenskou barvou. Je to jedna z barev země, a proto se dokonale hodí k současným interiérovým stylům, které kladou důraz na používání přírodních materiálů, ekologická řešení a inspiraci přírodou.

S čím kombinovat khaki v interiéru?

Barva khaki vypadá v interiéru mimořádně efektně. Protože je tak univerzální a snadno kombinovatelná s jinými barvami a vzory, lze ji použít jako hlavní barvu i jako dekoraci. Pokud vás zajímá, jak použít khaki barvu v interiéru a s jakými barvami ji kombinovat, máme pro vás malého průvodce.

Jaké barvy se hodí ke khaki? Mimo jiné vypadá skvěle s béžovou a hnědou barvou, protože jsou to příbuzné barvy. Pokud však nechcete volit tónovaný vzhled, můžete ji kombinovat také s tmavě modrou, bordó a pudrově růžovou. Ačkoli se khaki může zdát ponurá, nepřeplňuje místnost. Můžete ji také oživit výraznějšími barvami, jako je žlutá, modrá nebo červená.

  • Khaki a námořnická modř – taková kombinace vnese do každého interiéru nádech luxusu a sofistikované třídy. Námořnická modř mírně oživuje barvu khaki, která naopak tmavne. Takové složení se bude výjimečně dobře doplňovat.
  • Khaki a bordó – ušlechtilá kombinace. Klidná barva khaki v kombinaci s energickou bordó je duo, které se obzvláště dobře uplatní v klasických, nových moderních i retro úpravách.
  • Khaki barva s pudrově růžovou – tato kombinace je ideální pro lidi, kteří si cení elegance. Oba odstíny jsou kouřové a klidné, což vytváří klidnou, harmonickou kombinaci.

Jak používat khaki ve vaší domácnosti?

Barvy použité v interiéru mají velký potenciál utvářet jeho konečný charakter, atmosféru a dokonce i styl. Volba dominantní barvy v aranžmá je proto rozhodující pro dosažení zamýšleného stylistického efektu. Je však třeba mít na paměti, že v tomto ohledu není důležitá pouze barva stěn, ale také nábytku, textilií a dekorací. Jak můžete použít khaki barvu v interiéru?

  • Nábytek v barvě khaki – čalouněný nábytek, jako jsou pohovky a gauče, křesla a židle, které jsou udržovány ve výraznější barvě, jsou v současné době velmi módní a hodí se do interiérů v různých stylech. Nábytek v barvě khaki je proto skvělou volbou do každé místnosti. Je také dobré vybrat si nábytek s čely v této barvě, například kuchyňský nábytek nebo komodu.
  • Khaki textilie – khaki textilie jsou praktickým dekorativním doplňkem, který může ovlivnit vnímání konkrétního uspořádání. Záclony, potahy na polštáře, koberce nebo rohože na pohovku v této barvě jsou skvělým způsobem, jak vytvořit atraktivní a útulný interiér.
  • Khaki dekorace – khaki můžete do svého domova vnést také pomocí dekorativních doplňků, které doplní váš interiér. Které khaki dekorace jsou nejlepší? Patří mezi ně květináče, hodiny, deky a přehozy, koberečky, prostírání, nádobí, figurky a keramika.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 2 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články