• Průvodce
  • Uncategorized

aktualizováno

Jak čistit velurové čalounění?

Nábytek potažený velurovým čalouněním je stále oblíbenější, zejména při zařizování obývacího pokoje. Není divu, protože se hodí k různým stylům interiérů a činí jednotlivá zařízení elegantnějšími, prestižnějšími a útulnějšími. Vzhledem ke specifické struktuře tkaniny si však mnoho lidí klade otázku, jak by se mělo velurové čalounění čistit. Obavy, že péče o velur a jeho čištění budou příliš náročné a zdlouhavé, jsou naštěstí zbytečné. Existují jednoduché způsoby, jak rychle a účinně pečovat o velurový nábytek.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou vlastnosti veluru?
  • Jak mám postupovat při čištění velurového čalounění?
  • Jak vyčistit velurové čalounění domácími metodami?

Co je velur a jaké jsou jeho vlastnosti?

Velur se vyznačuje zvláštní měkkostí a jemností, díky nimž je mimořádně příjemný na dotek. Navíc se vyznačuje ušlechtilým vzhledem, takže dokonale doplňuje kompozici jednotlivých interiérových úprav a dodává jim elegantní výraz. Nábytek čalouněný velurem vypadá stylově a působivě a odpočinek na něm je čistým potěšením, protože čalounění je velmi příjemné na dotek. Velur byl vždy považován za luxusní materiál. V současné době je jím čalouněný nábytek velmi módní a dostupný prakticky pro každého. Jak vypadá velur? Jedná se o jemně lesklou tkaninu s delším vlasem uspořádaným v jednom směru (podobně jako plyš).

Velurový nábytek se hodí nejen do interiérů zařízených s velkolepostí a v souladu s klasickými styly, ale také do mnoha moderních úprav. Například lofty, kde často vidíme krásné velurové čalouněné rohové sedací soupravy, křesla a židle. Velurové materiály se naopak velmi dobře kombinují s kovem, takže je snadné vytvořit působivé interiérové aranžmá.

Čištění velurového čalounění – kde začít?

Čištění velurového čalounění by stejně jako u mnoha jiných potahových látek mělo začít vysátím celého povrchu nábytku. Praní a vytírání před vysáváním je špatný nápad, protože se tak prach a nečistoty rozptýlí a dostanou se hluboko do tkaniny. To může způsobit více škody než užitku. Pokud tedy na nábytku není příliš zjevná špína nebo více vrstev skvrn, můžete přejít rovnou k vysávání. Použijte měkký kartáč připojený k trubici vysavače a táhněte jej ve směru přirozeně se tvořících chloupků.

Pokud jsou naopak na tkanině již viditelné nebo mokré skvrny, měli byste je nejprve odstranit. Můžete tak učinit pomocí měkkého hadříku z mikrovlákna. To vám pomůže seškrábat nečistoty a získat hladký povrch připravený k vysávání.

Čištění mokrých skvrn z velurového čalounění

Jak se má čistit velurové čalounění, pokud bylo polité např. kávou nebo jiným nápojem? Nejprve odstraňte z nábytku přebytečnou vlhkost pomocí papírových ručníků nebo savého hadříku/hubice. Přiložte je na mokré místo a přitlačte. Tento postup opakujte, dokud papírové utěrky nezůstanou po aplikaci na čalounění suché. Pak použijte speciální přípravky nebo domácí metody čištění velurového čalounění, abyste se skvrny účinně zbavili.

Čištění velurového čalounění speciálními prostředky

Čištění velurového čalounění nábytku vyžaduje speciální přístup, protože tato tkanina je poměrně choulostivá a snadno se zničí její atraktivní vzhled. Používejte jemné čisticí prostředky, které vlasy nezbarvují a neslepují je. Nezapomeňte, že by se mělo jednat o speciální prostředky určené k péči o čalounění, nikoli o náhodné čističe. Vždy vyzkoušejte daný výrobek na nenápadné části tkaniny, např. na opěradle pohovky ze zadní části. Naneste trochu na místo, které nnení vidět, a zjistěte, jak látka reaguje. Pokud po uschnutí nedojde k poškození nebo změně barvy tkaniny, je pravděpodobně bezpečná. Nanášejte tenké vrstvy, které pomohou látku vyčistit, ale příliš se nevsáknou a neztuhnou.

Čištění velurového čalounění – na co ještě stojí za to pamatovat?

  • Skvrny odstraňujte průběžně, aby nedošlo k jejich zaschnutí a proniknutí do tkaniny.
  • Než začnete s čištěním velurového čalounění, odsajete ze znečištěného místa co nejvíce tekutiny pomocí papírových utěrek. Poté povrch důkladně vysajte ve směru vlasů.
  • Nezapomeňte nejprve vyzkoušet účinek čisticího prostředku na velurové čalounění na nenápadném místě
  • Vždy vybírejte pouze jemné prací prostředky.
  • Nikdy materiál nevysávejte ani nečistěte proti vlasům.

Jak vyčistit velurové čalounění doma

  • Čpavek a voda – do litru vody přidejte dvě polévkové lžíce čpavku. Na tkaninu jej můžete nanést měkkým hadříkem. Poté vyčištěné místo otřete nejprve vlhkým a poté suchým hadříkem.
  • Gumový kartáč – čištění velurového čalounění usnadní gumový kartáč s jemnými hroty. Nejlépe se provádí za sucha.
  • Jedlá soda – do litru vody přidejte šťávu z poloviny citronu a lžičku jedlé sody.
  • Bramborový škrob – skvrnu posypte škrobem (pokud je čerstvá) a nechte několik minut působit. Poté povrch nábytku vysajte.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články