• Průvodce

aktualizováno

Jak se správně připravit na vlastní montáž nábytku?

Samostatná montáž nábytku je řešení, které oceňuje mnoho lidí! Šetří peníze a přináší velké uspokojení. Pokud z toho máte trochu obavy, protože jste si nikdy sami nesestavovali nábytek do obývacího pokoje, jsme tu pro vás, abychom vám pomohli! Zjistěte, co potřebujete vědět, abyste si mohli sami rychle a efektivně sestavit jakýkoli nábytek!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké nářadí budete k práci potřebovat?
  • Jak připravíte místnost, ve které budete nábytek montovat?
  • Jaká pravidla musíte dodržovat, abyste nábytek sestavili sami rychle a efektivně?
  • Jak a kdy se mají montovat úchyty, zásuvky a další nábytkové doplňky?

Základní nářadí pro montáž nábytku

Když vám domů dorazí balíky se zakoupeným nábytkem, měli byste si nejprve najít a pečlivě přečíst návod k montáži! Zde najdete informace o tom, jaké nástroje budete potřebovat a jak jednotlivé části spojit. Zkontrolujte, zda je vše jasné a srozumitelné.

Dále si připravte základní nářadí. Nejdůležitější z nich je šroubovák nebo vrtačka/šroubovák. Ten se vám bude hodit zejména tehdy, pokud plánujete sestavit celou sadu nábytku. Práce s ním bude mnohem rychlejší a snazší!

Užitečné může být také kladivo. Nejvíce se hodí při zavěšování připravených skříněk nebo montáži skříní a regálů (jejich zadní části se obvykle připevňují ke zbytku nábytku malými hřebíčky).

Máte ve své sestavě nábytku nástěnné skříňky? Při jejich montáži si nezapomeňte vzít s sebou vodováhu!

DŮLEŽITÉ: Pokud se v pokynech vyskytnou nejasnosti, pokuste se je vyřešit ještě před zahájením práce. Pravděpodobně se tak vyhnete nutnosti odstraňovat již přimontované šrouby a zbytečně ztrácet čas. Velmi často můžete například porovnat návod v příručce s instruktážním videem, které výrobce nábytku, který se chystáte sestavit, zveřejnil na internetu.

Připravte místnost!

Druhým důležitým bodem před správnou vlastní montáží nábytku by měla být příprava místnosti. Možná jste uprostřed rozsáhlé rekonstrukce a teprve se chystáte vymalovat stěny nebo položit laminátovou podlahu? V takovém případě počkejte s vyndáváním nábytkových dílů z obalu a jejich montáží, dokud nebudou dokončeny ostatní práce. Nebudete mít problém s uskladněním nebo ochranou nového nábytku před poškozením a menší části se neztratí při úklidu.

Příprava místnosti zahrnuje také úkoly, jako je rozvržení celého uspořádání. Určete, kde přesně by měl každý kus nábytku stát. Pokud se chystáte připevnit nástěnné skříňky ke stěnám nebo k nim připevnit police, zkontrolujte, zda to rozhodně můžete udělat. Nezapomeňte, že příčky v některých budovách jsou tak lehké a tenké, že nemusí unést váhu řady polic naplněných knihami. Ve stěnách, pod omítkou, vedou také kabely – pořiďte si proto i ten nejjednodušší detektor kabelů a zkontrolujte jejich rozvody. Udělejte to, i když máte s sebou podrobné plány budovy!

Nakonec připravte místo, kde budete nábytek montovat. Pokud nechcete, aby okraje nábytku poškrábaly nově položené desky, položte na podlahu kartonové krabice nebo deky a ručníky. Pracujte pouze na takto připraveném povrchu.

Nejdůležitější pravidla, tj. v jakém pořadí instalovat jednotlivé prvky

Když je vše připraveno, neměli byste mít problém nábytek sami sestavit. Zvláště pokud si zapamatujete několik základních pravidel:

  • Pokud se chystáte montovat nástěnné a stojanové skříně, začněte těmi, které je třeba zavěsit. Budete mít snazší přístup ke stěně a práce bude pohodlnější.
  • Zajistěte si pomocníka. Při montáži větších kusů nábytku, jako je šatní skříň, rohová sedací souprava nebo vysoký regál, je dobré mít podporu další osoby. To je užitečné zejména v případě, kdy je třeba nasadit dveře skříně na panty, přemístit kus nábytku nebo namontovat dlouhý, tvarově nevyhovující kus.
  • Roztřiďte díly. Tento postup se doporučuje zejména v případě, že sestavujete větší, složitější kus nábytku nebo celou velkou soupravu. Pak je dobré hned na začátku oddělit části „kostry“ nábytku, zásuvky a police. To v konečném důsledku urychlí vaši práci!

DOBRÉ VĚDĚT! Montáž nábytku vždy začněte od největších dílů a základny nábytku. Zásuvky a police nechte na konec.

Je čas na poslední úpravy a doplňky!

Když máte většinu práce hotovou, je čas sestavit detaily. Tento úkol, ačkoli se zdá být nejjednodušší, vyžaduje někdy trochu přesnosti. V této fázi nainstalujete dokončovací prvky, jako jsou úchytky, police nebo zásuvky. Dbejte na rovnoměrnou instalaci, zejména u položek, které jsou viditelné zvenčí. Zkontrolujte také, zda žádná z rukojetí není otočena jiným směrem než ostatní – ušetříte si tak pozdější předělávání.

Co tedy? Zbývá už jen sestavený nábytek umístit na konečné místo a rozmístit na něm věci!

Samostatná montáž nábytku je již několik let stále populárnější. V dnešní době si můžete téměř veškerý nábytek, který si můžete objednat v online obchodě, sestavit sami. Pokud se dobře připravíte a budete mít k dispozici všechny potřebné nástroje, nebude montáž nábytku trvat příliš dlouho. Obvykle stačí 1-2 dny na to, abyste se mohli těšit z celé nové sady nábytku. Jednotlivé díly můžete sestavit ještě rychleji – práci můžete úspěšně věnovat pouhé jedno odpoledne.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

4.5 z 2 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články