• Jídelna
  • Provensálský
  • Průvodce

aktualizováno

Jídelna v provensálském stylu

Plánujete výzdobu Vaší domácí jídelny, ale nemáte na to absolutně žádný nápad? Chcete, aby její výzdoba byla elegantní a zároveň jemná a romantická? Jídelna v provensálském stylu je pro Vás návrhem snů! Jak takový interiér zařídit?

V tomto článku se dozvíte:

  • Čím se vyznačuje provensálský styl?
  • Jaké barvy budou nejlépe ladit s idylickou atmosférou takového interiéru?
  • Jaký nábytek a doplňky vybrat do jídelny v provensálském stylu?

Jaká je podstata provensálského stylu?

Název tohoto stylu interiérového designu pochází z historické oblasti v jihovýchodní části Francie. Samozřejmě se jedná o Provence. Představte si levandulová pole a nad nimi tyčící se kopce s olivovníky. Takové malebné místo dokáže přinést nejen radost očím, ale i oddech na duši.

Provensálský styl je originální kombinací rustikální atmosféry s dvorskou elegancí. Pokoje zařízené v něm mají jedinečné kouzlo. Na jedné straně jsou idylické a útulné a na druhé elegantní.

Komplet do jídelny Evora II

Království bílé v provensálském dekoru

V interiérech zachovaných v této estetice dominuje bílá barva, která působí dojmem prostoru a světla. Není to jediná barva, která se může v dekoru objevit, ale rozhodně by měla v něm převládat.

Snáze pochopíte, jak sestavit barevnou paletu pro provensálský interiér, když zmíníme, že nábytek v tomto stylu je především bílý. Jeho krása nebude proti bílé zdi vidět. Proto se vyplatí přidat do provensálského uspořádání další barvy.

Může to být krémová, světle šedá, béžová, stejně jako jemná, mírně špinavá olivová, růžová, modrá a dokonce i fialová. Ostatně Provence je země známá svými levandulovými poli.

Důležité! Doplňkové barvy v provensálském stylu jsou navrženy tak, aby vytvořily kontrast a zvýrazňovaly prvky v bílé barvě. K tomu stačí jeden nebo dva vybrané odstíny. Když jich bude více, dekor ztratí na svěžesti.

Myslíte si, že interiér uspořádaný tak jemnými barvami bude postrádat výraz? Vždy můžete uvést několik detailů v tmavě hnědé nebo šedé barvě. Takto se Vám podaří překonat monotónnost v uspořádání.

Jaké materiály si tato estetika cení?

Provensálský styl se zaměřuje na přírodní materiály. Především je to dřevo, proutí a cihla. Tyto suroviny bývají bělené, díky čemuž mají uspořádaní z nich vytvořené spoustu lehkosti a zároveň hřejivosti.

Komplet Provence II

Tato estetika miluje oduševnělé věci, které můžete najít na bleším trhu. Taková „antika“ po renovaci bude skvělou ozdobou interiéru, a nepochybně vnese do něho jedinečnou atmosféru. Vybrat si můžete i retro nábytek a doplňky, které jsou zcela nové, ale tváří se jako staré.

Jídelní nábytek v provensálském stylu

Prostornou jídelnou se může pochlubit jen málokdo . Při výběru její vybavení se většina lidí musí omezit nábytek na nutné minimum. Samozřejmě kusem nábytku, bez kterého se tento bytový interiér neobejde je stůl dohromady se židlemi. Pro uložení nádobí a ubrusů bude se skvěle hodit komoda nebo prosklená vitrína.

Komoda bude lepší volbou, v případě když máte velké množství věcí, které by v jídelně měly být uskladněné, ale ne vystavované. Její stolní desku můžete ozdobit různými dekoracemi.

Vitríny i přes své značné rozměry mají větší optickou lehkost než komody. Používají se k zobrazení pěkných maličkostí. Za prosklená dvířka můžete umístit elegantní porcelánový servis, staré hodiny nebo fotografie v ozdobných rámech.

Komplet nábytku do obývacího pokoje Provence Green

Důležité! Při zařizování takového interiéru se můžete sami rozhodnout, zda bude v něm dominovat palácový šik, nebo třeba rustikální idylka. Nábytek do jídelny v provensálském stylu, který si vyberete, může mít velmi sofistikovanou podobu – podobnou těm ve francouzském stylu. Charakteristická jsou pro ně čela zdobená složitým frézováním, tvarované sokly spojené kulatými, válcovanými nohami. Výhodným řešením jsou vyšší, prohnuté nohy, které zeštíhlují masivní korpus nábytku.

Váš interiér bude vypadat trochu přirozeněji, když ho vybavíte dřevěným nábytkem s přírodní kresbou letokruhů, prosvítajících bílou barvou. Vsadit můžete i na efekt utření, díky kterému budou vypadat, jako by je ohlodal zub času.

Patříte k těm, kteří mají rádi moderní jednoduchost? Žádný problém! Nábytek s rámovými čely bude v takovém dekoru vypadat skvěle. Absence vznešených dekorací činí jejich tvar kompaktnějším, a tím snadněji integrovatelným do prostoru jídelny.

Deska stolu může být podlouhlá nebo kulatá. V této věci máte velkou volnost. Jeho nohy mohou být vyřezávané nebo rovné. Nezapomeňte udržet rovnováhu. S bohatě tvarovaným skříňovým nábytkem je zasazen jednoduchý stůl a židle a naopak.

Skvělým patentem pro zateplení bílé jídelny v provensálském stylu je nábytek s dřevěnými vložkami s přírodní barvou. Takový akcent účinně bojuje s pocitem chladnosti, který se někdy vkrádá do interiérů zařízených v bílé barvě.

Nezapomeňte desku stolu řádně osvětlit. Nad ním bude dobře vypadat bílý lakovaný lustr. Místo toho Vás může zlákat skromná lampa s bílým, kovovým krytem, stejně jako svítidlo se stínidlem z dřevěných lišt nebo upletené z mořské trávy.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články