• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Průvodce
  • Styly

aktualizováno

Klíčové vlastnosti minimalistického stylu – to musíte vědět!

Co vás jako první napadne, když si představíte minimalistický obývací pokoj? Vidíte ve svých představách harmonický prostor, kde žádný detail není ponechán náhodě a každý elegantní doplněk má svou specifickou, užitnou funkci? Pokud ano, možná vás zajímá, jak si takový prostor doma vytvořit. Je to jednodušší, než si myslíte! Nevěříte tomu? Pak se určitě seznamte s nejdůležitějšími rysy interiérového minimalismu.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaká je nejdůležitější zásada minimalismu
  • Jaké barvy zvolit do interiéru
  • Jak implementovat princip funkčnosti
  • Jak vybrat nábytek a doplňky
  • Jaké osvětlení se hodí do minimalistického obývacího pokoje

První pravidlo dobrého stylu

Jistě znáte hlavní pravidlo minimalismu: méně je více. Také víte, že základními znaky vkusného interiéru jsou řád, jednoduchost a harmonie. Jak jich dosáhnout? Než do svého obývacího pokoje zavedete minimalistická řešení, nejprve si celou věc dobře promyslete. Nespěchejte – musíte vědět, které položky budete určitě potřebovat a kterých se budete muset s lítostí vzdát.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/48968/zestaw-mebli-z-lawa-helio-czarny---szare-szklo-48113.webp

Důležitá je také velikost vašeho domu a váš životní styl. Rozmyslete si, zda je pro vás důležitější velký stůl v obývacím pokoji, kde můžete jíst s přáteli, nebo pohodlné křeslo, kde můžete ve volném čase sedět s knihou.

Jakmile zjistíte, co je pro vás důležité, můžete začít zařizovat obývací pokoj v minimalistickém stylu. Nejprve z interiéru odstraňte nepotřebné věci: figurky, svíčky nebo drobnosti, které stejně nepoužíváte.

DOBRÉ VĚDĚT! Navzdory zdání se minimalistické interiéry od sebe velmi liší. Největší vliv na jejich charakter a konečný vzhled má osobnost majitele a jeho životní styl.

Minimalistický styl a barvy

Jaké barvy by se měly hodit do místností zařízených v minimalistickém stylu? Samozřejmě nadčasové, tlumené, opticky zvětšující prostor a vnášející do něj harmonii. V této roli se nejlépe uplatní bílá, šedá a béžová. Pokud přemýšlíte o barvě podlahy a doplňků, zvolte hnědou, černou nebo antracitovou. Bojíte se, že to bude nuda? Pak můžete do interiéru vnést ještě jednu výraznou barvu. Nechte ji se objevit v dekoracích na stěnách (např. grafikách), na potazích polštářů, židlí nebo na květináčích. Takový barevný akcent rozbije monochromatický charakter interiéru.

Funkčnost především!

Minimalistické interiéry jsou velmi funkční! Proto je při jejich uspořádání důležité postupovat podle předem připraveného plánu. Taková strategie vám usnadní ponechat v obývacím pokoji nebo ložnici pouze ty doplňky, které jsou pro vás skutečně cenné nebo užitečné. Tím se opticky (a skutečně!) zvětší váš obytný prostor.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/47822/zestaw-mebli-do-salonu-bialy---beton-colorado-47291.webp

A to není všechno! Když z místnosti odstraníte zbytečné detaily, bude se vám v ní lépe orientovat. Uklizený prostor také navozuje pocit pohodlí, klidu a relaxace.

Nadčasová řešení a vysoce kvalitní materiály – minimalistický styl

Minimalistický styl zahrnuje použití nadčasových řešení a výběr nejkvalitnějších výrobků. Je to opak rychlé módy. Při zařizování minimalistického interiéru nepodléhejte módním trendům. Nevybírejte si výrobky, které vám budou sloužit pouze 2-3 sezóny a po této době je bude třeba vyměnit.

Místo toho se snažte koupit ten nejlepší nábytek a doplňky, které si můžete dovolit. Mělo by jich být méně, ale měly by být dokonale přizpůsobeny interiéru a vašim potřebám. Místo překližky si vyberte dřevěný stůl. Vyberte si pohodlnou pohovku čalouněnou kvalitní látkou. Do prostoru k sezení umístěte polštáře s bavlněnými nebo lněnými potahy, nikoliv polštáře z poyesteru.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/45219/zestaw-do-salonu-elvie-ii13361.webp

Osvětlení v minimalistickém stylu

Minimalistické pokoje by měly působit prostorně a světle. Mějte to na paměti při zařizování podkroví nebo malého obývacího pokoje na severní straně budovy. Na takových místech je velmi důležitý správný výběr osvětlení. Jaké osvětlení je nejlepší? Hodně záleží na vašich preferencích:

  • Při zařizování minimalistického obývacího pokoje se designéři velmi často zcela vzdávají klasického osvětlení. Místo stropních a závěsných lustrů se v interiéru objevují pouze bodová nebo vestavná světla. Místnost se tak opticky zvětší. Osvětlení je navíc decentní a nezatěžuje celou kompozici.
  • To neznamená, že si nemůžete vybrat tradičnější řešení. Rozhodněte se však pro taková světla, která doplní celé uspořádání a nestanou se jeho nejdůležitějším prvkem. Velmi dobrou volbou budou například světla ve stylu lehce odkazujícím na styl skandinávský. Malé, udržované ve světlých barvách, s příměsí dřeva nebo jiných přírodních materiálů.

Pokud je však váš minimalistický obývací pokoj modernější, zvolte osvětlení ve stylu loft. Mohou to být lišty s bodovými světly, jejichž hlavy můžete libovolně nastavit podle aktuální potřeby.

Minimalistický styl, který se zaměřuje na funkčnost a kvalitu každého kusu nábytku, vám umožní vytvořit nadčasový obývací pokoj. Elegantní interiér, ve kterém se příjemně odpočívá po náročném dni. Stačí se seznámit s nejdůležitějšími prvky tohoto interiérového stylu a pak je systematicky zavádět do svého domu!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články