• Průvodce

aktualizováno

Malý obývací pokoj s jídelním stolem – je to možné!

Zařídit malý obývací pokoj s jídelním stolem je velká výzva. Stojí však za to si s tím poradit, protože tento kus nábytku výrazně zvyšuje pohodlí při používání tohoto interiéru. Poradíme vám, jaký stůl byste si měli vybrat a kam ho v obývacím pokoji umístit, aby neutrpěl jeho dekor.

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč se vyplatí umístit jídelní stůl do obývacího pokoje?
  • Na co myslet při rozhodování o velikosti a tvaru stolu?
  • Jak naplánovat umístění jídelního stolu, aby nebyla narušena funkčnost uspořádání místnosti?

Malý obývací pokoj se stolem – je to dobrý nápad?

Nevýhodou jídelního stolu v malém obývacím pokoji je ještě omezenější obytný prostor. Jak jistě víte, v malých interiérech je každý kousek volného místa na podlaze doslova drahý.

Pokud se rozhodnete vynechat z uspořádání obývacího pokoje stůl, budete mít větší volnost při výběru čalouněného nábytku do obývacího pokoje. Místo stolu můžete do obývacího pokoje umístit prostornou komodu, která bude lahodit oku a zefektivní organizaci v obývacím pokoji.

Jaké jsou výhody uspořádání obývacího pokoje se stolem? Tento kus nábytku vám poskytne pohodlné místo pro stolování a také pro přijímání hostů. Sedět s nimi na pohovce nebo u kuchyňského stolu improvizovaného pro domácnost není dobrý nápad. Zejména pokud jde o společenská setkání slavnostního charakteru.

V bytech s omezeným prostorem je obývací pokoj multifunkční místností. Po pracovní době se často mění v domácí kancelář nebo zábavní centrum pro celou rodinu. Malý obývací pokoj se stolem bude místem, které budou navštěvovat všichni členové domácnosti. Tento praktický kus nábytku z něj udělá víceúčelovou místnost pro každodenní použití, nejen místnost pro odpočinek u televize.

Jak se jídelní stůl vejde do malého obývacího pokoje – obdélníkový nebo kulatý?

Než se pustíte do výběru stolu do obývacího pokoje, dobře si promyslete několik otázek. Kolik lidí u něj bude denně sedět? Jak často zvete hosty k sobě domů a jak velká je to skupina?

DŮLEŽITÉ!

Stoly se čtvercovými a obdélníkovými deskami jsou lépe přizpůsobitelné. Nevýhodou takového nábytku je přítomnost krajů, které nějakým způsobem určují, kolik lidí u něj může sedět. Kulaté a oválné stoly pojmou více lidí, ale nevypadají dobře u stěny. Musíte pro ně hledat jiné místo, což může být v malém obývacím pokoji obtížné.

V obytném pokoji pro jednoho nebo pro dvojici se skvěle hodí malý čtvercový stůl určený pro dvě osoby. V malém bytě obývaném malou rodinou s dětmi nebo párem, který si čas od času rád pozve přátele, bude lepším řešením větší obdélníkový nábytek.

DOBRÉ VĚDĚT!

Pokud jsou v domě děti, stojí za to zvážit o něco větší jídelní stůl – pro případ, že by potřebovaly další prostor na psaní domácích úkolů nebo na hraní.

Pro ty, kteří vedou rušný společenský život a mají početné rodiny, je vhodnější kulatý stůl.

Při výběru jídelního stolu si kladete otázku: „Jaký stůl vyhovuje vaší kuchyni?“ Existuje ještě jedna možnost, kterou byste měli při plánování designu malého obývacího pokoje se stolem zvážit. Jedná se samozřejmě o skládací nábytek. Patří sem nejen dlouhé stoly, ale také modely s kulatými a oválnými deskami.

Rozkládací stoly jsou vybaveny výsuvnou deskou, která prodlužuje desku o několik desítek centimetrů. Například nábytek určený pro 4 osoby po rozložení pojme až 8 osob.

DŮLEŽITÉ!

Nezapomeňte, že skládací stůl se bude pohodlně používat pouze tehdy, pokud kolem něj ponecháte volný prostor. Přemísťování nábytku při každém rozložení bude z dlouhodobého hlediska velmi obtížné.

Jak naplánovat uspořádání malého obývacího pokoje s jídelním stolem?

Přemýšlíte, co udělat, aby malý obývací pokoj se stolem nevypadal ještě menší, než ve skutečnosti je? Zkuste trochu oklamat oko výběrem nábytku správné barvy a tvaru.

DŮLEŽITÉ!

Záleží vám na tom, aby váš obývací pokoj působil lehkým dojmem? Vyberte si stůl se soustruženými, zaoblenými nohami. Mohou se také zužovat směrem dolů po skandinávském vzoru.

Pokud potřebujete šetřit místem, zvolte světlý dřevěný nábytek. V jeho podobě lze využít i velmi oblíbenou kombinaci teplého, světlého dřeva a elegantní, klasické bílé. Nábytek s takovým vzhledem najde své dokonalé místo ve skandinávských a scandi boho interiérech.

Pro obývací pokoj v glamour nebo moderním stylu si můžete vybrat stůl se skleněnou deskou a kovovým rámem ve zlaté nebo stříbrné barvě. Díky průhlednému materiálu je horní část v interiéru téměř neviditelná. Světlo odrážející se od lesklého povrchu navíc vytváří iluzi, že místnost je větší, než ve skutečnosti je.

Malý obdelníkový stolek můžete umístit pod okno, do rohu nebo doprostřed místnosti. Podlouhlý model nezabere příliš mnoho místa, pokud je jeho kratší strana opřena o jednu ze stěn. Po dobu konání večírku lze tento kus nábytku odsunout stranou, aby k němu měli hosté volný přístup.

http://Stůl%20Bílý Stůl ADAM bílý MAT 100×60

3163.00 Kč 3163.00 Kč

V obývacím pokoji s kuchyňským koutem, kde sedací souprava uprostřed místnosti odděluje prostor pro sezení od prostoru pro vaření, lze stůl umístit za jeho „záda“. Pokud máte více volného prostoru, můžete také jídelní stůl umístit na hranici mezi kuchyní a obývacím pokojem. Tímto způsobem vytvoříte konvenční rozdělení a zároveň získáte pohodlný jídelní koutek.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

3 z 2 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články