• Moderní
  • Styly
  • Trendy

aktualizováno

Minimalismus – jak zařídit interiér v tomto stylu?

Přístup k výzdobě moderních domů a bytů se neustále vyvíjí. Ovlivňují ji nejen interiéroví designéři a trendy, ale také náš životní styl a individuální potřeby. Rychlé životní tempo, mnoho povinností a stres nás nutí stále častěji sahat po minimalistických řešeních, abychom doma uklidnili své unavené smysly omezením zbytečných vizuálních podnětů. Uspořádání interiéru podle zásady „méně je více“ nám umožňuje dosáhnout v každodenním prostředí harmonie. Proto roste obliba minimalistického stylu. Jaké jsou charakteristiky minimalismu?

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou charakteristiky minimalistického stylu?
  • Jak zařídit obývací pokoj v minimalistickém stylu?
  • Jaké barvy a nábytek se hodí do minimalistického obývacího pokoje?
meble do salonu minimalizm

Minimalismus jako životní styl

Minimalistický styl je přístup k designu interiéru založený na úsporném výběru počtu prvků vybavení. Sestavy nábytku do obývacího pokoje a dalších místností mají jednotný design a vyznačují se jednoduchým dekorem a formami. Barevná kompozice je zde navíc založena především na neutrálních barvách a jemných pastelových odstínech. Minimalismus je však především způsob bytí, který se odráží i v našem každodenním prostředí. Vzhledem k tomu, že jsme se stali konzumní společností, je v našich domácnostech často uloženo mnoho předmětů, které jsou každodenně nepotřebné. Suvenýry, ozdoby, cetky a přebytečné věci. Je to proto, že máme tendenci věci hromadit. Na tom není nic špatného, pokud se jimi rádi obklopujeme. Problém však nastává, když se cítíme unavení a přeplnění ve vlastním domě. Pak je řešením minimalismus. V takové situaci se vyplatí uklidit prostor a vizuálně ho uspořádat tak, aby odpovídal duchu minimalismu v interiérovém designu. Navrhujeme, jak si zařídit domov v minimalistickém stylu.

meble do salonu

Minimalismus v interiérech

Minimalistické uspořádání se vyznačuje například jednoduchým estetickým řešením, uspořádaností, geometrií a monochromatičností. Opouštíme tradičně chápanou dekorativnost ve prospěch efektivního osvětlení, zajímavých barevných kombinací a použití uměleckých děl. Vyhněte se zbytečnému nábytku a doplňkům. Čalouněný nábytek by se měl vyznačovat jednoduchými designovými formami a jednotnými barvami. Takové uspořádání navozuje pocit klidu, zatímco světlé a neutrální barvy podporují relaxaci a uklidňují smysly. Výhodou minimalistických interiérů je, že působí opticky větší a prostornější. Kromě toho podporují pocit uvolnění a klidu, což je žádoucí zejména při zařizování ložnice a obývacího pokoje, kde trávíme čas relaxací a odpočinkem.

meble do salonu

Jak zařídit minimalistický interiér?

Stejně jako u všech moderních zařízení hraje i v minimalistických prostorech důležitou roli funkčnost. Všechny prvky by měly být praktické a měly by zajistit, aby byl prostor domova použitelný a zároveň estetický. Pokud vybíráte nábytek do obývacího pokoje nebo ložnice, zaměřte se na to, aby spolu tvarově, barevně i stylově ladily. Konzistentnost designu zajistí dojem pořádku a působivost aranžmá, přestože neobsahuje příliš mnoho dekorací. Nejlépe zde fungují hladké povrchy v matu, který navíc podtrhuje neutrální charakter uspořádání. Abyste trochu rozbili monochromatický prostor, můžete do něj vnést několik detailů, které splynou s okolím. Může se jednat o jednu grafiku na stěně obývacího pokoje, koláž zrcadel nebo umělecké dílo.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články