• Průvodce

aktualizováno

Několik triků, které vám usnadní čištění světel!

Jaro se rychle blíží. A s ním i touha osvěžit naše domácí prostory a provést velký úklid. Nikomu není třeba připomínat nutnost pravidelného úklidu, ale jednou za čas je třeba provést velký úklid zákoutí, která denně přehlížíme. Mezi důležité prvky důkladného čištění patří čištění světel. Zjistěte, jak efektivně čistit různé typy světel.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak by se mělo čištění lustrů provádět?
  • Proč je čištění světel důležité?
  • Na co bych měl dávat při čištění lustrů zvláštní pozor?

Čištění lustrů – klíčová součást generálního úklidu

Při každodenním úklidu se zaměřujeme především na rovné povrchy v našich domácnostech – pracovní desky, parapety, police, skříně a také podlahy. Mnoho lidí však o čištění lustrů a světel neuvažuje. Je to proto, že se jedná o předmět, který nejenže nás denně nepřitahuje, ale také s ním nepřicházíme do přímého kontaktu. Stejně jako na jakémkoli jiném povrchu v domácnosti se na něm však usazuje prach. Na lustrech se usazuje stejně rychle jako na nábytku nebo jiných prvcích interiéru. Proto je dobré čistit lustry v obývacím pokoji a v každé další místnosti alespoň jednou týdně.

Udržování čistoty světel je často komplikovaná a časově náročná činnost vzhledem k materiálům, ze kterých jsou různé typy pokojového osvětlení vyrobeny. Je však třeba se snažit, aby světla vypadala působivě a správně plnila svůj úkol při zařizování domácnosti. Stává se, že konstrukce lustru zdobící dané uspořádání je poměrně komplikovaná, plná drážek, zákoutí a je umístěna na těžko přístupném místě, což ztěžuje čištění.

Proč byste měli osvětlení pravidelně čistit?

  • Hygiena – ve stínidlech a jiných typech světel se často usazuje prach. Pokud se hromadí delší dobu, ovlivňuje zdraví členů domácnosti, zejména pokud jsou mezi nimi alergici a děti.
  • Estetika – Stínidla a svítidla pokrytá prachem nevypadají příliš atraktivně, protože ztrácejí svůj přirozený vzhled, například lesklý povrch. Správným čištěním jim můžete navrátit dřívější lesk.
  • Praktické hledisko – pokud nebudete osvětlení čistit dostatečně často (např. jednou týdně nebo alespoň dvakrát měsíčně), nahromadí se tolik prachu, že bude obtížné nebo dokonce nemožné jej později odstranit.

Čištění lustrů v několika krocích

První krok – čištění žárovky

Systematické stírání prachu ze žárovek je jedním z nejdůležitějších kroků při čištění světel. To by se mělo provádět alespoň jednou týdně. Nezapomeňte žárovky vždy otřít, když jsou studené. Nejprve odšroubujte žárovku ze závitu, otřete ji vlhkým hadříkem, otřete ji do sucha a vložte ji zpět do lampy nebo lustru.

Druhý krok – jak vyčistit stínidlo?

Způsob čištění lustrů se stínidly by měl být přizpůsoben typu materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Některé vyžadují chemické čištění, např. ty, které jsou vyrobeny z látky, jiné je třeba vyleštit, pokud je jejich povrch lesklý, např. plast nebo kov. Pokud je však stínidlo vyrobeno ze dřeva, je nejlepší povrch nejprve otřít bavlněným hadříkem navlhčeným ve vodě s čisticí kapalinou a poté jej vyleštit přírodním voskovým přípravkem.

Jak čistit skleněné a křišťálové lustry?

Sklo a křišťál jsou velmi náchylné k matování a matování a prach je na nich obzvláště viditelný. Nejlépe je čistit vodou a jemným čisticím prostředkem, např. prostředkem na mytí nádobí nebo čističem skla, a po osušení je ještě jednou otřít vodou s octem. Vyhnete se tak nevzhledným skvrnám a vaše lustry budou krásně zářit.

Jak čistit lustry z plastu nebo papíru

Plastové lustry se čistí nejsnáze. Po demontáži jej můžete umýt v mýdlové vodě nebo v prostředku na mytí nádobí. Po vyčištění jej stačí otřít hadříkem do sucha. V případě stínidel z papíru nebo jiných přírodních, choulostivých materiálů byste měli věnovat zvláštní pozornost jejich pravidelnému čištění. Především by se měly často vysávat. Protože se nesmí namáčet, nečistoty by se měly čistit pouze gumovým hadříkem nebo kouskem starého chleba.

Čištění lustrů s kovovými částmi

K účinnému čištění kovových částí lustrů a stínidel z tohoto materiálu používejte měkký hadřík nebo houbu. Jakékoli nástroje na škrábání, jako jsou zubní kartáčky, jsou nevhodné, protože mohou zanechat škrábance. Mírně navlhčeným hadříkem ve vodě smíchané s prostředkem na mytí nádobí odstraníte veškeré nečistoty. Svítidla s mosaznými částmi lze důkladně vyčistit roztokem vody a lihu, zatímco patinované části lze potřít půlkami citronu se špetkou soli. Po umytí pečlivě otřete každou kovovou část do sucha a vyleštěte ji měkkým hadříkem.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články