• Průvodce
  • Uncategorized

aktualizováno

Odstraňování skvrn z čalounických látek krok za krokem

Při každodenním používání nábytku se nelze vyhnout skvrnám a nečistotám. Odstraňování skvrn z multifunkčních tkanin však vůbec nemusí být noční můrou. V tomto článku vám ukážeme, jak to udělat efektivně a správně!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak odstranit skvrny ze snadmo čistících tkanin po barevných nápojích?
  • Jak odstranit skvrny z tkanin způsobené různými druhy omáček?
  • Jak vyčistit funkční tkaniny od stop po tužce, fixu a inkoustu?
  • Jak odstraním volné nečistoty z tkanin?

Každodenní péče o čalounické látky

Čalounické látky jsou každý den vystaveny různým druhům nečistot. To nejlépe víte, pokud máte doma děti a domácí zvířata. Pak není snadné je udržovat v bezvadné čistotě a skvrny od kečupu nebo náhodně rozmazané fixy jsou na denním pořádku. Rádi jíte s rodinou na pohovce v obývacím pokoji a trávíte večery s přáteli nad lahví červeného vína? V těchto situacích je velmi snadné čalounění ušpinit. Jak je však účinně vyčistit?

Není to tak složité. Níže vám představíme několik typů skvrn a naše osvědčené a bezpečné způsoby jejich odstranění z multifunkčních tkanin. Podívejte se, jak postupovat krok za krokem v závislosti na typu skvrny a znečištění
.
 

Rozlité barevné nápoje

Děti řádící v bytě a ne vždy opatrné při pití barevných nápojů jsou každodenní realitou mnoha rodičů. Stává se to i nám dospělým a je to naprosto normální. Jak si poradit se skvrnami od pomerančového džusu nebo červeného vína na pohovce nebo rohové sedací soupravě? Čas je důležitý, proto začněte s úklidem okamžitě!
  1. Začněte papírovou utěrkou, jejíž několik listů položte přímo na rozlitou tekutinu. Je důležité, aby měl ručník vysokou absorpční schopnost. Místo papíru můžete použít také savou utěrku z mikrovlákna.
  2. Nepokoušejte se dynamicky otírat skvrnu dříve, než se zbavíte rozlité tekutiny. To může způsobit, že nečistoty proniknou hlouběji do tkaniny.
  3. Po odstranění přebytečné kapaliny můžete místo postříkat nebo jemně polít vodou, chvíli počkat a poté setřít suchou utěrkou z mikrovlákna.
  4. Pokud je skvrna obzvláště odolná, použijte roztok teplé vody a šedého mýdla, který můžete na potřísněnou látku nanést pomocí hadříku. Nakonec opět nastříkejte pouze vodu a očistěte hadříkem.
 

Kečup, omáčky, hořčice – jak je odstranit z látky?

Odstranění těchto skvrn z čalounických látek může být náročné. Každému se čas od času stane, že se pohovka nebo čalouněné křeslo potřísní kečupem, majonézou nebo jinou omáčkou či krémem. Základní princip zůstává stejný: reagovat okamžitě! Zvýšíte tak šanci, že se nezvaného hosta na svém nábytku zbavíte.
  1. Přebytečnou omáčku seškrábněte lžičkou. Postupujte opatrně a dbejte na to, abyste ji do látky nevtírali.
  2. Poté místo polijte nebo postříkejte vodou a chvíli počkejte.
  3. Nakonec přebytečnou tekutinu setřete papírovou utěrkou a jemně ji přitiskněte k látce. Dávejte pozor, abyste netřeli příliš silně! To by mohlo způsobit proniknutí omáčky do struktury tkaniny. Místo papírové utěrky můžete použít utěrku z mikrovlákna, jejíž uzlovitý povrch skvěle zachytí zbytky nečistot.

Skvrny od tužek, per a fixů

Odstranění skvrn z čalounických tkanin může být velmi obtížné, zejména pokud se jedná o skvrny od fixů, per nebo tužek. Bohužel je někdy těžké dohlédnout na děti během jejich uměleckých her. Čas od času se nám všem stane, že na pohovku nebo jiný čalouněný nábytek odložíme propisku nebo fix. Co je nejlepší udělat? Jednejte rychle a rozhodně!
  1. Nalijte nebo nastříkejte na potřísněné místo vodu a počkejte několik okamžiků, než voda rozpustí grafit, inkoust nebo barevnou náplň fixu.
  2. Přiložte několik vrstev papírové utěrky, aby se voda dobře vsákla. V této fázi nesmíte papír třít o látku. To by mohlo způsobit proniknutí nečistot hluboko do tkaniny.
  3. Nechte vodu vsáknout se do papíru.

Znečištění práškovými produkty – popel, prášek

Domov je místem, kde se toho děje hodně a kde často nemáte vše pod kontrolou. Je naprosto normální, že se vaše tkaniny dostanou do kontaktu s práškovými nečistotami, jako je pudr, popel a pudrová kosmetika (oční stíny, bronzer, tvářenka). Jak se s těmito nečistotami účinně vypořádat?
  1. Začněte vysáváním tkaniny. Tím se odstraní většina nečistot. Při čištění tkanin znečištěných práškovými látkami byste v žádném případě neměli začínat stíráním nečistot hadříkem. Pokud to uděláte, pravděpodobně nečistoty pouze vetřete do látky a později se jich budete mnohem hůře zbavovat.
  2. V dalším kroku, když vysavač pohltí většinu uvolněných nečistot, můžete použít hadřík. Nejlépe se k tomu hodí utěrka z mikrovlákna, protože její uzlovitá struktura si poradí se všemi zbývajícími částicemi ukrytými v zákoutích tkaniny.
  3. Vyhněte se mokrému čištění! To způsobí pouze to, že se pigment obsažený v pudru, popelu nebo sypké kosmetice rozpustí a silně znečistí látku. Místo hadříku můžete použít také měkký kartáč, jehož štětiny nepoškodí tkaninu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články