• Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Rohová sedací souprava nebo rozkládací pohovka – pomůžeme vám s výběrem!

Čalouněný nábytek je klíčovou součástí výzdoby každého obývacího pokoje. Vyměňujeme jej jednou za několik let, ale používáme jej každý den. Právě výběr čalouněného nábytku je zdrojem největších dilemat při přestavbě interiéru. Který kus nábytku je lepší volbou do obývacího pokoje: rohová sedačka nebo pohovka? Poradíme Vám!

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je třeba zohlednit při výběru čalouněného nábytku do obývacího pokoje?
  • Do jakých interiérů se pohovka hodí lépe?
  • Kdy je rohová sedací souprava lepším řešením?

Moderní rohová sedací souprava Annabelle

https://www.meble-bogart.pl/uploads/products_clear/24589/nowoczesny-naroznik-annabelle-u-ii44032.jpg

Obývací pokoj je jednou z nejdůležitějších místností v každé domácnosti. Je to místo, kde si všichni členové domácnosti vyměňují dojmy z celého dne, sledují filmy, čtou knihy nebo jen tak lenoší zabaleni do teplé deky.

Při výměně čalouněného nábytku do obývacího pokoje je třeba brát v úvahu počet členů rodiny, jejich životní styl a vkus. Je důležité, aby nábytek dobře ladil s interiérem z hlediska velikosti, funkčnosti a stylu.

Jaký kus nábytku se bude hodit do vašeho obývacího pokoje: rohová sedací souprava nebo rozkládací pohovka? Po přečtení našeho příspěvku se vám odpověď na tuto otázku bude hledat snadno.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/39832/naroznik-rozkladany-do-salonu-dragon20198.webp

Který kus nábytku se lépe hodí do velkého obývacího pokoje: rohová sedací souprava nebo rozkládací pohovka?

Prostorné interiéry poskytují větší manévrovací prostor při uspořádání. Jsou schopny pojmout jak opravdu působivou rohovou sedačku, tak i pohovku značných rozměrů.

Rohové sedací soupravy mají obvykle tvar písmene L, někdy písmene U. Tímto nábytkem můžete zaplnit jeden roh obývacího pokoje.

V závislosti na plánovaném uspořádání si můžete vybrat rohovou sedací soupravu s levostranným nebo pravostranným uspořádáním. K dispozici jsou také oboustranné modely. Pokud budete mít chuť na změnu, budete mít možnost zařadit takový model do úplně jiného rohu místnosti.

Ve velkém obývacím pokoji můžete rohovou část odsunout od stěny, a dokonce ji umístit do střední části místnosti. Díky tomuto kroku bude výzdoba vícerozměrná a zajímavá.

Zajímavou možností jsou modulární rohové sedací soupravy, které se skládají z několika prvků. Od tradičních rohových sedacích souprav se liší možností vlastního sestavení a konfigurace jednotlivých modulů. Tímto způsobem si můžete vytvořit nábytek na míru svým potřebám.

Na druhou stranu rohové sedací soupravy nelze vzhledem k jejich masivnímu tělu kombinovat s jiným nábytkem pro volný čas. Pohovka je menší, takže ji můžete snadno kombinovat s křesly a taburety. Získáte tak několik různých, velmi pohodlných míst k sezení.

Jakou pohovku vybrat do energického obývacího pokoje?

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/51224/nowoczesna-sofa-trzyosobowa-solano-iii53451.webp

V obývacím pokoji, který obývá početná rodina, se bude hodit velká, pohodlná rohová sedací souprava. Zvláště pokud jsou jejími členy milovníci kinematografie. Na velkou pohovku si bezproblému pohodlně lehne jen jedna osoba, ale naopak na rohovou sedačku se vejde pohodlně několik osob.

Rohová sedací souprava vám poskytne pohodlí s velkým „P“. Zvláště pokud si vyberete model vybavený řadou zařízení, která vám společné lenošení ještě více zpříjemní.

DOBRÉ VĚDĚT! V obývacím pokoji je také salonek, kde často přijímáme hosty. Na velkou rohovou sedačku je můžete všechny snadno usadit. Rozhovory v takovém uspořádání však nebudou nejpohodlnější. V takovém případě je lepším řešením umístit v obývacím pokoji dvě pohovky naproti sobě.

Mnoho rohových sedacích souprav vyráběných v současnosti zahrnuje řešení, jako jsou:

  • vysoké opěradlo
  • nastavitelné opěrky hlavy, područky a hloubka sedadla
  • elektricky nastavitelné sedadlo
  • vestavěná polici nebo bar
  • taburety skryté v boční části opěradla (lze je použít jako podnožky, další sedáky nebo provizorní stolky)

Pohovky stále častěji umožňují nastavit polohu opěrek hlavy a područek podle vlastních potřeb. To však nic nemění na tom, že mají mnohem menší sedací plochu než rohové sedací soupravy.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products/50510sofa-trzyosobowa-z-funkcja-spania-belavio-iii56292.webp

Jak zařídit obývací pokoj nepravidelného tvaru nebo malého prostoru?

Pohovky mají oproti sedacím soupravám tu výhodu, že jsou flexibilnější. Takový šikovný kus nábytku lze snadno zakomponovat do interiéru jakékoli velikosti a tvaru.

To je velmi cenná možnost, zejména v panelových domech, kde vzhledem k omezené ploše bytu musí obývací pokoj plnit několik funkcí.

Pokud se rozhodnete pro flexibilnější pohovku, možná se vám podaří najít místo alespoň pro malý jídelní stůl.

DŮLEŽITÉ! Pohodlí při používání čalouněného nábytku do obývacího pokoje zvyšuje vybavení, jako je stůl nebo konferenční stolek, případně stojací lampa, která večer rozzáří jeho okolí. Při plánování umístění takového nábytku pamatujte na prvky, které by měly být umístěny v blízkosti čalouněného nábytku. Naplánujte si uspořádání tak, abyste se v místnosti mohli volně pohybovat.

Který kus nábytku je v bytě jednodušší umístit: rohovou sedací soupravu nebo rozkládací pohovku?

Jste nadšenci do přestaveb interiérů? Pohovka bude vaším velkým spojencem. Velkou výhodou tohoto kusu nábytku je možnost často měnit uspořádání v závislosti na vašich potřebách nebo jednoduše na vaší náladě.

Můžete si vybrat pohovku ve skandinávském, industriálním, glamour nebo vintage stylu a dodat tak svému obývacímu pokoji charakter. Při práci na rohových sedacích soupravách nemají designéři mnoho prostoru pro hraní si s jejich formou a stylem.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články