• Ložnice
  • Místnosti
  • Styly

aktualizováno

Zjistěte, zda je pro vás ložnice ve stylu art deco to pravé!

Styl art deco je ideální pro milovníky dekorativnějšího interiérového designu. Pokud tedy plánujete zařídit ložnici ve stylu, který nebude založen na minimalismu, ale bude se vyznačovat vyváženou dekorativností, styl art deco se stane hitem. Výrazné barvy, geometrické tvary, botanické motivy, umělecká díla a zlaté detaily dodají vaší ložnici královskou atmosféru. Jaké jsou charakteristiky stylu art deco a jak ho uplatnit v ložnici?

Jaké jsou charakteristické znaky art deco?

Zajímá vás, jak si zařídit ložnici ve stylu art deco? Jeho hlavním rysem je láska k symetrii a harmonii. Přestože představujeme dekorativní doplňky a stylizovaný nábytek, celá kompozice by měla působit celistvě a elegantně. Styl art deco je designově bohatý, ale nikdy ne příliš přehnaný, jako je tomu u jiných klasických designových směrů. Vnese do vaší ložnice nádech luxusu a vytvoří působivou atmosféru. Ve dvacátých a třicátých letech 20. století vstoupil art deco do světa interiérového designu s velkým rozmachem a čerpal inspiraci z mnoha různých směrů. Po letech se vyvinul jako kombinace elegance, dekorativnosti a soudržnosti zároveň. Představuje protiklad moderního minimalismu a zároveň estetickou alternativu.
 

Ložnice ve stylu art deco – vyvážené kontrasty a geometrické vzory

Pro výzdobu ložnice ve stylu art deco je třeba dbát na efekt nadčasové elegance a představit geometrické bloky nábytku. K dispozici budou také vysoce lesklé a matné povrchy, které se vkusně doplňují v jedné místnosti. Mat převládá hlavně na těžkých závěsech a velurovém čalounění postelí nebo křesel. Kontrastují s lesklými, zlatými a stříbrnými dekorativními doplňky. Na druhé straně geometrický efekt v ložnici zajistí nábytek ze dřeva nebo jeho imitace, který se bude vyznačovat stylizovanou formou.

Styl art deco a barevné kombinace

Takto bohatě stylizovaným a dekorativním formám a ornamentům by měla tvořit pozadí tlumená barevnost interiéru. Na tomto pozadí je snadné plně vystavit jednotlivé doplňky, nábytek a dekory, aniž byste se museli bát přehnané zdobenosti a vzorovanosti. Pokud jde o skladbu barev v ložnici ve stylu art deco, nejčastěji se používá klidná béžová, hnědá a krémová nebo lomená bílá. V některých aranžmá se objeví také syté barvy, jako je lahvově zelená, která se skvěle hodí ke zlaté, a také matná červená, tmavě modrá a matná černá.
 

Nábytek do ložnici ve stylu art deco

V ložnici ve stylu art deco je kromě dekorativních látek, ozdobných doplňků nebo teplého osvětlení, které vytváří atmosféru luxusu, důležitý také použitý nábytek. Postel a noční stolky jsou samozřejmě velmi důležité. Nábytek do ložnice ve stylu art deco může mít dvě estetické varianty. Je však vhodné zvolit jeden z trendů, abyste to nepřeháněli s příliš zdobným stylingem, protože potom působí interiér přeplněným dojměm. První variantu tvoří ložnicový nábytek hranatých, masivních a jasně načrtnutých tvarů. Druhou možností jsou ložnicové sestavy, které se vyznačují oválnějšími, geometrickými tvary s lehkou formou. Postel ve stylu art deco může být těžká a masivní, potažená sametovou látkou a ozdobným prošíváním, nebo dřevěná se stylizovanými okraji. Do stylu art deco se skvěle hodí také manželská postel s kovovým rámem.
Zařízení ve stylu art deco by mělo být obohaceno také o luxusní nábytek, který zvyšuje pohodlí při relaxaci. Může to být taburet čalouněný plyšem nebo sametem, lehátko nebo masivní kožené křeslo. Mělo by zde být také místo pro stylizovaný toaletní stolek s oválným zrcadlem v ozdobném rámu, např. s ornamenty.

Art deco v ložnici a nezbytné dekorace

V ložnici ve stylu art deco mají klíčový význam doplňky a svítidla. Jsou podstatou stylizovaného pokoje. Pokud jde o dekorativní osvětlení, skvěle se hodí klasické stojací lampy s prostorovými stínidly, nástěnné lampy s krystaly nebo látkovými stínidly a také lustry. Je také dobré mít několik zdrojů bodového světla, abyste mohli použít dekorativní osvětlení k vytvoření příjemné atmosféry v ložnici.

Kromě osvětlení jsou důležité také dekorace a textilie. Pro zdůraznění stylu art deco je vhodné do ložnice umístit umělecká díla v ozdobných rámech, sochy a keramické figurky. Jsou to však právě textilie, které dodají interiéru specifickou eleganci a nádech luxusní útulnosti. Vyplatí se zvolit ozdobné polštáře a přehozy s prošíváním a ozdobným lemováním. Skvěle se zde uplatní také těžké závěsy, např. velurové, a celek doplní silná podlahová krytina nebo vzorovaný kvalitní koberec.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články